Μαμά και διατροφή: Πόσες ελιές μπορείτε να τρώτε την ημέρα

Παχαίνουν οι ελιές ή όχι;

Μαμά και διατροφή: Πόσες ελιές μπορείτε να τρώτε την ημέρα

Πράσινες ελιές και ελαιόλαδο 

Οι ελιές είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Παρέχει στον οργανισμό φυτικές ίνες και μέταλλα είναι εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων.

Οι ποικιλίες της ελιάς χωρίζονται ανάλογα με το μέγεθος του καρπού ή με τη χρήση του (ελαιόλαδο και φαγώσιμες– επιτραπέζιες). Στην Ελλάδα οι πιο δημοφιλείς επιτραπέζιες είναι οι πράσινες και οι μαύρες ελιές.

elies.jpg

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Kier... in Sight

Πράσινες ελιές: Θρεπτικά συστατικά ανά 100 γραμμάρια

Θερμίδες: 145
Λίπη: 15,3 γρ.
Κορεσμένα λιπαρά: 2,03 γρ.
Νάτριο: 1.056 χιλιοστόγραμμα
Υδατάνθρακες: 3,84 γρ.
Ζάχαρη: 0,54 γρ.
Φυτικές ίνες: 3,3 γρ.
Πρωτεΐνη: 1,03 γρ.

Μαύρες ελιές: Θρεπτικά συστατικά ανά 100 γραμμάρια

Θερμίδες: 116
Λίπη: 10,9 γρ
Κορεσμένα λιπαρά: 2,28 γρ.
Νάτριο: 735 χιλιοστόγραμμα
Υδατάνθρακες: 6,04 γρ.
Ζάχαρη: 0 γρ.
Φυτικές ίνες: 1,6 γραμμάρια
Πρωτεΐνη: 0,84 γρ.

Πόσες ελιές πρέπει να τρώτε

Είτε τις τρώτε σκέτες είτε σε σαλάτες και σάντουιτς, η Amy S. Margulies, RD, CDCES, LDN, NBC-HWC προτείνει να διατηρείτε το μέγεθος της μερίδας σε περίπου 10 πράσινες ελιές ή 8 μαύρες ελιές ( αντιστοιχεί σε περίπου 4 γραμμάρια υγιεινών λιπαρών και ένα γραμμάριο κορεσμένων λιπαρών).

«Οι ελιές μπορούν να είναι ιδιαίτερα υγιεινές όταν καταναλώνονται με μέτρο ωστόσο είναι σημαντικό να προσέχετε την πρόσληψη νατρίου και να περιορίσετε την κατανάλωση άλλων τροφών που περιέχουν νάτριο», προειδοποιεί η Trista Best, MPH, RD, LD, στο Balance και εξηγεί ότι «η υπερβολική πρόσληψη νατρίου μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση και αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και νεφρικών προβλημάτων».

«Μια μερίδα ελιών (περίπου 5-6 μεσαίου μεγέθους ελιές) περιέχει περίπου 230–250 mg νατρίου»,αναφέρει η Best. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά να καταναλώνετε έως 2.300 χιλιοστόγραμμα νατρίου την ημέρα με ιδανικό όριο όχι περισσότερο από 1.500 mg την ημέρα για τους περισσότερους ενήλικες. Η κατανάλωση πάρα πολλών ελιών μπορεί να προσθέσει σημαντική ποσότητα νατρίου, ειδικά εάν καταναλώνετε άλλα τρόφιμα πλούσια σε νάτριο.

pate-elias.jpg

Πάστα ελιάς

Μη σας ξεγελά το μέγεθος της ελιάς

«Οι ελιές είναι σχετικά υψηλές σε θερμίδες, επομένως η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων μπορεί να συμβάλει στην αύξηση βάρους. Μια μερίδα περιέχει περίπου 35–50 θερμίδες, ανάλογα με το μέγεθος και τον τύπο της ελιάς», λέει η Best.

Οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνετε την ελιά με μέτρο όπως ισχύει για τις περισσότερες τροφές.

Με πληροφορίες από το eatthis.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved