Τα 7 μυστικά της πειθαρχίας που θα φέρουν τη γαλήνη στο σπίτι χωρίς φωνές!

Ο ερχομός ενός παιδιού μετατρέπει την καθημερινότητα στο σπίτι σε απόλυτο χάος! Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν και κάνουν τις πρώτες απόπειρες να εξερευνήσουν ό,τι υπάρχει γύρω τους, τα πράγματα ξεφεύγουν ακόμα περισσότερο.

Τα 7 μυστικά της πειθαρχίας που θα φέρουν τη γαλήνη στο σπίτι χωρίς φωνές!

Η ψυχολόγος και οικογενειακή σύμβουλος Noel Janis-Norton στο βιβλίο της που είναι αποκλειστικά για γονείς «Calmer, Easier, Happier Parenting, The Revolutionary Programme that transforms family life» δίνει τις απαραίτητες συμβουλές και προτείνει μία νέα μέθοδο πειθαρχίας στα μικρά διαβολάκια!

Πρώτα από όλα είναι σημαντικό να συμπεριφέρεστε πάντα με μέτρο. Αποφύγετε τους γενικευμένους και υπερβολικούς επαίνους, καθώς κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.Το κλειδί, κατά την dr Janis-Norton είναι να παρατηρείτε, να περιγράφετε με ακρίβεια και να μην χρησιμοποιείτε υπερθετικούς βαθμούς. Κάθε φορά λοιπόν που επιβραβεύβετε το παιδί σας για τον οποιοδήποτε λόγο, να είστε συγκεκριμένοι για τον λόγο της επιβράβευσης.

Σύμφωνα με τη ψυχολόγο, η επιβράβευση είναι καλύτερο να ακολουθείτε μετά από μία καλή συμπεριφορά. Ασφαλώς και υπάρχουν στιγμές που το παιδί σας θα θέλει να ακούσει ένα «μπράβο» από εσάς, είναι όμως πιο αποτελεσματικό να το επαινέσετε όταν συμπεριφέρεται καλά ή όταν δεν επαναλάβει μια κακή συμπεριφορά.

Οι ρυθμοί της καθημερινότητας είναι τέτοιοι που ο ελεύθερος χρόνος σας είναι ελάχιστος ή και ανύπαρκτος! Είναι σημαντικό ωστόσο, να αφιερώνεται τουλάχιστον ένα δεκάλεπτο την ημέρα αποκλειστικά στο παιδί σας, κάνοντας κάτι μαζί που θα αρέσει και στους δύο.

Το λάθος πολλών γονιών είναι ότι δεν ακούνε τα παιδιά τους. Το ότι ένα παιδί είναι μικρό, δε σημαίνει και ότι δεν έχει τη δική του άποψη ή ότι δεν έχει πράγματα να πει. Για να λύσετε κάποιο πρόβλημα, πρέπει πρώτα να ακούσετε τι έχει να πει το παιδί, και αναλόγως να του απαντήσετε. Η συζήτηση είναι ένας τρόπος για να ξεπεράσει το παιδί σας το θυμό ή όποια άλλα αρνητικά συναισθήματα έχει και μπορεί να δεχτεί αυτό που του λέτε πολύ πιο εύκολα. Βάλτε λοιπόν στην άκρη τα δικά σας συναισθήματα και ανάγκες, σταματήστε ό,τι κι αν κάνετε, και ακούστε προσεκτικά τι έχει να σας πει το παιδί σας!

Μια πανίσχυρη τεχνική για να εξασφαλίσετε ότι το παιδί θα σας ακούει πάντα, είναι να καθίσετε μαζί σε ανυποψίαστο χρόνο και να ορίσετε μαζί τους «κανόνες» του σπιτιού πάντα βέβαια καθοδηγώντας τη συζήτηση εσείς. Ρωτήστε το τι πρέπει να κάνει για παράδειγμα όταν επιστρέφει από το σχολείο ή τι ώρα πάμε για ύπνο το βράδυ και με αυτόν τον τρόπο οι απαντήσεις που δίνει αποτυπώνονται καλύτερα στη μνήμη του.

Βρείτε τι είναι αυτά που αποσπούν την προσοχή του παιδιού σας και απομακρύνετέ τα! Αν για παράδειγμα το αποσυντονίζει η τηλεόραση κρατήστε την κλειστή για περισσότερες ώρες. .

Η dr Janis-Norton στο βιβλίο της περιγράφει μία ακόμα μέθοδο για να κάνει το παιδί ό,τι ζητάτε , χωρίς να χρειαστεί να επαναλαμβάνεστε. Ποια είναι αυτή;

  • Σταθείτε δίπλα στο παιδί σας και κοιτάξτε το.
  • Περιμένετε να γυρίσει να σας κοιτάξει και αυτό. Πρέπει όμως να είναι απόλυτα συγκεντρωμένο, να κοιτάει μόνο εσάς και πουθενά αλλού.
  • Πείτε στο παιδί τι θέλετε να κάνει – αργά, με απλά λόγια, με σαφήνεια και μόνο μία φορά.
  • Ζητήστε από το παιδί να επαναλάβει ό,τι του είπατε, λέγοντας «Πες μου σε παρακαλώ τι πρέπει να κάνεις». Με αυτόν τον τρόπο τα λόγια σας έχουν γίνει και δική του απόφαση και ευθύνη.
  • Περιμένετε να κάνει το παιδί ό,τι του ζητήσατε και μη ξεχνάτε κάθε τι σωστό που κάνει, να το επαινείτε συγκεκριμένα και συγκρατημένα!
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved