Ποιο είναι το κατάλληλο παιχνίδι για την ηλικία του παιδιού σας;

To παιδικό παιχνίδι είναι ένα είδος μάθησης. Μέσα από αυτό ξεδιπλώνονται όλες οι ικανότητες του παιδιού.

Ποιο είναι το κατάλληλο παιχνίδι για την ηλικία του παιδιού σας;

Ερεθίζεται η φαντασία του, εξασκείται η σωματική του δύναμη, μαθαίνει να μοιράζεται, να αποφασίζει μόνο του, να λέει την αλήθεια, να συγκρίνει, να συναναστρέφεται. Με λίγα λόγια μαθαίνει να κοινωνικοποιείται.

Το είδος του παιχνιδιού που είναι κατάλληλο για κάθε παιδί εξαρτάται από την ηλικία του.

Ένα νήπιο με ηλικία μέχρι 2 ετών χρειάζεται παιχνίδια χωρίς αιχμηρά άκρα που μπορούν να στηθούν και να συνδυαστούν σε απλές συνθέσεις, χωρίς να διαλύονται όταν πέφτουν κάτω όπως αυτοκινητάκια ή ξύλινοι κύβοι.

Τα πλέον κατάλληλα παιχνίδια για παιδιά ηλικίας 3-4 ετών είναι οι κούκλες που μπορούν να ντύνουν και να γδύνουν, τα εικονογραφημένα βιβλία, συνθέσεις, κατασκευές με σπιτάκια, οικογένειες ζώων, κουνιστά αλογάκια.

Από τα 4 έτη και έπειτα, το παιδί μπορεί πλέον να αξιοποιήσει την κινητικότητα του παίζοντας με μια χρωματιστή μπάλα ή με ένα ποδήλατο με βοηθητικές ρόδες. Τα ομαδικά παιχνίδια όπως το κουκλοθέατρο, το ταχυδρομείο, το μανάβικο είναι από την ηλικία αυτή και έπειτα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, καθώς το παιδί έχει αρχίσει να κοινωνικοποιείται και βιώνει μέσα από αυτά την ενδιαφέρουσα για αυτό ζωή των ενηλίκων.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved