Προσοχή: Τι πρέπει να κάνετε αν το παιδί καταπιεί φάρμακο ενηλίκων

Τα παιδάκια έχουν μεγάλη περιέργεια και μια τάση αφότου ανακαλύψουν κάτι, να το βάλουν στο στόμα. Οι κίνδυνοι όμως είναι μεγάλοι. Εκτός από τα διάφορα μικροαντικείμενα που όλες οι μαμάδες έχουμε στο νου μας να κρύβουμε μήπως και τα καταπιούν, θα πρέπει να προσέχουμε να κρατάμε πάντα το φαρμακείο του σπιτιού... εκτός πρόσβασής τους.

Προσοχή: Τι πρέπει να κάνετε αν το παιδί καταπιεί φάρμακο ενηλίκων

Το φαρμακείο στο σπίτι θα πρέπει να παραμένει σε σημείο που τα παιδιά δεν θα μπορούν να το φτάσουν ή να το ανοίξουν. Εστω και μία δόση φαρμάκων ενηλίκων, μπορει για ένα παιδάκι να αποβεί μοιραία.

Αν παρόλαυτα, επιεδή οι μικροί μας εξερευνητές καταφέρνουν να βρουν κάτι που ξεχάσαμε ή μας έπεσε, αντιληφθούμε ότι το παιδί πήρε κάποιο φάρμακο που δεν έπρεπε, το πρώτο που πρέπει να πάρουμε είναι τον γιατρό μας και το κέντρο Δηλητηριάσεων (210 – 7793777).

Ας δούμε μερικά συμπτώματα που θα μας βοηθήσουν να είμαστε πιο συγκεκριμένοι:

- Αν έχει πάρει φάρμακο για την καρδιά, τότε το παιδί θα έχει ζαλάδες, και οι σφυγμοί του θα πέσουν, ενώ πιθανόν να κάνει και κρίσεις.
- Αν πάρει φάρμακο για την πίεση (κλονιδίνη παίρνουν οι ενήλικες για την υψηλή πίεση), τότε θα παρουσιάσει δυσκολία στην αναπνοή, μεγάλη νευρικότητα και μπορεί να πέσει σε λήθαργο
-Aν πάρει σπασμολυτικά, μπορεί να δημιουργηθεί παραλυτικός ειλεός, να καταργηθεί δηλαδή η λειτουργία του εντέρου, με σοβαρές παρενέργειες.
- Αν πάρει αντικαταθλιπτικά, τότε θα παρουσιάσει απώλεια συνείδησης, ταχυπαλμία, και πυρετό

Μην είστε αφηρημένοι και μην αγνοήσετε οποιοδήποτε σύμπτωμα σας φανεί περίεργο, ακόμη κι αν δεν έχετε δει τι έχει προηγηθεί. Αν δείτε ότι η κατάσταση σοβαρεύει και δεν βρίσκετε τον γιατρό σας ξεκινήστε για το πλησιέστερο νοσοκομείο χωρίς καθυστέρηση. Σε κάθε περίπτωση όμως, για να μη φτάσετε εκεί, δώστε σημασία στην πρόληψη. Αν έχετε φάρμακα μαζί σας, στην τσάντα σας, μην ξεχνάτε να απομακρύνετε και την τσάντα σας από το πεδίο πρόσβασης των μικρών σας εξερευνητών. Και ποτέ, μην αποφασίσετε μόνοι σας, ότι δεν πειράζει ή δεν έγινε και κάτι τρομερό... Ελάχιστη δόση μπορεί να αποβεί μοιραια για τον παιδικό οργανισμό.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved