Τα άγνωστα οφέλη των μακαντέμια

Η διατροφική αξία των μακαντέμια και τα οφέλη από την κατανάλωσή τους.

Τα άγνωστα οφέλη των μακαντέμια
Tα macadamia είναι νόστιμα και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Bigstock

Τα μακαντέμια είναι μικροί, στρογγυλοί ξηροί καρποί από δέντρα που φυτρώνουν και καλλιεργούνται στην Αυστραλία, τη Βραζιλία, τη Χαβάη και τη Νέα Ζηλανδία.

Όπως και οι περισσότεροι ξηροί καρποί τα μακαντέμια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και η κατανάλωσή τους έχει μία σειρά από οφέλη για την υγεία όπως ότι βελτιώνει την πέψη, την καρδιαγγειακή υγεία, βοηθά στη διαχείριση βάρους και ισορροπεί τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Παρακάτω τα δέκα οφέλη αναλυτικά για να γνωρίσετε τους νόστιμους αυτούς ξηρούς καρπούς που θυμίζουν στο σχήμα τους ρεβίθια.

Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Τα μακαντέμια είναι πλούσια σε θερμίδες, σε καλά λιπαρά, βιταμίνες και μέταλλα. Πιο συγκεκριμένα, τα 28 γραμμάρια, περιέχουν:

  • Θερμίδες: 204 kcal
  • Λιπαρά: 23 γραμμάρια
  • Πρωτεΐνη: 2 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 4 γραμμάρια
  • Σάκχαρα: 1 γραμμάριο
  • Φυτικές ίνες: 3 γραμμάρια
  • Μαγγάνιο: το 58% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
  • Μαγνήσιο: το 9% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
  • Σίδηρος: το 6% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
  • Βιταμίνη Β6: το 5% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας

Τα μακαντέμια είναι επίσης πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά τα οποία ενισχύουν την καρδιαγγειακή υγεία μειώνοντας τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης.

Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Όπως οι περισσότεροι ξηροί καρποί, έτσι και τα μακαντέμια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν κυτταρική βλάβη, αυξάνοντας τον κίνδυνο για παθήσεις όπως ο διαβήτης, το Αλτσχάιμερ και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Επιπλέον, είναι εξαιρετική πηγή φλαβονοειδών. Αυτό το αντιοξειδωτικό καταπολεμά τις φλεγμονές και βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης.

Τέλος, τα μακαντέμια είναι πλούσια σε τοκοτριενόλες, μια μορφή βιταμίνης Ε με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Αυτές οι ενώσεις κάποιοι υποστηρίζουν ότι προστατεύουν από τον καρκίνο και τις εγκεφαλικές ασθένειες.

Ενισχύουν την καρδιαγγειακή υγεία

Η κατανάλωση μακαντέμια μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Πολλές έρευνες δείχνουν ότι τρώγοντας μερικά γραμμάρια από το συγκεκριμένο είδος ξηρών καρπών μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης έως και κατά 10%. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η επίδραση αυτή των μακαντέμια οφείλεται εν μέρει και στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε μονοακόρεστα λιπαρά.

Μειώνουν τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένα σύνολο μεταβολικών διαταραχών με κοινό τους χαρακτηριστικό την αντίσταση στην ινσουλίνη. Οι πάσχοντες από μεταβολικό σύνδρομο έχουν τουλάχιστον ένα από τα εξής: υπέρταση, αυξημένα επίπεδα σακχάρου, αυξημένα τριγλυκερίδια, χαμηλή «κακή» χοληστερόλη.

Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση μακαντέμια μειώνει τόσο τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου όσο και διαβήτη τύπου 2, όπως το ίδιο ισχύει και σε άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά.

Βοηθούν στην απώλεια βάρους

Τα μακαντέμια έχουν υψηλή θερμιδική αξία, ωστόσο η τακτική κατανάλωσή τους θεωρείται ότι ωφελεί την απώλεια βάρους. Αυτό εξηγείται από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, δύο θρεπτικά συστατικά τα οποία μειώνουν το αίσθημα της πείνας και παρατείνουν τον κορεσμό.

Βελτιώνουν την υγεία του εντέρου

Τα μακαντέμια περιέχουν φυτικές ίνες οι οποίες ωφελούν τη διαδικασία της πέψης και συνολικά την υγεία του εντέρου.

Με πληροφορίες από heatlhline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved