«Το όνειρο της τετράχρονης κόρης μου με τρόμαξε!»

Σήμερα στις 5.30 το πρωί άκουσα μικρά βηματάκια στο πάτωμα να πλησιάζουν το προσκέφαλό μου και μια ψιθυριστή φωνούλα να με ρωτάει, «Μανούλα μου, κοιμάσαι;», «Νικόλ τι έγινε;» της απάντησα, «Μπορώ να κοιμηθώ μαζί σου;»

«Το όνειρο της τετράχρονης κόρης μου με τρόμαξε!»

Γράφει η Μαργαρίτα Νικολάου

Εκεί ήταν που μισό-άνοιξα τα μάτια μου και είπα στη μικρή μου Νικόλ, να ανέβει στο κρεβάτι για να κοιμηθεί μαζί μας. Αφού ξάπλωσε, με πήρε αγκαλιά και αποκοιμήθηκε μέχρι που χτύπησε το ξυπνητήρι μας για να σηκωθούμε να ετοιμαστούμε, να έρθω εγώ για δουλειά και εκείνη να την πάω στο σχολείο.

Επειδή όμως δεν συνηθίζει να έρχεται στο κρεβάτι μας, την ώρα που παίρναμε το πρωινό μας, τη ρώτησα για πιο λόγο ήρθε και ξάπλωσε μαζί μας στο κρεβάτι. «Μαμά είδα όνειρο, για αυτό και ήρθα σε εσένα», «Τι όνειρο είδες αγάπη μου;» ρώτησα πάλι καθώς το παιδί μου μέχρι τώρα, τα 4,5 χρόνια, δεν μου έχει αναφέρει ποτέ ότι έχει δει κάποιο όνειρο.

«Μαμά, είδα ότι είμαστε σε ένα λιβάδι εγώ, εσύ και η γιαγιά και με κρατούσες από το χέρι. Στο λιβαδάκι είχε ένα δέντρο και από κάτω, να σου πω τι ήταν;», «Τι καρδούλα μου;» ρώτησα με απορία, «Ήταν φίδια! Πολλά φίδια. Άλλα επάνω στο δέντρο και άλλα κάτω. Πήγα να τα χαϊδέψω και όταν χάιδεψα ένα, με φίλησε με δάγκωμα.»

Το παιδί μου, δεν είχε δει ένα απλό όνειρο, αλλά ένα όνειρο με φίδια. Όχι ένα, ούτε δύο, αλλά πολλά φίδια. Αφού προσπάθησα να της εξηγήσω ότι ήταν ένα απλό όνειρο, την ετοίμασα, την πήγα στο σχολείο, της έδωσα πολλά φιλιά και την αποχαιρέτησα, λέγοντάς της ότι θα τη δω το απόγευμα που θα γυρίσω σπίτι.

Από εκείνη την ώρα δε σας κρύβω ότι το σκέφτομαι συνέχεια. Μα, φίδια; Δεν μπορούσε να δει τη Nenuco της που κοιμούνται αγκαλιά; Δεν μπορούσε να δει τις αγαπημένες της πριγκίπισσες; Φίδια; Γιατί ένα 4χρονο κορίτσι να βλέπει φίδια στον ύπνο της. Δεν σας κρύβω ότι έψαξα στον ονειροκρίτη, τι σημαίνει να βλέπεις φίδια στον ύπνο σου. Χαζό... αλλά το έκανα ναι. Πρώτη φορά μου συμβαίνει κάτι τέτοιο. Να πρέπει να αντιμετωπίσω όχι ένα απλό όνειρο, ένα όνειρο με ερπετά που δεν σας κρύβω δεν είναι και τα αγαπημένα μου.

Φίδι: «Αν δείτε ότι σας δαγκώνει φίδι είναι βέβαιο πως αργά ή γρήγορα, οι εχθροί σας θα εκδηλώσουν μια επίθεση αποτελεσματική και καίρια». Αυτή η εξήγηση που βρήκα σε έναν ονειροκρίτη μιλάει για εχθρούς. Μα τι λέει; Μπορεί ένα παιδί να έχει εχθρούς; Και αν ναι ποιους;

Κάποιος θα πει ότι όλα αυτά, είναι μπούρδες. Ναι, μπορεί και να είναι αλλά πρέπει να βρω τι είναι αυτό που απασχολεί το παιδί μου. Θέλοντας να σκεφτώ πιο λογικά, επικοινώνησα με την ψυχοθεραπεύτρια της σελίδας μας, την κα. Μαρίνα Μόσχα που δεν σας κρύβω ότι με καθησύχασε.

«Δεν χρειάζεται ανησυχία για την μικρή, τα όνειρά τους είναι επηρεασμένα από ότι βλέπουν, ακούνε, μαθαίνουν στη καθημερινότητα. Το ότι είστε μαζί - η μαμά και η γιαγιά - προφανώς είναι οι πηγές ασφάλειας και στήριξης που νιώθει, όσο για το τσίμπημα, αυτό είναι που κάνει τα φίδια (εκτός από σιχαμένα) να τα φοβάται ο κόσμος. Μάλλον έτσι και η μικρούλα, που θα της έχει κάνει εντύπωση το τσίμπημα του φιδιού, το είδε και στον ύπνο της! Φίδια υπάρχουν σε πολλά παιδικά παραμύθια αλλά και κινούμενα σχέδια...»

Τα παιδικά όνειρα από ότι κατάλαβα «λένε» πάντα τις δικές τους ιστορίες και κατά κάποιο τρόπο βοηθούν εμάς τους γονείς να καταλάβουμε τον τρόπο με τον οποίο το παιδί μας βιώνει την καθημερινότητά του. Σαν μαμά θα προσπαθήσω να δώσω περισσότερη βαρύτητα σε κάθε τι που μπορεί να απασχολεί το παιδί μου, ότι και αν είναι αυτό, ώστε να αποφύγω -τουλάχιστον όσο μπορώ- τέτοιου είδους άσχημα όνειρα.

Αλήθεια εσάς τα παιδιά σας έχουν δει κάποιο άσχημο όνειρο και πώς το αντιμετωπίσατε; Στείλτε τις εμπειρίες σας, εδώ!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved