Πόνος στη μέση μετά τον τοκετό: Πώς να ανακουφιστείτε

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον πόνο στη μέση μετά τον τοκετό. 

Πόνος στη μέση μετά τον τοκετό: Πώς να ανακουφιστείτε
Bigstock

Σύμφωνα με έρευνες το 20% των γυναικών αναφέρουν ότι έχουν έντονο πόνο στη μέση που διαρκεί από τρεις εβδομάδες μέχρι και έξι μήνες. Ο τοκετός με καισαρική συνεπάγεται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ανάρρωσης και ενδεχομένως να επιβαρύνει το πρόβλημα. Δεν είναι όμως η μόνη αιτία.

Τι προκαλεί τον πόνο στη μέση μετά τον τοκετό

Ο πόνος στη μέση την περίοδο της εγκυμοσύνης προκαλείται από τις σωματικές και ορμονικές αλλαγές και μπορεί να συνεχιστεί και μετά τον τοκετό. Στην εγκυμοσύνη το μέγεθος της μήτρας αυξάνεται, αποδυναμώνοντας τους κοιλιακούς μύες. Επίσης, η αύξηση βάρους και οι ορμονικές αλλαγές προκαλούν πίεση και χαλάρωση στις αρθρώσεις και τους συνδέσμους, καταπονώντας έτσι την πλάτη και τη μέση.

Οι συνέπειες των σωματικών και ορμονικών αλλαγών στο σώμα δεν εξαφανίζονται από τη μία μέρα στην άλλη μετά τον τοκετό. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του τοκετού το σώμα καταπονείται και τις πρώτες εβδομάδες που είναι μία περίοδος προσαρμογής, ο πολύωρος θηλασμός και το βάρος του μωρού μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα.

Πόσο διαρκεί ο πόνος στην πλάτη μετά τον τοκετό;

Ο πόνος στην πλάτη μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή και μήνες. Εάν την περίοδο της εγκυμοσύνης ο πόνος ήταν έντονος ή ξεκίνησε από τις πρώτες εβδομάδες κύησης, είναι πιο πιθανό να έχετε πόνο στη μέση και μετά τον τοκετό.

Συμβουλές για να ανακουφιστείτε

Ήπια άσκηση. Ακόμα και ένα τέταρτο περπάτημα την ημέρα μπορεί να σας βοηθήσει. Για άλλες ασκήσεις γυμναστικής, συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον γυμναστή σας για το πότε είναι ασφαλές να ξεκινήσετε. Μόλις πάρετε το πράσινο φως, μπορείτε να δοκιμάσετε ήπιες διατάσεις, yoga ή άλλες ασκήσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση των μυών της πλάτης και της κοιλιάς.

Κάντε ένα ζεστό μπάνιο. Το ζεστό νερό θα σας ανακουφίσει και επιπλέον θα σας χαλαρώσει.

Χρησιμοποιήστε μία θερμοφόρα. Γεμίστε μία θερμοφόρα και βάλτε την στο σημείο που νιώθετε πιο έντονα τον πόνο. Εάν η θερμότητα δεν βοηθάει, μπορείτε να δοκιμάσετε το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή μία παγοκύστη τυλιγμένη σε πετσέτα.

Ζητήστε από τον σύντροφό σας να σας κάνει μασάζ. Το μασάζ είναι χαλαρωτικό, αναζωογονητικό και θα σας ανακουφίσει από τον πόνο στην πλάτη.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για φυσικοθεραπεία.

Με πληροφορίες από babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved