Διάρροια και αφυδάτωση στα μωρά: Τί να προσέχετε

H διάρροια προκαλεί σημαντικές απώλειες νερού και μεταλλικών αλάτων και ο κίνδυνος αφυδάτωσης είναι μεγάλος.

Διάρροια και αφυδάτωση στα μωρά: Τί να προσέχετε

Mπορεί να προέρχεται από ιό, βακτήριο ή δυσανεξία, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να προσέχετε τις λεπτομέρειες, γιατί το μωρό μπορεί να αφυδατωθεί και να χρειαστεί να νοσηλευτεί.

-Πρέπει να παρακολουθειτε το μωρό και να σημειώνετε πότε κάνει εμετό, αν δηλαδή το μωρό δεν ανέχεται τίποτα από όσα τρώει ή πινει.

-Φροντίστε το στόμα του να μην είναι στεγνό και ελέγχετε κάθε πότε χρειάζεται αλλαγή πάνας.

-Προφανώς ελέγχετε αν υπάρχει αίμα όταν ενεργείται και ενημερώνετε αμέσως τον παιδίατρό σας.

Σημάδια της αφυδάτωσης είναι η κόπωση, η νύστα σε σημείο που να μην ανταποκρίνεται στα ερεθίσματα και το χλωμό προσωπάκι με μαύρους κύκλους. Σε κάθε υποψία, εμπιστευθείτε το ένστικτό σας. Τηλεφωνείστε στον γιατρό σας και να θυμάαστε κάτι πολύ σημαντικό: Πλένετε τα χέρια σας πολύ συχνά και συστηματικά αφού αλλάξετε το μωρό. Ορισμένες διάρροιες είναι μεταδοτικές και εσείς θα πρέπει να είστε υγιείς για να μπορείτε να φροντίζετε το μωρό σας.

Το πιο γνωστό κόλπο για να διαπιστώσετε αν το μωρό είναι αφυδατωμένο, είναι το λεγόμενο τεστ του τσιμπήματος, ιδίως στην περιοχή της κοιλιάς. Αν το «σημάδι» από το τσίμπημα δεν φύγει γρήγορα, σημαίνει ότι το δέρμα του μωρού έχει αφυδατωθεί. Καλέστε αμέσως τον γιατρό σας και ακολουθείστε τις συμβουλές του.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved