Ανάρρωση μετά από καισαρική τομή, συμβουλεύει ο γυναικολόγος του Mothersblog!

Υπάρχουν πολλοί λόγοι, που το ποσοστό των καισαρικών τομών επί του συνόλου των τοκετών έχει αυξηθεί στον αναπτυγμένο κόσμο τις τελευταίες δεκαετίες.

Ανάρρωση μετά από καισαρική τομή, συμβουλεύει ο γυναικολόγος του Mothersblog!

Συνεπώς αρκετές είναι οι γυναίκες, που θα βιώσουν την εμπειρία της καισαρικής τομής. Πόσα όμως γνωρίζουμε για την ανάρρωση από την επέμβαση αυτή;

Η καισαρική τομή είναι μια ασφαλιστική δικλείδα, χάρη στην οποία αποφεύγονται δυσάρεστες επιπτώσεις τόσο για τη μητέρα, όσο και για το νεογνό. Πρόκειται για μια επέμβαση, η οποία έχει προκαλέσει και συνεχίζει να προκαλεί έντονες συζητήσεις γύρω από την αναγκαιότητά της.

Είναι στατιστικά διαπιστωμένο, πως οι γυναίκες, που χρειάστηκε να υποβληθούν σε καισαρική τομή, αναφέρουν χαμηλότερα ποσοστά ικανοποίησης από τη γενικότερη εμπειρία του τοκετού. Αυτά τα ποσοστά ικανοποίησης όμως αυξάνονται σημαντικά, όταν υπάρχει η σωστή ενημέρωση της γυναίκας, αλλά και του συντρόφου της, σε ό,τι αφορά την επέμβαση αυτή. Στα πλαίσια της ενημέρωσης είναι σημαντικό η γυναίκα, αλλά και ο σύντροφός της, να γνωρίζουν τι να περιμένουν μετά το πέρας της επέμβασης.

Η καισαρική τομή είναι μια επέμβαση, η οποία θέτει σε δοκιμασία το σώμα της γυναίκας. Συνεπώς είναι ανάγκη να δοθεί στη γυναίκα ο χρόνος να αναλάβει τις δυνάμεις της. Φυσικά ο χρόνος μίας γυναίκας, που μόλις έγινε μητέρα είναι λίγος και πολύτιμος. Όμως, σε γενικές γραμμές, η διαδικασία της ανάρρωσης από την καισαρική τομή δεν εμποδίζει την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της μητρότητας.

Καταρχήν αμέσως μετά το πέρας της επέμβασης θα μεταφερθείτε σε μία αίθουσα παρακολούθησης δίπλα στο χειρουργείο. Η αίθουσα αυτή ονομάζεται αίθουσα ανάνηψης και εκεί θα παραμείνετε για περίπου δύο ώρες για παρακολούθηση, πριν τελικά μεταφερθείτε στην αίθουσα νοσηλείας.

Όταν βγείτε από το χειρουργείο θα έχετε ορό στο χέρι και ουροκαθετήρα καθώς και το σωληνάκι της επισκληρίδιου αναισθησίας μέσω του οποίου θα σας χορηγηθεί δόση αναλγητικού, όταν κριθεί σκόπιμο από τον αναισθησιολόγο. Συνήθως το σωληνάκι της επισκληρίδιου αναισθησίας συνήθως αφαιρείται από τον αναισθησιολόγο μετά από μερικές ώρες, ο ουροκαθετήρας αφαιρείται το πρωί της επομένης του χειρουργείου ημέρας και ο φλεβοκαθετήρας αφαιρείται μέσα στο πρώτο 24ωρο.

Πιθανώς για λίγες ώρες μετά την επέμβαση να αισθάνεστε λίγο ζαλισμένη, μην ανησυχείτε όμως αυτό είναι φυσιολογικό. Η ζάλη και η αδυναμία σύντομα θα μειωθούν.

Αρκετές γυναίκες μετά από την καισαρική τομή αισθάνονται και κνησμό τόσο στο πρόσωπο, όσο και στο σώμα. Συνήθως ο κνησμός αυτός δεν είναι ιδιαίτερα έντονος και συνδέεται με την επισκληρίδιο αναισθησία. Σε περίπτωση που η ενόχληση είναι έντονη, μπορεί να ζητηθεί η χορήγηση της ανάλογης αγωγής, για την αντιμετώπιση του κνησμού.

Από το κρεβάτι μπορείτε να σηκωθείτε με λίγη βοήθεια λίγες ώρες μετά την επέμβαση και να ξεκινήσετε να κάνετε μερικά βήματα μέσα στο δωμάτιο. Η όσο το δυνατόν αμεσότερη κινητοποίηση έχει τη σημασία της, διότι αφενός περιορίζει σε μεγάλο βαθμό την πιθανότητα θρομβώσεων, αφετέρου προωθεί και την κινητοποίηση του εντέρου.

Η πιθανότητα θρόμβωσης μετά από την εγκυμοσύνη είναι ελαφρώς αυξημένη. Η πιθανότητα αυτή αυξάνεται έτι περαιτέρω από την καισαρική τομή. Για το λόγο αυτό συχνά συνιστάται η χορήγηση αντιπηκτικής θεραπείας μετά την καισαρική τομή.
Επίσης οποιαδήποτε επέμβαση στην κοιλιά έχει ως αποτέλεσμα την παροδική μείωση της κινητικότητας του εντέρου. Το έντερό μας κινείται συνεχώς και προωθεί το περιεχόμενό του προς το ορθό. Όταν όμως λάβει χώρα επέμβαση, όπως η καισαρική τομή, η οποία περιλαμβάνει τη λεγόμενη λαπαροτομία, τη διάνοιξη δηλαδή της κοιλιάς, η κινητικότητα αυτή του εντέρου μειώνεται. Κατά συνέπεια το περιεχόμενο του εντέρου δεν προωθείται και γι' αυτό αποφεύγουμε να σιτίσουμε τη χειρουργημένη την πρώτη ημέρα μετά την επέμβαση. Έτσι την πρώτη ημέρα χορηγείται μικρή ποσότητα υγρών από το στόμα, ενώ προσοχή δίνεται και στην επαρκή ενυδάτωση δια της ενδοφλέβιας οδού. Η κινητικότητα του εντέρου συνήθως επανέρχεται μέσα στο πρώτο 24ωρο. Τότε ξεκινάει και η σίτιση.

Μετά την καισαρική είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε πόνο στο κοιλιακό τοίχωμα κατά την κίνηση. Συνήθως η χορήγηση ήπιας αναλγητικής αγωγής είναι αρκετή για να σας κάνει να αισθανθείτε άνετα. Ο πόνος αυτός συνδέεται με τον τραυματισμό των μυών του κοιλιακού τοιχώματος κατά την επέμβαση. Ο τραυματισμός αυτός είναι περιορισμένος. Όμως ο τραυματισμένος μυς έχει την τάση να συσπάται και η σύσπαση αυτή είναι συχνά επώδυνη. Η σύσπαση αυτή συχνά επιδεινώνεται όσο καθυστερεί η κινητοποίηση και αυτός είναι άλλος ένας λόγος για να σηκωθείτε το συντομότερο δυνατόν από το κρεβάτι.

Οι κοιλιακοί μύες «δουλεύουν» ακόμα και όταν δεν το καταλαβαίνετε. Συγκεκριμένα η λειτουργία των μυών αυτών είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της όρθιας θέση κατά το περπάτημα. Έτσι είναι πιθανό μετά από την καισαρική τομή να αισθάνεστε μία τάση στο κοιλιακό τοίχωμα, δηλαδή ένα «τράβηγμα», όσο περπατάτε. Η τάση αυτή ευτυχώς βελτιώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα και δεν χρειάζεται να σας απασχολεί. Πολλές γυναίκες ανακουφίζονται κατά τη βάδιση, όταν μετά την καισαρική τομή φοράνε μια ελαστική ζώνη στη μέση.

Η τομή της επέμβασης δεν χρειάζεται καμία ιδιαίτερη περιποίηση. Την πρώτη ημέρα μετά από το χειρουργείο θα σας γίνει μια αλλαγή στο τραύμα. Απλά καλόν είναι για τις ημέρες, που θα μείνετε στο νοσοκομείο (συνήθως τέσσερα βράδια) να προσπαθήσετε να αποφύγετε να βρέξετε την προστατευτική γάζα του τραύματος. Εντούτοις, ακόμα και αν αυτή παρ' ελπίδα βραχεί, δεν χρειάζεται να στεναχωριέστε, απλά θα σας γίνει μια ακόμα αλλαγή της γάζας. Ήδη από την πέμπτη ημέρα από το χειρουργείο συνήθως μπορείτε να πλυθείτε κανονικά, απλά όταν σκουπίζεστε με την πετσέτα καλόν είναι να αποφεύγετε να τρίψετε την περιοχή του τραύματος.

Πολλές γυναίκες ανησυχούν μήπως η καισαρική τομή καθυστερήσει την έναρξη του θηλασμού. Όμως ο θηλασμός μπορεί να αρχίσει άμεσα, όπως και στον κολπικό τοκετό και σύντομα με τη βοήθεια του ιατρού σας και της μαίας θα μπορέσετε να βρείτε πώς είναι πιο βολικό να κρατάτε το μωρό, όσο το θηλάζετε.

Συνήθως όταν θα βγείτε από το νοσοκομείο θα είστε σε θέση να ανταποκριθείτε χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες στις αυξημένες υποχρεώσεις σας. Καλόν είναι να αποφεύγετε την άρση υπερβολικού βάρους. Φυσικά το μωρό σας θα μπορείτε να το σηκώνετε και να το παίρνετε αγκαλιά χωρίς πρόβλημα.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο ψυχολογικό βάρος, που μερικές γυναίκες νιώθουν, αφού υποβληθούν σε καισαρική τομή. Υπάρχουν γυναίκες, οι οποίες αφού υποβλήθηκαν σε καισαρική τομή αισθάνονται ακόμα και ενοχές, διότι θεωρούν πως η εμπειρία του κολπικού τοκετού είναι αναπόσπαστο τμήμα της εμπειρίας της μητρότητας και σημαντική για τη σφυρηλάτηση του δεσμού μεταξύ μητέρας και παιδιού. Ο δεσμός όμως μεταξύ μητέρας και παιδιού είναι εξαιρετικά πιο πολύπλοκος και βαθύς και φυσικά δεν εδράζεται στον τρόπο τοκετού, αλλά στη διάθεση της μητέρας να προσφέρει στο μωρό της το καλύτερο, που μπορεί. Η διάθεση αυτή όμως φυσικά και δεν χάνεται, απλά επειδή χρειάστηκε, για τη δική σας ασφάλεια και για την ασφάλεια του μωρού σας, να υποβληθείτε σε καισαρική τομή.

Είναι σημαντικό να μιλήσετε στον ιατρό σας για τα αισθήματά σας αυτά. Έτσι θα μπορέσετε να κατανοήσετε καλύτερα αφενός πως ο τοκετός δεν είναι μια απόλυτα προβλέψιμη διαδικασία, και αφετέρου τους λόγους, για τους οποίους χρειάστηκε να υποβληθείτε σε καισαρική τομή. Η κατανόηση των λόγων αυτών μάλιστα είναι σημαντική προκειμένου να καταλάβετε, πως η επιλογή της καισαρικής τομής ήταν η καλύτερη για το μωρό σας.

Η καισαρική τομή είναι λοιπόν μια δικλείδα, μέσω της οποίας εξασφαλίζεται σε μερικές περιπτώσεις η ασφάλεια τόσο της μητέρας, όσο και του παιδιού. Δεν παύει όμως να αποτελεί μια επέμβαση, η οποία θέτει σε δοκιμασία τόσο την σωματική, όσο και την ψυχική ισορροπία της γυναίκας. Έτσι η γυναίκα, που θα υποβληθεί σε καισαρική τομή χρειάζεται κάποιο χρόνο πριν να αναρρώσει πλήρως.

Δείτε ΕΔΩ πότε είναι η πιθανή ημερομηνία τοκετού σας!

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved