Υγιεινές συνήθειες για τις διακοπές του Πάσχα

Συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να μην ξεφύγουμε από την υγιεινή διατροφή και τις υγιεινές μας συνήθειες αυτό το Πάσχα!

Aγγελική Ρέβελα
Υγιεινές συνήθειες για τις διακοπές του Πάσχα

Οικογένεια διακοσμεί πασχαλινά αυγά

Bigstock

Το Πάσχα είναι προ των πυλών και το μεγάλο Σαββατοκύριακο είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να κάνετε ένα διάλειμμα που έχετε κερδίσει, να χαλαρώσετε και να συναντήσετε την οικογένεια και τους φίλους σας

Η υπερκατανάλωση ζαχαρούχων τροφίμων, όπως η σοκολάτα και τα γλυκά, μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινή αύξηση βάρους, η οποία μπορεί να σας βάλει σε κίνδυνο για χρόνια προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μορφών καρκίνου. Ακόμη και με την περίεργη σοκολάτα εδώ ή εκεί, δεν χρειάζεται να αφήσετε το Πάσχα να σπάσει τις υγιεινές σας συνήθειες.

Ξεκινήστε τη μέρα σωστά

Βεβαιωθείτε ότι ξεκινάτε κάθε μέρα με ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και ενέργεια, ώστε να μην αγγίζετε τη σοκολάτα μια ώρα αργότερα. Μην τρώτε ποτέ πασχαλινά αυγά με άδειο στομάχι, καθώς αυτό θα προκαλέσει όλεθρο στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα για το υπόλοιπο της ημέρας.

Φάτε ένα υγιεινό, πλούσιο πρωινό, ίσως με μερικά αληθινά αυγά, και μην προσπαθήσετε να παραλείψετε γεύματα και σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορεί να φαίνεται αδιανόητο να τρώτε τις ώρες πριν από ένα ειδικό γεύμα, αλλά η κατανάλωση γευμάτων με φυτικές ίνες και πρωτεΐνες κατά τη διάρκεια της ημέρας θα σας βοηθήσει να σταθεροποιήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, βοηθώντας σας να αισθάνεστε καλύτερα όλη την ημέρα και αποτρέποντάς σας από την υπερκατανάλωση τροφής στο δείπνο.

Η κατανάλωση ενός πλούσιου σε θρεπτικά συστατικά πρωινού κάθε μέρα, όχι μόνο το Πάσχα, είναι σημαντική καθώς θα σας εμποδίσει να αναζητήσετε ένα γρήγορο ενεργειακό χτύπημα αργότερα, όπως η ζάχαρη ή η καφεΐνη. Σκεφτείτε ομελέτες με σπανάκι και ντομάτες ή ένα σέικ πρωτεΐνης με βάση τα φρούτα. Ή, αλλάξτε το γλυκό με την πραγματική του εκδοχή – ένα βραστό αυγό γεμάτο πρωτεΐνη!

Εφοδιάστε το ψυγείο με υγιεινά σνακ

Mε πολλά καταστήματα κλειστά το Πάσχα, μπορούμε εύκολα να βρούμε τη σοκολάτα ή τα γεύματα σε πακέτο για να μας κρατήσουν χορτάτους. Εφοδιάστε το ψυγείο σας με πολλά φρούτα και λαχανικά και προσπαθήστε να τσιμπολογήσετε μερικά φρούτα ή φτιάξτε μια φρέσκια σαλάτα για να διατηρήσετε τη διατροφή σας ισορροπημένη το Σαββατοκύριακο.

egg-hunt-pasxa.jpg

Παιδιά παίζουν το κυνήγι των κρυμμένων αυγών στον κήπο.

Bigstock

Προγραμματίστε την άσκηση με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο

Ναι, τα μεγάλα Σαββατοκύριακα είναι για ύπνο και χαλάρωση, αλλά είναι καλό να χωρέσετε λίγη άσκηση όπου μπορείτε. Ο προγραμματισμός κάποιας σωματικής δραστηριότητας με έναν φίλο ή

την οικογένεια σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να το αναβάλετε .Πηγαίνετε για μια βόλτα ή τρέξτε με έναν φίλο ή δραστηριοποιηθείτε με όλη την οικογένεια.

Φάτε μαύρη σοκολάτα

Όσο πιο μαύρη είναι η σοκολάτα, τόσο λιγότερη ζάχαρη και περισσότερα αντιοξειδωτικά τείνει να περιέχει. Αλλάξτε το ζαχαρούχο γάλα και τη λευκή σοκολάτα στην πιο σκούρα ποικιλία για να φτιάξετε τη σοκολάτα σας. Όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό κακάο, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να το παρακάνετε λόγω της λιγότερο γλυκιάς γεύσης.

Επαναπροσδιορίστε τις πασχαλινές λιχουδιές

Εάν συναρμολογείτε πασχαλινά καλάθια για τα παιδιά σας συμπεριλάβετε μερικές λιχουδιές χωρίς καραμέλες: σκεφτείτε πολύχρωμα σχοινιά άλματος, βιβλία δραστηριοτήτων ή ζωγραφικής με κραγιόνια.

Αγκαλιάστε τις Ανοιξιάτικες Δραστηριότητες

Επωφεληθείτε από τις πρώτες μέρες της άνοιξης – πιο ζεστός καιρός και ίσως ακόμη και λίγη ηλιοφάνεια – και ενσωματώστε μια διασκεδαστική υπαίθρια δραστηριότητα στη μέρα σας. Πηγαίνετε για μια οικογενειακή βόλτα ή βόλτα με ποδήλατο, πηγαίνετε στο πάρκο για να παίξετε, σκεφτείτε το ποδόσφαιρο ή παίξτε ένα οικογενειακό παιχνίδι τένις.

Κάντε διασκεδαστικά υγιεινά σνακ με θέμα το Πάσχα

Γεμίστε τα πλαστικά αυγά με ξηρούς καρπούς, σπόρους και αποξηραμένα φρούτα. Εάν βάζετε σνακ, γεμίστε πλαστικά κύπελλα αυγών με φασόλια και φέτες λαχανικών και κόψτε φέτες φρούτων ή τυριών σε αυτιά κουνελιού. Φτιάξτε βραστά αυγά ή ένα υγιεινό σνακ αβγού με πουρέ αβοκάντο ως βάση μαγιονέζας.

Κάντε ένα παζλ με θέμα το Πάσχα ή δραστηριότητες τέχνης και χειροτεχνίας. Διακοσμήστε αυγά, φτιάξτε ένα πασχαλινό στεφάνι ή ζωγραφίστε γλάστρες για έναν κήπο.

Φυτέψτε έναν κήπο

Είναι μια υπέροχη εποχή του χρόνου για να δοκιμάσετε μερικά σπορόφυτα – είτε είναι λαχανικά είτε λουλούδια για να τα απολαύσετε αργότερα φέτος. Τα παιδιά σας θα διασκεδάσουν βλέποντας τα σπορόφυτα να σκάνε μέσα από το χώμα και τελικά να ανθίζουν σε φυτά και λουλούδια.

Κοριτσάκι φτιάχνει πασχαλινή κατασκευή με σπάγκο και μανταλάκια.

Bigstock

Χρονοκάψουλα

Ζητήστε από τα παιδιά σας να γράψουν μόνα τους ένα γράμμα, να το κολλήσουν σε ένα πασχαλινό αυγό και να το αφήσουν μέχρι την επόμενη χρονιά. Εάν τα παιδιά σας δεν είναι έτοιμα να γράψουν ένα πλήρες γράμμα, βοηθήστε τα να γράψουν τρία πράγματα για τα οποία είναι ευγνώμονα ή τρία διασκεδαστικά πράγματα που έκαναν φέτος.

Η ισορροπία είναι το κλειδί

Μην απαγορεύετε εντελώς τις λιχουδιές. Το να στερήσετε τον εαυτό σας από όλες τις λιχουδιές της σεζόν μπορεί να σας οδηγήσει να τις παρακάνετε αργότερα ή να αισθανθείτε αγανάκτηση. Βρείτε τρόπους να κινείστε κατά τη διάρκεια της ημέρας και ενσωματώστε μερικά υγιεινά γεύματα και σνακ, ώστε να απολαύσετε τις αγαπημένες σας γιορτινές λιχουδιές με μέτρο και χωρίς ενοχές ή ανησυχίες.

Η πλήρης αποφυγή όλης της σοκολάτας το Σαββατοκύριακο του Πάσχα δεν είναι ρεαλιστική για τους περισσότερους ανθρώπους. Βάλτε στον εαυτό σας ένα όριο για το πόση σοκολάτα θα έχετε και μείνετε σε αυτό. Ένας καλός τρόπος για να θέσετε ένα όριο είναι να δείτε τις προτάσεις σερβιρίσματος που περιλαμβάνονται στις διατροφικές πληροφορίες στη συσκευασία και να προσπαθήσετε να μην υπερβείτε αυτήν την ποσότητα!

Με το αλκοόλ είναι εύκολο να το παρακάνετε όταν διασκεδάζετε με τους φίλους και την οικογένειά σας, επομένως τηρήστε ένα όριο όχι περισσότερο από δύο τυπικά ποτά κάθε μέρα.

Τρώτε αργά

Το να καθίσετε για να φάτε προσεκτικά τα πασχαλινά σας αυγά θα σας βοηθήσει να απολαύσετε και να εκτιμήσετε την πλούσια γεύση σοκολάτας, ενώ παράλληλα θα σας βοηθήσει να παρακολουθείτε πόση σοκολάτα έχετε καταναλώσει.

Χρειάζονται περίπου 20 λεπτά μόλις καταναλωθεί το φαγητό ή το ποτό πριν αρχίσουμε να νιώθουμε αισθήματα κορεσμού (αίσθημα πληρότητας). Το σώμα μας στέλνει σήματα μόλις εισέλθει

το φαγητό στο έντερο έτοιμο για πέψη και απορρόφηση, κάτι που μας ωθεί να σταματήσουμε να τρώμε καθώς είμαστε χορτασμένοι και χορτάτοι.

Η απόλαυση κάθε μπουκιάς θα σας βοηθήσει να επιβραδύνετε και να τρώτε λιγότερο κατά τη διάρκεια αυτών των κρίσιμων 20 λεπτών, μειώνοντας την πιθανότητα να φάτε σε ένα σημείο άβολης πληρότητας.

Φτιάξτε τη δική σας εκδοχή παραδοσιακών πασχαλινών φαγητών

Τα ζεστά τσουρεκάκια τρώγονται συχνά τη Μεγάλη Παρασκευή. Φτιάξτε τα δικά σας σπιτικά ψωμάκια και πειραματιστείτε με τη γεύση και τα υλικά, για παράδειγμα αλλάξτε το λευκό αλεύρι με αλεύρι ολικής αλέσεως και προσθέστε διαφορετικά αποξηραμένα φρούτα για παράδειγμα βερίκοκα, κράνμπερι ή αποξηραμένα μήλα!

Γίνετε δραστήριοι

Αξιοποιήστε στο έπακρο τον ανοιξιάτικο ήλιο και πηγαίνετε για μια οικογενειακή βόλτα. Η επιτάχυνση του ρυθμού σας θα σας βοηθήσει να αυξήσετε τον καρδιακό σας ρυθμό και θα μετρήσετε στην καθημερινή σας σύσταση για μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα. Βάλτε την αγαπημένη σας μουσική και απλά χορέψτε γύρω από το σπίτι σας.

pasxalines-drastiriotites-paidia.jpg

Πασχαλινές δραστηριότητες για παιδιά - Δύο κορίτσια παίζουν στον κήπο

Bigstock

Σχεδιάστε την ησυχία

Θα περιτριγυριστείτε από πολύ θόρυβο και χάος την Κυριακή του Πάσχα. Αφιερώστε λίγο χρόνο στη διάρκεια της ημέρας για να περιβάλλετε τον εαυτό σας με σιωπή. Για τους ανθρώπους με πίστη, η ησυχία το Πάσχα είναι απαραίτητη για την πνευματική ανάπτυξη. Η δημιουργία ωρών ησυχίας σάς βοηθά να παραμένετε πιο προσγειωμένοι, αποτρέπει την ψυχική εξάντληση και φέρνει την ημέρα σε προοπτική. Μπορεί επίσης να μετριάσει τα συναισθήματα ψυχικής ακαταστασίας και χάους αποσιωπώντας ενοχλητικές και ενοχλητικές σκέψεις, ηρεμώντας τον εγκέφαλο και δίνοντάς σας την ευκαιρία να αναπνεύσετε.

Προγραμματίστε την αυτο-φροντίδα

Η πρακτική της αυτοφροντίδας είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να παραμείνετε υγιείς αυτό το Πάσχα. Η αυτοφροντίδα σας βοηθά να δημιουργήσετε και να μεταδώσετε θετικά συναισθήματα, επιτρέποντάς σας να εργάζεστε καλύτερα όλη την ημέρα. Όπως οι περισσότερες γιορτές, το Πάσχα μπορεί να είναι εξαιρετικά αγχωτικό για όλους. Αφιερώστε χρόνο στο πολυάσχολο πρόγραμμά σας για να φροντίσετε τον εαυτό σας και να ελέγξετε πώς νιώθετε.Πίνετε πολύ νερό

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που χρειάζεστε για να παραμείνετε υγιείς αυτό το Πάσχα είναι το νερό. Το να παραμένετε ενυδατωμένοι καθαρίζει το δέρμα σας, βοηθά τον μεταβολισμό σας και βελτιώνει τη συνολική υγεία σας.

Επιλογή για πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων

Όπως κάθε γιορτή, είναι εύκολο να φάτε τα αγαπημένα σας φαγητά και επιδόρπια την Κυριακή του Πάσχα. Ωστόσο, μπορείτε ακόμα να απολαύσετε το Πάσχα και να απολαύσετε τα αγαπημένα σας σνακ χωρίς να χάσετε τους μεγαλύτερους στόχους υγείας σας όπως

  • Ανταλλάξτε τα αυγά με γλυκά φρούτα όπως φράουλες, μήλα και πεπόνια
  • Ανταλλάξτε τα πασχαλινά κουνελάκια με μια πασχαλινή πιατέλα από κράκερ, τυριά και μερικά φρούτα.

Διατηρήστε τις ρουτίνες σας

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να παραμείνετε υγιείς αυτό το Πάσχα είναι να τηρείτε τις συνήθεις καθημερινές σας ρουτίνες. Οι ρουτίνες δημιουργούν μια αίσθηση βεβαιότητας, άνεσης και ηρεμίας που ξεκουράζει το μυαλό. Επίσης, η ρουτίνα σάς βοηθά να παραμένετε οργανωμένοι καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και να παρακολουθείτε τις εργασίες που έχετε

Η σωστή ρουτίνα σας βοηθά να δημιουργήσετε θετικές συνήθειες που προάγουν την αυτοφροντίδα.

Δημιουργήστε μια λίστα υποχρεώσεων

Το Πάσχα αντιπροσωπεύει την αρχή της άνοιξης και είναι μια χαρούμενη γιορτή για τις οικογένειες. Ωστόσο, υπάρχουν στιγμές που μπορεί να αισθάνεστε πιεσμένοι, συγκλονισμένοι ή ταραγμένοι όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα σχεδιάζετε ή δεν είναι στην ώρα τους.

Η δημιουργία μιας λίστας υποχρεώσεων σάς επιτρέπει να ιεραρχείτε και να οργανώνετε τις εργασίες σας με σειρά σπουδαιότητας. Μια λίστα υποχρεώσεων είναι χρήσιμη τις μέρες που έχετε πολλά πράγματα στο πρόγραμμά σας ή χρειάζεστε βοήθεια για να θυμάστε ορισμένα πράγματα.

Ξεκουραστείτε

Ο ύπνος είναι μια σημαντική λειτουργία που επιτρέπει στο σώμα σας να αναζωογονηθεί, να βελτιώσει την παραγωγικότητα και την απόδοση της εργασίας. Υπάρχουν τόσα πολλά οφέλη για την υγεία από τον καλό βραδινό ύπνο. Ο ύπνος βοηθά στον έλεγχο της απώλειας βάρους, βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου, μειώνει τις ασθένειες και αντιμετωπίζει τη συναισθηματική ρύθμιση.

Μην φοβάστε να θέσετε όρια

Η τελευταία συμβουλή για την υγεία κατά τη διάρκεια του Πάσχα είναι να μην φοβάστε να βάλετε όρια. Μερικές φορές τα πεθερικά, οι γονείς, τα παιδιά, τα αδέρφια, ακόμη και οι σύντροφοί μας μπορούν εν γνώσει μας ή εν αγνοία μας να ξεπεράσουν ορισμένα όρια που θέτουν τα συναισθηματικά μας ερεθίσματα. Ο καθορισμός ορίων σας προστατεύει από μια τραυματική ή συναισθηματικά συντριπτική εμπειρία.

Αγγελική Ρέβελα
Γενικός-Οικογενειακός Ιατρός MD,MSc,PhD

email: drrevela@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved