Εργαζόμενη μαμά: Αντικειμενικά αυτό είναι το πρόγραμμά της!

Δεν είναι λίγες οι φορές, που στις διάφορες ομάδες μαμάδων, πετυχαίνω γυναίκες-μαμάδες να τσακώνονται και να χωρίζονται σε δύο στρατόπεδα. Στις εργαζόμενες μαμάδες και τις μαμάδες που μένουν στο σπίτι.

Εργαζόμενη μαμά: Αντικειμενικά αυτό είναι το πρόγραμμά της!

Γράφει η Μαργαρίτα Νικολάου

Η διαφωνία τους μία. «Ποια μαμά κουράζεται περισσότερο. Η μαμά που μένει στο σπίτι ή η μαμά που πηγαίνει στη δουλειά;». Σήμερα λοιπόν θα σας παρουσιάσω, αντικειμενικά το πρόγραμμα μιας εργαζόμενης μαμάς, έτσι όπως το ζω εγώ.

Είμαι μαμά μιας πεντάχρονης κόρης και εργάζομαι από τις 8 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα και το πρόγραμμά μου καθημερινά, έχει ως εξής:

7.00 το πρωί θα χτυπήσει το ξυπνητήρι μου και θα αρχίσω να ετοιμάζομαι ώστε να πάω στη δουλειά μου.
4.15 θα επιστρέψω στο σπίτι, μετά από μια κουραστική μέρα στο γραφείο.
4.30 θα δώσω το απογευματινό κολατσιό στη μικρή μου
5 παρά τέταρτο θα αρχίσω να μαζεύω το σπίτι. Σκούπισμα, σφουγγάρισμα, ξεσκόνισμα. Πλύσιμο και άπλωμα ρούχων. Σιδέρωμα τα ρούχα από την προηγούμενη μέρα που έχουν στεγνώσει μέχρι τις 7.30 το απόγευμα.
7.30 θα ταΐσω τη μικρή μου βραδινό και θα παίξω λίγο μαζί της, εκτός και δεν μεσολαβήσει κάτι έκτακτο για τη δουλειά που θα πρέπει να κάνω από το σπίτι.
8.30 θα την κάνω μπάνιο και θα της δώσω το γάλα ώστε να ετοιμαστούμε για ύπνο.
9.15 ξαπλώνουμε μαζί στο κρεβάτι και διαβάζουμε 3 παραμύθια. Ούτε ένα, ούτε δύο... αλλά τρία.
10.30 κοιμάται επιτέλους και μαγειρεύω το φαγητό για την επόμενη ημέρα.
11.00 κάνω ένα ντουζ στα γρήγορα
12.00-12.30 (ανάλογα με το τι ώρα θα σβήσω το φαγητό) πέφτω για ύπνο ώστε την επόμενη μέρα να ακολουθήσω ξανά το ίδιο πρόγραμμα.

Όσον αφορά τα σαββατοκύριακα το μόνο που αλλάζει είναι η διάρκεια του πρωινού μου ύπνου. Μετά, το πρόγραμμά μου είναι ακριβώς το ίδιο με μίας μαμάς που δεν εργάζεται. Δηλαδή θα κάνω όλες τις δουλειές το πρωί, θα πάω στο σούπερ μάρκετ για να πάρω τα ψώνια της εβδομάδας, θα μαγειρέψω το μεσημεριανό φαγητό, θα ασχοληθώ περισσότερο χρόνο με το παιδί μου και τον άνδρα μου.

Αν πάλι με ρωτάτε για τους μήνες που η μικρή πηγαίνει στο σχολείο και στις δραστηριότητές της, το πρόγραμμα αλλάζει. Δηλαδή:

6.30 το πρωί χτυπά το ξυπνητήρι μου και αρχίζω να ετοιμάζομαι.
7.00 ξυπνάω τη μικρή για να φάει ώστε να την ετοιμάσω για το σχολείο.
7.30 φεύγουμε για να την πάω σχολείο και να έρθω γραφείο.
4.15 επιστρέφω σπίτι
4.30 δίνω το απογευματινό κολατσιό στη μικρή μου
5 παρά τέταρτο φεύγουμε για τις εξωσχολικές δραστηριότητες.
6.15 γυρνάμε σπίτι και αρχίζω να το κακτοποιώ. Σκούπισμα, σφουγγάρισμα, ξεσκόνισμα. Πλύσιμο και άπλωμα ρούχων. Σιδέρωμα τα ρούχα από την προηγούμενη μέρα που έχουν στεγνώσει μέχρι τις 8.30 το απόγευμα.
8.30 την κάνω μπάνιο και της δίνω το γάλα.
9.15 ξαπλώνουμε μαζί στο κρεβάτι και διαβάζουμε τα κλασσικά 3 παραμύθια που επιλέγει αλλά δεν τα ολοκληρώνουμε, γιατί μετά από μια κουραστική μέρα στο σχολείο, 9.30 την έχει πάρει ο ύπνος.
10 παρά δέκα μαγειρεύω φαγητό ώστε να φάει ο άνδρας μου όταν επιστρέψει από τη δουλειά του και για να πάρει μαζί της η μικρή στο νηπιαγωγείο
10.30 κάνω ντουζ
12.00-12.30 (ανάλογα με το τι ώρα θα σβήσω το φαγητό) πέφτω για ύπνο ώστε την επόμενη μέρα να ακολουθήσω ξανά το ίδιο πρόγραμμα.

Όλες οι εργαζόμενες μαμάδες, πάνω-κάτω ακολουθούν το ίδιο πρόγραμμα με έμενα. Κάποιες άλλες γυρνούν πιο αργά στο σπίτι ενώ κάποιες άλλες δουλεύουν νύχτα. Καταλαβαίνω και κατανοώ ότι μια μαμά που μένει στο σπίτι κουράζεται το ίδιο αλλά και μια μαμά που εργάζεται, κουράζεται εξίσου. Οπότε την επόμενη φορά που θα διαφωνήσετε δημόσια, θυμηθείτε ότι πάνω από όλα είστε μαμάδες. Δεν έχει σημασία αν εργάζεται κάποια ή όχι. Δεν έχει σημασία ποια κάνει τις περισσότερες δουλειές και ποια έχει περισσότερο χρόνο για το παιδί της. Δεν έχει σημασία ποια περνά περισσότερο ποιοτικό χρόνο με τον άνδρα της ή όχι. Σημασία έχει η καλή διατήρηση και ισορροπία της οικογενειακής σας ευτυχίας, με ότι και αν συνεπάγεται αυτό!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved