Πώς να μεγαλώσετε ευγενικά παιδιά

Πολύ συχνά αναρωτιόμαστε αν τα παιδιά μας είναι αρκετά ευγενικά και αν έχουμε κάνει καλή δουλειά. Καμιά φορά, όταν ακούω παιδιά να μιλάνε άσχημα στη μαμά τους, σκέφτομαι τους γονείς μου, που είχε μαλλιάσει η γλώσσα τους να λέμε ευχαριστώ, παρακαλώ και συγγνώμη και εγώ και ο αδελφός μου. Προφανώς οι καιροί άλλαξαν, το θέμα είναι όμως να αλλάζουμε και εμείς.

Πώς να μεγαλώσετε ευγενικά παιδιά

Υπάρχει μία ιεραρχία στη ζωή, και ο σεβασμός πρέπει να γίνεται κτήμα του παιδιού. Προς τους άλλους, προς τους φίλους του, προς τους γονείς του, πρώτα πρώτα προς τον ίδιο του τον εαυτό.

Μερικές συμβουλές για να μεγαλώσετε ένα ευγενικό παιδί:

1. Θέστε τα δικά σας standards ευγένειας
Πριν του κανετε παρατήρηση για το πώς μίλησε, ή πώς αντέδρασε, θέστε ξεκάθαρα τις προσδοκίες σας. Του έχετε πει να μιλάει στον πληθυντικό σε ξένους; Toυ έχετε μάθει να φέρεται όπως περιμένετε; Mη θεωρείτε ότι το παιδί θα τα μάθει στο σχολείο ή θα ακούσει εσάς και θα παραδειγματιστεί. Μιλήστε του, διαβάστε του, εξηγήστε του, ξεκαθαρίστε του πώς πρέπει να μιλάει και πώς να προσφωνεί κάποιον τρίτο, σύμφωνα πάντα με το ηλικιακό του επίπεδο. Αν δεν ξέρετε τον τρόπο ζητήστε συμβουλές ή ψάξτε σε ένα βιβλίο ή στο internet. Μην πελαγώνετε αλλά και μη δίνετε άφεση για πολύ καιρό. Μιλήστε του, πριν να είναι αργά, και πριν ο ενικός γίνει ο μοναδικός τρόπος συνομιλίας..

2. Μην το κάνετε πάρα πολύ νωρίς
Το πιστεύετε ή όχι, υπάρχει ένας μαγικός αριθμός στον οποίο μαθαίνουμε στα παιδιά τρόπους. Γενικά μιλώντας, είναι γύρω στα 3-4, σύμφωνα με την Επιστήμη . Σε εκείνη την ηλικία ο εγκέφαλος του παιδιού μπορεί να αντιληφθεί και να θυμάται αυτά που μαθαίνει. Αυτό ισχύει για τις λεπτομέρειες, τους βασικούς κανόνες όμως, όπως το «ευχαριστώ» και το «παρακαλώ» μπορείτε να τα έχετε μάθει από πολύ νωρίτερα.

3. Κάντε το παιχνίδι
Λέγεται Role-playing και είναι πολύ αποτελεσματικό. Κάντε σαν ένα μικρό σκετς, ζήστε το, δείξτε τις διάφορες πτυχές ενός παιδιού που φέρεται ευγενικά, και ενός που ξεσπά και μιλάει άσχημα. Τονίστε με εικόνες και κινήσεις το σωστό και το λάθος. Να θυμάστε ότι οι τρόποι διδάσκονται καλύτερα στην πράξη παρά στη θεωρία. Είναι όπως ένα πείραμα Φυσικής. Εϊναι άλλο να ακούει κανείς πώς εκρήγνυται ένα ηφαίστειο, και άλλο να το βλέπει να εκρήγνυται!

Μία από τις πιο δημοφιλείς δραστηριότητες είναι ο ενήλικας να παίζει διάφορα σενάρια με το παιδί του, πχ να περπατάει σε ένα δωμάτιο και να μη λέει τίποτα, να περπατάει και να δινει κοφτές μονολεκτικές απαντήσεις, να περπατάει και και να μιλάει ολοκληρωμένα σε κάποιον άλλον, και μετά να ζητάει από το παιδί να περιγράψει πώς ένιωθε σε κάθε περίτπωση. Ετσι το παιδί κατανοεί τον αντίκτυπο που έχει μία συμπεριφορά του στους άλλους. Μπορείτε και να βοντεοσκοπείτε τα θεατρικά σας για να τα βλέπετε και να τα ξανασυζητάτε.

4. Μην «τρελαίνεστε» όταν ξεχνάνε
Αν ξεχάσουν να πουν κάτι ή δε φερθούν σωστά, μην τους μαλώσετε μπροστά σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι ό.τι καλύτερο για τους μικρούς μας φίλους. Κρατήστε το για μετά και τονίστε ότι δεν πρέπει να ξανασυμβεί στο μέλλον. Αν κάνετε την παρατήρηση μπροστά σε όλους, θα τα φοβίσετε, θα τα ντροπιάσετε και μπορεί και από αντίδραση να σας το ξανακάνουν...

5. Ακολουθήστε κι εσείς τους κανόνες σας
Τα παιδια πριν από κάθε άλλο θα μιμηθούν εσάς. Φροντίστε να ειστε συνεπείς με αυτά που τους λέτε. Και αν δε φερθείτε σωστά, που συμβαίνει σε όλους, κάποια φορά, κάντε το μάθημα για όλους! Ζητήστε συγνώμη, δείξτε ότι το καταλάβατε, συζητήστε το, διορθώστε το και... μην αφήσετε να ξανασυμβεί!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved