Ουρολοίμωξη: Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης

Πώς να αντιμετωπίσετε την ουρολοίμωξη και τι πρέπει να προσέχετε.

Ουρολοίμωξη: Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης
Bigstock

Η ουρολοίμωξη δεν κάνει διακρίσεις καθώς είναι μια πάθηση που επηρεάζει παιδιά, άνδρες, νεαρά κορίτσια και γυναίκες.

Τουλάχιστον 7 στις 10 γυναίκες θα έχουνε τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους ουρολοίμωξη αλλά περίπου ένα 40% θα έχει επαναλαμβανόμενες υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις.

Κατά γενική ομολογία οι άνδρες ταλαιπωρούνται πολύ λιγότερο από ουρολοιμώξεις γιατί είναι διαφορετική η ανατομία τους.

Τι είναι ουρολοίμωξη

Σύμφωνα με τον μαιευτήρα – γυναικολόγο, Αλέξανδρος Δέρπαπας, η ουρολοίμωξη δεν είναι τίποτα άλλο παρά η ανάπτυξη ενός μικροβίου στα ούρα και ανάλογα με το αν προσβάλλει μόνο την ουροδόχο κύστη λέγεται κυστίτιδα ή αν ανεβαίνει προς τα επάνω και επηρεάζει και τα νεφρά, λέγεται πυελονεφρίτιδα.

«Μία κατάκτηση που εμάς τους ειδικούς μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ μέσα από ενδελεχείς μελέτες, είναι πως γνωρίζουμε πλέον ότι όπως έχει ο κόλπος χλωρίδα, έτσι έχει και η ουροδόχος κύστη. Και πώς το καταφέραμε αυτό; Κάναμε ανάλυση του μικροβιώματος, πήραμε δηλαδή ούρα από υγιείς γυναίκες και το αναλύσαμε και είδαμε ότι υπάρχουν μικρόβια τα οποία διαβιούν. Αυτό μας βοηθάει πάρα πολύ στο να σταματήσουν πλέον οι γυναίκες να πηγαίνουν να κάνουν αλόγιστα εξετάσεις ούρων είτε είναι γενική ούρων είτε ουροκαλλιέργεια. Δεν σημαίνει ουρολοίμωξη κάθε μικρόβιο σε εξέταση ούρων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξανδρος Δέρπαπας στην εκπομπή « Όλα για τη Ζωή μας».

ourolimoksi.jpg

H ουρολοίμωξη δεν είναι τίποτα άλλο παρά η ανάπτυξη ενός μικροβίου στα ούρα.

Πρωτογενής πρόληψη

Σύμφωνα με τον ειδικό, η πρωτογενής πρόληψη για την ουρολοίμωξη είναι σχεδόν αδύνατη αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν ώστε να προλάβουμε τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια.

«Πρέπει να πίνουμε πρώτα νερό, να βελτιώσουμε λίγο το pH του κόλπου με προβιοτικά, να πάρουμε, όπως είναι και στις παγκόσμιες οδηγίες, αν είναι το πρώτο εικοσιτετράωρο ένα απλό παυσίπονο να δούμε αν θα μας αφήσουν τα συμπτώματα, και μετά από 48 ώρες να καταφύγουμε στα αντιβιοτικά, αν τα συμπτώματα το επιβάλλουν. Σύμπτωμα δεν μόνο ο πόνος, αλλά ξεκινάει με ένα τσούξιμο, μία συχνοουρία, ένα κάψιμο, ένα γαργαλητό στον κόλπο».

Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης της ουρολοίμωξης

Κράνμπερι: Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Δέρπαπα, η σύσταση για κατανάλωση κράνμπερις αφορά συγκεκριμένα τις γυναίκες που κάνουν υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις καθώς φαίνεται ότι βοηθούν στην πρόληψη.

Προβιοτικά: Η χλωρίδα του εντέρου με τη χλωρίδα του κόλπου και της ουροδόχου κύστης με κάποιο τρόπο διασυνδέονται και τα προβιοτικά ανακουφίζουν σε σημαντικό βαθμό.

Σεξουαλική ζωή: Η ουρολοίμωξη μεταδίδεται μόνο όταν πρόκειται για μύκητες. Ο λόγος είναι ότι κατά την επαφή μπορεί η μικροβιακή χλωρίδα του κόλπου να μεταφερθεί λόγω της ανατομίας και να φτάσει μέχρι την ουρήθρα.

Μαλακτικό: Ο κ. Δέρπαπας αναφέρει πως πολλές ασθενείς του σταμάτησαν να βάζουν μαλακτικό στα εσώρουχά τους και είδαν κάθετη μείωση στα επεισόδια ουρολοιμώξεων.

Στέγνωμα: Είναι πολύ σημαντικό μετά το ντους και πριν βάλετε το εσώρουχο να στεγνώνετε καλά την ευαίσθητη περιοχή.

Αντιβίωση: Δεν είναι καλό να την παίρνετε παρά μόνο εάν υπάρχουν συμπτώματα και αποδεδειγμένα μικρόβιο.

Νερό: Πρέπει να πίνετε 6 -7 ποτήρια νερό και να παρακολουθείτε πώς εξελίσσονται τα συμπτώματα το επόμενο 48ωρο. Εάν συνεχιστούν τότε θα πρέπει να καταφύγετε σε στοχευμένο αντιβιοτικό.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί όλα όσα συζήτησε ο μαιευτήρας – γυναικολόγος, Αλέξανδρος Δέρπαπας στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη και στην εκπομπή « Όλα για τη Ζωή μας»:

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved