Μία μαμά διηγείται: «Αυτές είναι οι 15 υποσχέσεις που δίνω στο γιο μου»

Όλοι οι γονείς θέλουν ό,τι καλύτερο για τα παιδιά τους προκειμένου να μεγαλώσουν σωστά και να αποκτήσουν αρχές και αξίες. Αυτή η μαμά κατέγραψε τις υποσχέσεις που θέλει να δώσει και να τηρήσει στο γιο της και σίγουρα θα ταυτιστείτε μαζί της!

Μία μαμά διηγείται: «Αυτές είναι οι 15 υποσχέσεις που δίνω στο γιο μου»

Η Stephanie Guillen παντρεύτηκε και έγινε μαμά σε ηλικία 18 ετών. Λίγα χρόνια αργότερα χώρισε και αυτή τη στιγμή ο γιος της είναι ο μοναδικός άντρας στη ζωή της. Αποφάσισε λοιπόν, να καταγράψει και να μοιραστεί με τους αναγνώστες του blog της 15 υποσχέσεις που σίγουρα κάθε μαμά θέλει να δώσει στο γιο της!

Υπόσχομαι...

...να ακούω
Και κάτι περισσότερο από το απλά να ακούω! Υπόσχομαι να ακούω πραγματικά τα όσα μου λες. Υπόσχομαι να καταλαβαίνω τα συναισθήματα και τις εμπειρίες σου παρά να τα υποτιμώ! Και ακόμα αν συχνά επεμβαίνω χωρίς να μου το ζητάς, υπόσχομαι πρώτα να ακούω και να καταλαβαίνω τι πραγματικά θες να μου πεις.

...να θυμάμαι πώς είναι να το νιώθεις
Υπόσχομαι να μην ξεχνάσω ποτέ την ντροπή και την αμηχανία που ένιωσα στην πρώτη τάξη του δημοτικού, θέλοντας περισσότερο από όλα να τρέξω στην αγκαλιά της μαμάς μου. Υπόσχομαι να μην ξεχάσω πως νιώθει ένας πληγωμένος έφηβος ή ένας μπερδεμένος φοιτητής. Υπόσχομαι ότι θα κάνω ότι μπορώ για να θυμάμαι το πώς είναι να είσαι παιδί, για να μπορώ πάντα να σε καθοδηγώ. Γιατί αυτά είναι τα συναισθήματα είναι σημαντικά και αληθινά.

...να σε δεχτώ για αυτό ακριβώς που είσαι
Σε ξέρω καλύτερα από όσο εσύ μπορείς να θυμηθείς τον εαυτό σου. Υπόσχομαι να προσπερνάω τις «ταμπέλες» και τους χαρακτηρισμούς και να σε αποδέχομαι πάντα για αυτό που πραγματικά είσαι.

...να είμαι πάντα χαρούμενη όταν σε βλέπω
Η αγαπημένη στιγμή της ημέρας μου είναι όταν βλέπω τη φατσούλα σου. Μου αρέσει να βλέπω τη φατσούλα σου κάθε φορά που έρχεσαι το βράδυ στο κρεβάτι και ξυπνάμε για μια ακόμη μέρα μαζί.

...να σε αφήνω να εξερευνάς για να αποκτάς νέες δικές σου εμπειρίες
Είναι εύκολο να θέλω (ενστικτωδώς) , να σε έχω συνέχεια κοντά μου για να σε προστατεύω, όμως ξέρω ότι είσαι ένας άνθρωπος από μόνο σου. Για να μεγαλώσεις και να ωριμάσεις, πρέπει να γνωρίσεις τα όμορφα και τα άσχημα της ζωής, χωρίς εγώ να είμαι κοντά σου. Όσο και αν με τρομάζει αυτό, υπόσχομαι να ενθαρρύνω τις νέες εμπειρίες σου.

...να σε κρατάω ασφαλή και υγιή
Κάθε μέρα αναρωτιέμαι γιατί βάζω κανόνες και πάντα είσαι εκεί για να μου θυμίσεις πώς το κάνω για να είσαι ασφαλής και υγιής. Ξέρεις ότι δεν θέτω αυθαίρετους κανόνες, ούτε έχω παράλογες απαιτήσεις και ότι όλα τα κάνω για να είσαι εσύ καλά. Υπόσχομαι να συνεχίσω να κάνω ό,τι μπορώ για να σε κρατήσω υγιή και ασφαλή, ακόμη και όταν δε θα χρειάζεται.

...να πιστεύω στα πάθη σου και τα όνειρά σου
Υπόσχομαι ότι δε θα επιμείνω να ακολουθήσεις έναν συγκεκριμένο δρόμο στη ζωή σου, μόνο και μόνο για να έχεις χρήματα και δύναμη ή για να έχεις μία «σίγουρη και άνετη» ζωή. Υπόσχομαι να παροτρύνω τα όνειρά σου και να σε βοηθώ να εξερευνάς τα πάθη σου, αλλά και να πιστεύω σε εσένα όσο πιστεύεις εσύ στον εαυτό σου.

...να σε αφήνω να κάνεις λάθη
Αυτή ίσως και να είναι η πιο δύσκολη πρόσκληση για έναν γονιό. Καταλαβαίνω ότι είναι σημαντικό κάποιες φορές να πέσεις για να μάθεις, γιατί τότε γνωρίζεις τα όριά σου και χτίζεις το χαρακτήρα σου. Αλλά αχ... αυτή η σκέψη ότι κάποια στιγμή θα πονέσεις πολύ είναι απερίγραπτη. Δεν είναι περίεργο που κάποιοι γονείς είναι τόσο υπερπροστατευτικοί. Υπόσχομαι όμως, να βάζω τα συναισθήματά μου στην άκρη και να σε αφήνω να μαθαίνεις από τα λάθη σου.

...να είμαι πρώτα μαμά και μετά φίλη σου
Υπόσχομαι να είμαι πάνω από όλα γονιός. Το «φίλη» το αφήνω για τους πραγματικούς φίλους που θα κάνεις με τα χρόνια. Εξάλλου δεν χρειάζεσαι μια φίλη, μια μαμά χρειάζεσαι.

...να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ και να ζητώ συγγνώμη όταν δεν θα το κάνω
Γνωρίζω ότι δεν είμαι τέλεια και αυτό γιατί όταν πιέζομαι, χάνω την υπομονή μου και όταν είμαι κουρασμένη, γίνομαι γκρινιάρα. Ξέρω ότι κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να παίρνω τις σωστές αποφάσεις, πολλές φορές όμως αποτυγχάνω. Ξέρω ότι είμαι άνθρωπος. Υπόσχομαι λοιπόν να ζητώ συγγνώμη όταν τα κάνω θάλασσα, όπως ακριβώς κάνουν όλοι οι άνθρωποι.

...να σέβομαι το φύλο σου και να σε προετοιμάζω να γίνεις άντρας, ακόμα και όταν δεν μπορώ να το καταλάβω
Δεν ξέρω πως είναι να είσαι γεμάτος τεστοστερόνη ή πώς είναι να είσαι πιο δυνατός από το αντίθετο φύλο. Δεν μπορώ να μοιραστώ μαζί σου το πάθος σου για τους σουπερ-ήρωες ή το τηλεκατευθυνόμενο ιπτάμενο ελικοπτεράκι σου αλλά όλα αυτά τα βλέπω όπως θα τα έβλεπε κάθε κορίτσι. Υπόσχομαι, όμως, να σέβομαι για αυτό που είσαι. Θα αποδέχομαι πάντα την πιο σκληρή και ανυπότακτη φύση σου και θα κάνω ό, τι καλύτερο μπορώ για να σε προετοιμάσω να γίνει άντρας.

...να είμαι ειλικρινής
Υπόσχομαι να μοιράζομαι μαζί σου τις απόψεις και τις εμπειρίες μου με ειλικρινή τρόπο, και να παραδέχομαι ότι δε γνωρίζω κάτι, όταν πραγματικά δεν το ξέρω!

...να είμαι καλή σε όποια αγαπήσεις
Υπόσχομαι να μην γίνω μία από εκείνες τις κακές πεθερές που πιστεύουν ότι κανένα κορίτσι δεν είναι αρκετά καλό για το γιο τους. Υπόσχομαι ότι θα σε μεγαλώσω με αρκετό αυτοσεβασμό και πίστη για τον εαυτό σου, έτσι ώστε να επιλέξεις τον κατάλληλο άνθρωπο για εσένα. Αν είσαι εσύ χαρούμενος, θα είμαι και εγώ.

...να σε αγαπάω, άνευ όρων
Θα έχεις την αγάπη μου, ό,τι και αν λες, ό,τι και αν κάνεις, ό,τι και αν γίνεις. Η αγάπη είναι άνευ όρων.

...να φύγω

Πρόκειται για μερικούς στίχους από ένα ποίημα του Καχίλ Γκιμπράν που με σημάδεψε. «Μπορείς να στεγάσεις το σώμα τους αλλά όχι και την ψυχή τους». Κάποτε μοιραζόμουν μαζί σου το ίδιο σώμα. Η καρδιά σου χτυπούσε μέσα μου, μαζί με τη δική μου και όσο περίεργο και αν ακούγεται αυτό, είναι μία πρωτόγνωρη εμπειρία! Η διαδικασία του να σε αφήσω να φύγεις από κοντά μου, φαντάζει αδιανόητη, αλλά υπόσχομαι ότι θα το κάνω. Υπόσχομαι ότι θα φύγω όταν είναι η ώρα, ξέροντας ότι κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για να σε προετοιμάσουμε για τις εμπειρίες της ζωής σου.

Αυτό όμως που δεν μπορώ να σου υποσχεθώ, είναι ότι δε θα κλάψω.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved