Τι να κάνετε αν ένας σκύλος δαγκώσει το παιδί σας

Πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε ένα δάγκωμα σκύλου και τί πρέπει να διδάξετε στο παιδί σας ώστε να αποφύγετε τα χειρότερα...

Τι να κάνετε αν ένας σκύλος δαγκώσει το παιδί σας

Εκτός από τραυματισμό και πληγές στο δέρμα, το δάγκωμα ενός σκύλου μπορεί να μεταδώσει τον τέτανο και, σε σπάνιες περιπτώσεις, την λύσσα.

Αν το δάγκωμα απλά “γρατζουνίσει” το δέρμα, τότε αντιμετωπίστε το απλά σαν μια πληγή. Πλύνετε καλά με σαπούνι και τρεχούμενο νερό. Εφαρμόστε λίγη αντιβιοτική κρέμα και έναν αποστειρωμένο επίδεσμο.

Θα απαιτηθεί επίσκεψη στον γιατρό στις εξής περιπτώσεις:

Αν το δάγκωμα προκαλέσει μια βαθιά πληγή, ή αν το δέρμα έχει άσχημο σκίσιμο, περίπτωση στην οποία θα πρέπει να αφήσετε λίγη αιμορραγία, ώστε μαζί με το αίμα να απομακρυνθούν και τα βακτήρια.
Αν το δάγκωμα είναι στο πρόσωπο, το χέρι, το πόδι ή τον λαιμό, ή πάνω σε κάποια άρθρωση.
Αν το παιδί δεν έχει κάνει αντιτετανικό ορό τα τελευταία πέντε χρόνια.
Αν υπάρχουν σημάδια μόλυνσης ή σε περίπτωση που υποψιάζεστε ότι ο σκύλος μπορεί να είναι άρρωστος, να έχει λύσσα,
Και σε κάθε περίπτωση, αν δεν γνωρίζετε καθόλου αν έχει κάνει τα εμβόλια που προβλέπονται.

Μερικές συμβουλές για την σωστή συμπεριφορά ώστε να αποφύγετε το δάγκωμα...

Καλό θα είναι πάντως, σε κάθε περίπτωση να διδάξετε στα παιδιά σας να μην ενοχλούν τα σκυλιά, αν δεν τα γνωρίζουν καθόλου ή όταν εκείνα τρώνε, κοιμούνται ή φροντίζουν τα κουτάβια τους.
Ποτέ μην αφήνετε μικρά παιδιά μόνα με ένα σκυλί χωρίς επίβλεψη.
Αφήστε πρώτα το αδέσποτο σκυλί να σας μυρίσει, πριν επιχειρήσετε να το χαϊδέψετε.
Εάν ένα σκυλί απειλεί να επιτεθεί, μείνετε ήρεμοι, μιλήστε με σταθερή φωνή και αποφύγετε την απευθείας οπτική επαφή. Μην αρχίσετε να φωνάζετε ή να ουρλιάζετε φοβισμένοι και διδάξτε το ίδιο και στο παιδί. Να θυμάστε ότι αποκλείεται να τρέξετε πιο γρήγορα από ένα σκύλο, οπότε μην επιχειρήσετε να τρέξετε. Απομακρυνθείτε με αργά βήματα.

Αν, παρόλαυτά, σας επιτεθεί σκύλος, διπλώστε το σώμα σας σε μια μπάλα για να προστατεύσετε το πρόσωπο, τον λαιμό και το κεφάλι.


© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved