Δέκα φυσικοί τρόποι να ενισχύσεις τη σεξουαλική σου ζωή

Όλοι μας ακούμε στα πηγαδάκια που σχηματίζονται στις παρέες να γίνεται λόγος για τα διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα που αποσκοπούν στην καλύτερη σεξουαλική λειτουργία του άνδρα, κυρίως, εφόσον για τη γυναίκα μέχρι τώρα έχουν γίνει πολύ λίγες προσπάθειες και αποτυχημένες μάλιστα.

Μαρίνα Μόσχα
Δέκα φυσικοί τρόποι να ενισχύσεις τη σεξουαλική σου ζωή

Δεν είναι τυχαίο αυτό, εφόσον η λειτουργία της είναι περισσότερο εγκεφαλική που σημαίνει ότι υπάρχουν πολυάριθμοι παράγοντες που δεν μπορούν να αποκωδικοποιηθούν έτσι απλά…

Γιατί όμως χρειάζεται να καταφεύγουμε στα χάπια, όταν μπορούμε να ενισχύσουμε την ερωτική ζωή με πιο φυσικούς τρόπους; Μάλιστα, αν φροντίσουμε από νεαρή ηλικία τα παρακάτω, τότε θα ενισχύσουμε όχι μόνο την υγεία μας – σωματική και σεξουαλική, άρα και ψυχολογική εν μέρει – αλλά και την γνωστή μας παροιμία «των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν!»

Διατροφή

Ναι, η διατροφή είναι το Α και το Ω γενικά στην υγεία μας. Πως φροντίζουμε το αυτοκίνητό μας να έχει καλή ποιότητα βενζίνης, τα λάδια του, τα νερά του, τα λάστιχά του, έτσι ακριβώς χρειάζεται να μάθουμε να φροντίζουμε και τον εαυτό μας και η διατροφή παίζει πρωταρχικό ρόλο σε αυτό. Η χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια, ο σακχαρώδης διαβήτης, οι καρδιοπάθειες και πόσες ακόμη ασθένειες οφείλονται σε μεγάλο μέρος τους σε μία κακή διατροφή; Και για να μην μείνω στην πρόληψη, γυρίζω στην ενίσχυση της σεξουαλικής μας λειτουργίας μέσω της διατροφής. Και δεν μιλώ μόνο για τις λεγόμενες αφροδισιακές τροφές που οι γνώμες διίστανται, άλλοι θεωρούν πως βοηθούν και άλλοι όχι, θα μείνω στο πόσο πιο καλά αισθανόμαστε όταν κάνουμε μία ισορροπημένη διατροφή, πόση ενέργεια έχουμε, πόσα θέλουμε να κάνουμε, πόσο πιο ζωντανοί νιώθουμε και ερωτικά! Παρόλα αυτά, λίγη μαύρη σοκολάτα και ξηροί καρποί, είναι πάντα καλοδεχούμενα!

enisxisi sexoualikis zois 2

Κόκκινο κρασί

Μιας που μιλάμε για την διατροφή, έρευνες έδειξαν πως σε μικρές ποσότητες βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος ως αντιοξειδωτικό, άρα και σε καλύτερη διέγερση, ενώ η χαλάρωση που προσφέρει μας κάνει πιο «ευάλωτους» στην έλξη από και προς το σύντροφο και ανεβάζει την ερωτική μας διάθεση.

Βάρος

Ναι, όπως και να το κάνουμε, το βάρος εκτός από οργανικές παθήσεις, δυσκολεύει την σεξουαλική μας έκφραση από τη μία, ενώ μπορεί να μας δημιουργήσει και προβλήματα στη λειτουργία της.

Εικόνα σώματος

Κυρίως για εμάς τις γυναίκες, όπου θέλουμε να αρέσουμε, να νιώθουμε ποθητές και επιθυμητές, ώστε να μην «κρυβόμαστε» εκείνη τη στιγμή πίσω από ρούχα, στα σκοτάδια και κάτω από σκεπάσματα. Αντίθετα, να αρέσουμε πρώτα από όλα σε εμάς και μετά στον σύντροφό μας. Αλλά και από την δική του πλευρά ακόμη, σκεφτείτε πως σας γνώρισε… Το ίδιο ισχύει και αντίστροφα βέβαια, όπου δεν λέω, λίγη κοιλίτσα δεν είναι και τόσο κακά, όταν όμως ψάχνεις να βρεις τι κρύβεται από κάτω… τότε τα πράγματα δυσκολεύουν, άλλωστε δεν είναι και τόσο διεγερτική εικόνα…

Ιατρικές εξετάσεις

Θα μου πείτε βέβαια πως οι εξετάσεις κάθε άλλο παρά αφροδισιακά μπορεί να λειτουργήσουν στον ερωτισμό και στην έκφρασή του. Και όμως, αν υπάρχουν οργανικά προβλήματα για ποια λίμπιντο και ερωτική έκφραση μιλάμε;

Άσκηση

Ένας από τους πιο φυσικούς τρόπους που αυξάνει την ερωτική επιθυμία και διέγερση, καθώς βελτιώνει την αιματική ροή των γεννητικών οργάνων – και όχι μόνο – ενώ βοηθά στην έκκριση του φυσικού μας αντικαταθλιπτικού – ενδορφίνη ή ορμόνη της ευτυχίας. Επιπλέον, αυξάνεται η παραγωγή της τεστοστερόνης, της υπεύθυνης ορμόνης για την ερωτική επιθυμία και την καλή στυτική λειτουργία στον άνδρα. Ποιος λοιπόν δεν θέλει να κάνει σεξ όταν νιώθει σωματικά «ταύρος» και συναισθηματικά «ευτυχισμένος»;

sejoualiki zoi

Διακοπή καπνίσματος

Έχει βρεθεί μέσα από έρευνες σε άνδρες ότι ακόμα και 24 ώρες μετά την διακοπή, βελτιώνονται οι νυκτερινές στύσεις στον άνδρα. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν εύκολα τι θα συμβεί μετά την διακοπή του που ωφελεί γενικότερα την υγεία μας αλλά και την διάθεσή μας. Δεν θα νιώθουμε κούραση, θα αναπνέουμε, θα μυρίζουμε και θα γευτούμε καλύτερα ο ένας τον άλλον εφόσον οι αισθήσεις μας (όσφρηση, γεύση) θα βελτιωθούν κατά πολύ! Σκεφτείτε πόσο άσχημα νιώθει εκείνος που δεν καπνίζει στο ζευγάρι όταν πρέπει να φιληθεί με το …τασάκι με τα αποτσίγαρα αλλά και την άσχημη γεύση στο στόμα του καπνιστή!

Μείωση στρες

Εύκολο να του λέμε θα μου πείτε, δύσκολο να το κάνουμε. Ναι, δεν διαφωνώ, έτσι όπως έχει γίνει η ζωή μας σήμερα… Παρόλα αυτά, μπορούμε να «επιλέξουμε» - αν βέβαια θέλουμε – τι θα κουβαλάμε και στο κρεβάτι μας και τι όχι! Άλλωστε γνωρίζουμε πως στα ψυχολογικά αίτια ενός σεξουαλικού προβλήματος, θεωρείται αν όχι ο πρώτος, ένας από τους πρώτους παράγοντες αρνητικής επίδρασης!

Ποιοτική σχέση και επικοινωνία

Πώς να έχω διάθεση να κάνω σεξ μαζί σου όταν η σχέση μας θυμίζει ρινγκ; Αν δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε, σίγουρα επηρεάζεται και η όρεξη σεξουαλικής έκφρασης… Βέβαια, δεν λείπουν και τα ζευγάρια που μπορεί να καυγαδίζουν κάθε λίγο και λιγάκι, κάνουν σεξ αλλά …μέχρι εκεί! Μόλις τελειώσει η πράξη, αποσύρονται στο δικό τους κόσμο ξανά, ενώ μένουν μαζί για τα …μάτια του κόσμου, ενώ αναζητά ο ένας ή ο άλλος και «κάτι απέξω» που θα του δώσει τη νοστιμιά στην άγευστη έγγαμη ζωή του!

sexoualiki zoi

Αγκαλιές

Πολλές αγκαλιές, εφόσον έρευνες μας λένε πως ακόμα και 20 δευτερόλεπτα αγκαλιάς, μπορεί να αυξήσει μία άλλη σημαντική ορμόνη – την «ορμόνη της αγάπης» - την ωκυτοκίνη. Είναι η ορμόνη που μας φέρνει πιο κοντά, μας δένει συναισθηματικά, ενισχύοντας την συναισθηματική εγγύτητα που οδηγεί με τη σειρά της στην αύξηση της ερωτικής μας διάθεσης…

Σίγουρα δεν είναι όλες οι ώρες και οι στιγμές ίδιες, άρα δεν είμαστε πάντα σε μία καλή και ερωτική διάθεση. Μπορούμε όμως με φυσικούς τρόπους όπως οι παραπάνω, να έχουμε μία καλή και ποιοτική ερωτική ζωή, εφόσον φροντίζουμε τον εαυτό μας, την σωματική αλλά και την ψυχική μας υγεία. Ακόμα και να αντιμετωπίζουμε κάποια προβλήματα, μπορούμε να προσπαθήσουμε με τρόπους που η φύση μας δίνει και εμείς φροντίζουμε να τους εντάξουμε στην καθημερινότητά μας να βρούμε λύση και να μην καταφεύγουμε τόσο εύκολα στα διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα, πόσο μάλλον όταν δεν τα χρειαζόμαστε!

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved