Ορθορεξία: Οι ακρότητες για μια υγιεινή ζωή

Τι είναι η ορθορεξία και ποιες οι επιπτώσεις της στην υγεία.

Ορθορεξία: Οι ακρότητες για μια υγιεινή ζωή
Bigstock

Γνωρίζουμε ότι η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό. Στην προσπάθειά μας να την διατηρήσουμε και να την ενισχύσουμε όμως, μπορεί να προβούμε σε ακρότητες.

Η ορθορεξία προέρχεται από την λέξη ορθός (σωστός) και όρεξη. Παρότι, φαίνεται ότι να αναφέρεται σε όποιον ξέρει να τρέφεται σωστά και υγιεινά, στην ουσία πρόκειται για μια εμμονή με την υγιεινή διατροφή, χωρίς μέτρο.

«Η ορθορεξία στο άκουσμά της θα μπορούσε να ακούγεται ως κάτι ισορροπημένο. Ωστόσο όταν η εν λόγω ισορροπία ξεπεράσει τα όρια και φτάσει στα άκρα, τότε μιλάμε για την νευρική ορθορεξία. Μιλάμε για έναν ψυχαναγκασμό να τρώνε υγιεινά με πολλές προεκτάσεις», εξήγησε η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, με MSc στη Διατροφή και Άσκηση, Γιούλη Ματσαμά στην εκπομπή «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη.

Πειθαρχία και αυτοπειθαρχία

«Η υγιεινή ζωή είναι θέμα εκπαίδευσης. Υπάρχει η πειθαρχία και η αυτοπειθαρχία. Η πειθαρχία είναι όταν έχουμε έναν «μπαμπούλα» και μας λέει ότι πρέπει να κάνουμε διατροφή ή άσκηση. Η αυτοπειθαρχία είναι όταν μπορούμε να τα κάνουμε χωρίς να έχουμε απαραίτητα κάποιον δίπλα μας. Θα πρέπει να φιλτράρουμε αυτό που βλέπουμε στα social media και σε αυτό που παρουσιάζεται», υπογράμμισε η ειδικός.

sidromo-everesthitou-ederou-kai-diatrofi.jpg

Μπαίνει ο σύγχρονος άνθρωπος σε «καλούπια»;

Η Γιούλη Ματσαμά εξήγησε ότι το πιο σωστό είναι να αφουγκραστούμε το σώμα μας. «Το να μην τρώμε απ΄ έξω ή να παράγουμε όλα τα προϊόντα σπίτι μας, δείχνει μία τελειομανία, μία ανασφάλεια και την εσωτερική φωνή του που του λέει το “σωστό και το λάθος”», είπε χαρακτηριστικά.

Για το γεγονός ότι κάποιοι γυμνάζονται υπερβολικά για να μπορούν να τρώνε, η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής τόνισε πώς «πολλοί αντισταθμίζουν την άσκηση γι’ αυτά που καταναλώνουν μέσα στην ημέρα. Στην ουσία τιμωρούν το δώμα τους με την άσκηση, είναι ακραίο αυτό. Με ισορροπημένη διατροφή και μέτρο μπορείς να είσαι υγιής. Στα γυμναστήρια υπάρχει εμμονή. Παραγκωνίζουν βασικά κομμάτια της ζωής τους, ακόμα και την δουλειά και την οικογένειά τους, για να είναι συγκεντρωμένοι στο γυμναστήριο. Ό, τι μας ωφελεί μπορεί ταυτόχρονα να μας το στερήσει αν είναι σε υπερβολικό βαθμό. Θέλει μέτρο παντού γιατί οι συνέπειες είναι πάρα πολλές».

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικά για την ορθορεξία.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved