Μετά την εγκυμοσύνη: Διάθεση και ψυχολογία στη λοχεία από τον γυναικολόγο του Mothersblog

Πολλές γυναίκες κατά την περίοδο της λοχείας, η οποία παραδοσιακά καλύπτει τις πρώτες 40 ημέρες μετά τον τοκετό, παρουσιάζουν κακή διάθεση και βεβαρημένη ψυχολογία.

Μετά την εγκυμοσύνη: Διάθεση και ψυχολογία στη λοχεία από τον γυναικολόγο του Mothersblog

Υπάρχουν στατιστικές, σύμφωνα με τις οποίες το ποσοστό των γυναικών, που εμφανίζουν κακή διάθεση μετά τον τοκετό, κυμαίνεται μεταξύ του 50% και του 70%.

Συχνά οι γυναίκες αυτές εκφράζουν ένα αίσθημα θλίψης, το οποίο συνδυάζεται με ευερεθιστότητα. Δεν είναι σπάνια τα ξαφνικά και φαινομενικά αναίτια ξεσπάσματα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ένταση στην οικογένεια. Το ευτυχές είναι, πως συνήθως η κατάσταση αυτή επιλύεται αυτόματα μέσα σε δύο με τρεις εβδομάδες από τον τοκετό.

Δεν έχουν διευκρινισθεί τα ακριβή αίτια της επιβάρυνσης της ψυχολογίας της γυναίκας κατά τη διάρκεια της λοχείας. Ένα πιθανό τέτοιο αίτιο ενδέχεται να είναι οι βίαιες ορμονικές μεταβολές, οι οποίες ακολουθούν τον τοκετό.

Δεν πρέπει να υποτιμηθεί και το αίσθημα ευθύνης, που η νέα μητέρα αισθάνεται απέναντι στο νεογνό και το άγχος, που αυτή αισθάνεται στην προσπάθειά της να καλύψει τις ανάγκες του. Επιβαρυντικά στην ψυχολογία της γυναίκας φαίνεται πως δρα και αυτή καθεαυτή η πίεση της ενασχόλησης με το νέο μωρό, η οποία δεν έχει διαλείμματα, ειδικά αν αυτή συνδυάζεται με έλλειψη ύπνου και ανεπαρκή διατροφή.

Είναι πολύ σημαντικό κατά την περίοδο της λοχείας η γυναίκα να στηριχθεί τόσο από το σύντροφό της, όσο και από τον περίγυρό της. Μετά τον τοκετό η προσοχή όλων επικεντρώνεται στο νέο μέλος της οικογένειας. Αυτή είναι μια ανθρώπινη και εν πολλοίς αναμενόμενη αντίδραση του περίγυρου, αλλά είναι συγχρόνως και μία κατάσταση, την οποία η λεχωίς συχνά δυσκολεύεται να διαχειριστεί, διότι για εννέα μήνες το κέντρο της προσοχής ήταν αυτή. Η απότομη μετατόπιση της προσοχής όλων στο νεογνό συχνά ερμηνεύεται από την νέα μητέρα ως αδιαφορία και ενδεχομένως εντείνει τη θλίψη της. Συγχρόνως μπορεί να αισθανθεί έντονη μοναξιά, όταν μάλιστα χρειάζεται ψυχολογική και πρακτική στήριξη για να ανταποκριθεί στις νέες της ευθύνες.

Είναι ανακουφιστικό η λεχωίς να συνειδητοποιήσει, πως δεν είναι υποχρεωμένη να «πλέει σε πελάγη ευτυχίας», επειδή όλοι γύρω της δείχνουν τη χαρά τους για το νέο μωρό και τη μακαρίζουν! Είναι σημαντικό να καταλάβει πως η κακή ψυχολογία κατά τη διάρκεια της λοχείας είναι κατάσταση εξαιρετικά συνηθισμένη και – ευτυχώς – παροδική.

Η νέα μητέρα είναι αναγκαίο να ενθαρρύνεται να εκφράζει τα συναισθήματά της στο σύντροφό της και στους δικούς της ανθρώπους και να διεκδικεί την προσοχή και τη φροντίδα, που χρειάζεται από αυτούς. Έτσι η λοχεία περνάει πιο ανώδυνα. Ετυμολογικά η λέξη «λοχεία» προέρχεται από το αρχαίο ρήμα «λέχομαι», που σημαίνει «πλαγιάζω, ξαπλώνω, κατακλίνομαι κυρίως για να κοιμηθώ». Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ονομάτισαν την περίοδο αυτή έτσι, για να τονίσουν τη σημασία της ανάπαυσης, η οποία είναι απαραίτητη για τη γυναίκα τις μέρες αυτές.

Η διάθεση της λεχωίδος μπορεί βελτιωθεί και με τη σωστή διατροφή, αλλά και την τακτική άσκηση.

Φυσικά, αν η δυσθυμία είναι επίμονη, καλόν είναι να ζητηθεί ιατρική συμβουλή. Ο θεράπων ιατρός μπορεί αφενός να καθησυχάσει τη λεχωίδα, αφετέρου να της προτείνει λύσεις. Η αλλαγές, τις οποίες η γυναίκα πρέπει να υπομείνει ψυχή τε και σώματι κατά την περίοδο «σύλληψη – κύηση – τοκετός» είναι λοιπόν κατακλυσμιαίες. Για αυτόν το λόγο η λοχεία πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό, κατανόηση και ψυχραιμία, άλλωστε: «λοχεία είναι, θα περάσει!».

Δείτε ΕΔΩ πότε είναι η πιθανή ημερομηνία τοκετού σας

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved