Τι σου λέει η επιδερμίδα σου για την υγεία σου

Η επιδερμίδα αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του οργανισμού.

Τι σου λέει η επιδερμίδα σου για την υγεία σου
Copyright (c) 2019 fizkes/Shutterstock. No use without permission.

Κατά την αλλαγή των εποχών, αλλά και σε διάφορες περιόδους παρατηρούμε την επιδερμίδα μας να αλλάζει. Ορισμένες αλλαγές υποδηλώνουν πως ήρθε η ώρα για να αλλάξουμε κάποιο κομμάτι της beauty routine μας. Ωστόσο, η επιδερμίδα με μερικά σημάδια της μας δείχνει ότι αντιμετωπίζει κάποιο πιο σοβαρό πρόβλημα.

Ποια είναι λοιπόν τα σημάδια που σας δείχνει η επιδερμίδα σας, τα οποία θα πρέπει να σας θορυβήσουν; Ας δούμε παρακάτω.

Ξηρή επιδερμίδα με φαγούρα

Σε περίπτωση που έχετε αλλάξει ενυδατική κρέμα και το πρόβλημα συνεχίζει να παραμένει, δε θα πρέπει να το αμελήσετε. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το ξηρό κλίμα είναι ο ένοχος. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και η πιθανότητα να αντιμετωπίζετε έκζεμα. Βασικά συμπτώματα που έχει το έκζεμα είναι η ξηρή επιδερμίδα, με κνησμό, ερυθρότητα, και σε ορισμένες περιπτώσεις με ξεφλούδισμα. Σε μια τέτοια περίπτωση, η επίσκεψη σε έναν δερματολόγο είναι απαραίτητη.

Ξέσπασμα ακμής στο πηγούνι και το σαγόνι

Παρατηρείτε ότι η ακμή έχει κάνει την εμφάνιση της στο πηγούνι και το σαγόνι; Συνήθως, το σημάδι αυτό υποδηλώνει κάποια ορμονική διαταραχή. Αυτό το είδος ακμής εμφανίζεται αρκετά συχνά στις ενήλικες γυναίκες. Ωστόσο, δεν αποτελεί πάντοτε ανησυχητικό παράγοντα. Θα πρέπει να θυμάστε πως η ακμή σε περιόδους άγχους, κατά την έμμηνο ρύση ή την εμμηνόπαυση μπορεί να επιδεινωθεί.

Ερεθισμένα χέρια

Το διαρκές πλύσιμο των χεριών, καθώς και η χρήση αντισηπτικού επηρεάζουν την επιδερμίδα των χεριών. Οι κρέμες χεριών είναι συνήθως ιδιαίτερα αποτελεσματικές. Ωστόσο, δεν αποτελούν πάντοτε τη λύση. Ορισμένες φορές, το υπερβολικό πλύσιμο των χεριών μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες δερματικές παθήσεις και πληγές στα χέρια. Ένας δερματολόγος θα μπορέσει να κρίνει αν ο ερεθισμός είναι σοβαρός ή όχι.

Υπερμελάγχρωση

Υπάρχουν σημεία της επιδερμίδας σας που έχουν πιο σκούρα απόχρωση; Η υπερμελάγχρωση συνήθως οφείλεται στην υπερβολική παραγωγή μελανίνης στην επιδερμίδα. Η υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ο ένοχος. Συνήθως εμφανίζεται στα σημεία του σώματος που δεν καλύπτονται εύκολα, όπως για παράδειγμα το πρόσωπο, τον λαιμό, τα χέρια και το ντεκολτέ. Ο δερματολόγος, ανάλογα με τον τύπο της υπερμελάγχρωσης θα προτείνει τον κατάλληλο τύπο θεραπείας, από κάποια ελαφριά θεραπεία, έως θεραπείες laser.

Αλλαγές στα νύχια

Πιθανές αλλαγές στην κατάσταση των νυχιών, όπως το χρώμα, αλλαγές στο σχήμα, ή ακόμη και το εύκολο σπάσιμο τους υποδηλώνουν αρκετές παθήσεις. Έλλειψη βιταμινών, ακόμη και κάποια άλλη πάθηση σε κάποιο όργανο του σώματος, όπως για παράδειγμα το συκώτι μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στα νύχια σας.

Πρησμένα βλέφαρα

Ένας βασικός ένοχος για την εμφάνιση των πρησμένων βλεφάρων είναι οι αλλεργίες. Ωστόσο, αν το πρήξιμο στα βλέφαρα συνοδεύεται και από εξανθήματα, τότε μάλλον αποτελεί ένα σημάδι δερματίτιδας εξ επαφής. Συνήθως, η πάθηση αυτή οφείλεται σε επαφή της επιδερμίδας με στοιχεία της καθημερινότητας που προκαλούν ερεθισμούς (σαπούνια, αρώματα κλπ), καθώς και το εξωτερικό περιβάλλον (γύρη, σκόνη, φυτά). Η αντιμετώπιση είναι εύκολη, όπως για παράδειγμα με τη χρήση γυαλιών, ή εξειδικευμένων προσταυτικών κρεμών.

Όποια και να είναι η κατάσταση της επιδερμίδας σας, ένας δερματολόγος θα σας δώσει την κατάλληλη λύση για την επαναφορά της υγείας της. Ανακαλύψτε τον κατάλληλο για εσάς, εύκολα και γρήγορα στο instadoctor.gr.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved