Πώς ένα καθαρό και περιποιημένο δωμάτιο μπορεί να επηρεάσει το άγχος (και τον ύπνο)

Έρευνες το αποδεικνύουν

Πώς ένα καθαρό και περιποιημένο δωμάτιο μπορεί να επηρεάσει το άγχος (και τον ύπνο)

Η αλήθεια είναι ότι ιδιαίτερα σε ένα σπίτι με παιδιά, το υπνοδωμάτιο αποτελεί εκείνο το χώρο του σπιτιού που παραμελείται περισσότερο. Τι γίνεται, όμως, όταν αποκαλύπτεται ότι η τάξη σε ένα δωμάτιο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του άγχους και να βοηθήσει την ξεκούραση κατά τη διάρκεια του ύπνου;

Πράγματι, τα αποτελέσματα μιας έρευνας που διεξήχθη από τον Διεθνή Οργανισμό Ύπνου (ναι, υπάρχει) έδειξαν ότι 3 στους 4 που έλαβαν μέρος σε αυτή δήλωσαν ότι ένα τακτοποιημένο δωμάτιο τους βοηθάει να κοιμηθούν πιο εύκολα, ενώ όσοι άλλαζαν συχνά τα σεντόνια τους περιέγραφαν τον ύπνο τους ως πιο ξεκούραστο.

9b29555a67f5b6119763d9aa53d6eefe

Δεδομένου ότι οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ακαταστασία εν γένει μπορεί να προκαλέσει άγχος, μπορούμε να αναλογιστούμε την σημασία της τάξης στο υπνοδωμάτιο. Στον χώρο, δηλαδή, που επιδιώκεται η χαλάρωση και η πλήρης ξεκούραση στο τέλος μιας επίπονης ημέρας. Πιο συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι ο απεριποίητος χώρος του δωματίου αυξάνει την πίεση του αίματος και στέλνει το μήνυμα στον εγκέφαλο ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες υποχρεώσεις.

Παράλληλα, μια δεύτερη μελέτη εντόπισε ότι μητέρες που είχαν ακατάστατα σπίτια και δωμάτια είχαν, επίσης, και αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα τους. Η κορτιζόλη, γνωστή και ως ορμόνη του στρες, μπορεί αν υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες και χρόνια στον οργανισμό να προκαλέσει προβλήματα υγείας.

Γι’ αυτό θα ήταν καλύτερα να ξανασκεφτείτε αν το συμμάζεμα του δωματίου είναι τόσο αμελητέο όσο νομίζατε.

Δείτε ακόμα:

Τι κρύβεται πίσω από το θυμό μιας μαμάς;

Παιδικά ξεσπάσματα θυμού: 5 σωτήρια μυστικά

Ιδρώτας & κακοσμία σώματος: 6 tips αντιμετώπισης (εικόνες)

Νεύρα στην εγκυμοσύνη: 10 τρόποι για να τα καταπολεμήσετε και να χαλαρώσετε

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved