Πώς να βοηθήσετε το παιδάκι σας αν ζαλίζεται στο ταξίδι

Πολλά παιδάκια ζαλίζονται στο ταξίδι με το αυτοκίνητο. Υπάρχουν όμως τρόποι να τα βοηθήσετε:

Πώς να βοηθήσετε το παιδάκι σας αν ζαλίζεται στο ταξίδι

Η ναυτία στο αυτοκίνητο δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, ειδικά στα παιδιά μικρότερης ηλικίας. Συμβαίνει όταν ο εγκέφαλος λαμβάνει πληροφορίες που δεν συμφωνούν από το εσωτερικό των αυτιών, τα μάτια και τα νεύρα των άκρων.

Πριν ακόμα ξεκινήσετε το ταξίδι, βεβαιωθείτε ότι το παιδικό κάθισμα είναι σωστά τοποθετημένο. Αν δεν είναι καλά στερεωμένο, το παιδάκι πέρα από την αδιαθεσία τίθεται και σε μη ασφαλείς συνθήκες ταξιδιού.

Οργανώστε προσεκτικά τα γεύματα πριν από το ταξίδι. Μην δώσετε στο παιδί σας πικάντικα ή λιπαρά φαγητά, ή ένα μεγάλο γεύμα λίγο πριν ταξιδέψετε ή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Αν το ταξίδι με το αυτοκίνητο δεν διαρκεί πολλή ώρα, αποφύγετε εντελώς το φαγητό. Αν, πάλι, το ταξίδι είναι μεγάλο, ή το παιδί χρειάζεται να φάει, δώστε του ένα όσο πιο ουδέτερο σνακ γίνεται – για παράδειγμα, κρακεράκια – πριν ξεκινήσετε. Σε κάθε περίπτωση πάντως, μην ξεκινήσετε το ταξίδι έχοντας το στομαχάκι του γεμάτο. Είναι βέβαιο ότι θα ζαλιστεί...

Επιλέξτε όσο το δυνατό λιγότερες στροφές και μην κρινετε ποτέ με το αν ζαλίζεστε εσείς. Δεν αντιδρούν το ίδιο τα παιδιά και δεν έχετε επιπλεόν εικόνα για το πώς νιώθει ο επιβάτης του πίσω καθίσματος. Η αίσθηση είναι πολύ διαφορετική από αυτή του οδηγού.

Σε τακτά χρονικά διαστήματα ανοίξτε κάποιο παράθυρο που δεν φυσάει το παιδάκι για να ανανεώσετε τον αέρα μέσα στο αυτοκίνητο. Ο εξαερισμός ειναι σημαντικός γιατί μπορεί να προλάβει την ναυτία. Προσπαθήστε να μην υπάρχουν έντονες μυρωδιές μέσα στο αυτοκίνητο, καθώς μπορούν να χειροτερεύσουν τα πράγματα.

Και τέλος το πιο σημαντικό:

Μην δίνετε στο παιδί σας βιβλία και τάμπλετ την ώρα του ταξιδιού. Ειναι σίγουρο ότι θα ζαλιστεί μια ώρα αρχίτερα. Αφήστε το να χαζεύει το τοπίο και να ακούτε μουσική σε ανεκτή ένταση ή παραμυθια που το ηρεμούν.

Και μην ξεχνάτε, κάντε στάσεις για να ξεμουδιάσετε όλοι. Ειδικά αν είστε κουρασμένοι, είναι χίλιες φορές προτιμότερο να σταματήσετε και να πάρετε μία ανάσα, ακόμη κι αν αργήσετε λίγο παραπάνω, παρά να συνεχίσετε να οδηγείτε κουρασμένοι!

Αν παρόλαυτα, δείτε ότι το παιδί σας αρχίζει να νιώθει ναυτία, σταματήστε το αυτοκίνητο όσο πιο γρήγορα γίνεται, και αφήστε το να βγει για να περπατήσει λίγα λεπτά – ή να ξαπλώσει ανάσκελα για λίγο με κλειστά μάτια. Επίσης, ένα κομμάτι υφάσματος με λιγο νεράκι ή σκέτο νεράκι στο μέτωπο μπορεί να βοηθήσει κάπως με τα συμπτώματα της ναυτίας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved