Καφέ κολπικές εκκρίσεις πριν και μετά την περίοδο: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γιατί είναι πιθανό να παρατηρήσετε καφέ κολπικές εκκρίσεις πριν και μετά την περίοδο και τη υποδεικνύουν;

Καφέ κολπικές εκκρίσεις πριν και μετά την περίοδο: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις καφέ εκκρίσεις πριν και μετά την περίοδο.

Bigstock

Οι καφέ κολπικές εκκρίσεις πριν και μετά την περίοδο είναι συχνό φαινόμενο και οφείλουν το χρώμα τους στο ξεραμένο αίμα.

Συνήθως είναι ένα μείγμα κολπικού υγρού και αίματος το οποίο μπορεί να παρατηρήσετε στις εξής περιπτώσεις:

  • Στην αρχή ή το τέλος της περιόδου. Μπορεί να παρατηρήσετε κάποια καφέ κηλίδα στο εσώρουχό σας μια εβδομάδα πριν από την περίοδο ή και μετά. Στην δεύτερη περίπτωση ο λόγος είναι το αίμα της εμμήνου ρύσης που παίρνει λίγο περισσότερο χρόνο για να αποβληθεί από τη μήτρα.
  • Μετά από κάποια κολπική εξέταση
  • Μετά από την ερωτική επαφή. Η τριβή κατά τη διάρκεια της έντονης σεξουαλικής επαφής μπορεί να προκαλέσει κάποιο τραύμα στους ιστούς του κόλπου ή του τραχήλου της μήτρας, ειδικά αν δεν λιπαίνεται καλά, και αυτό μπορεί να προκαλέσει κηλίδες.
  • Μετά την εμφύτευση του ωαρίου στη μήτρα
  • Στην ωορρηξία. Κάποιες γυναίκες έχουν λίγες κηλίδες ή εκκρίσεις στη μέση του εμμηνορροϊκού κύκλου τους, όταν το ωάριο απελευθερώνεται από την ωοθήκη.
  • Εάν παίρνετε αντισυλληπτικά φάρμακα

Πότε οι καφέ εκκρίσεις είναι ανησυχητικές;

Σε λιγότερες περιπτώσεις οι καφέ εκκρίσεις αποτελούν ένδειξη πιο σοβαρών καταστάσεων υγείας. Πιο συγκεκριμένα:

Περιεμμηνόπαυση. Είναι η μεταβατική περίοδος προς την εμμηνόπαυση. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο εμμηνορροϊκός σας κύκλος γίνεται ακανόνιστος, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει κηλίδες. Μπορεί επίσης να έχετε εξάψεις, κολπική ξηρότητα, μειωμένη σεξουαλική ορμή, ευερεθιστότητα, κυκλοθυμία, νυχτερινές εφιδρώσεις και προβλήματα στον ύπνο.

Κύστη ωοθηκών. Η κύστη ωοθηκών είναι ένας σάκος γεμάτος υγρό που σχηματίζεται πάνω ή μέσα σε μια ωοθήκη. Συχνά έρχονται και φεύγουν, αλλά αν κάποιος συνεχίσει να αναπτύσσεται μπορεί να προκαλέσει καφέ εκκρίσεις. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν έχετε επίσης κοιλιακό άλγος, πυελική πίεση ή πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ ή της ούρησης.

Ενδομητρίωση. Η ενδομητρίωση είναι μια ασθένεια όπου ιστός παρόμοιος με την επένδυση της μήτρας αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα, προκαλώντας πόνο ή/και στειρότητα.

Πολυκυστικές ωοθήκες. Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν μια ορμονική ανισορροπία που κάνει την ωορρηξία σπάνια ή ακανόνιστη, γεγονός που μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την εγκυμοσύνη . Μπορεί να προκαλέσει ελαφριά αιμορραγία ή καφέ εκκρίσεις.

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Ο πιο σοβαρός πιθανός λόγος για καφέ εκκρίσεις είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, αλλά αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν:

  • Οι καφέ εκκρίσεις έχουν διάρκεια πάνω από μερικές εβδομάδες
  • Είναι πιο έντονες μετά την ερωτική επαφή
  • Έχετε φαγούρα στην περιοχή του κόλπου
  • Οι κολπικές σας εκκρίσεις έχουν έντονη οσμή
  • Παθαίνετε συχνές κράμπες

Με πληροφορίες από babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved