Σεξ μετά από αποβολή: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η αποβολή είναι μια τραυματική εμπειρία για τη γυναίκα, ενώ ανεπηρέαστη δεν μένει και η ψυχολογία του άνδρα. Όμως, είναι ένα συχνό φαινόμενο και – όσο και αν αυτό ακούγεται σκληρό – η ζωή συνεχίζεται

Μενέλαος Λυγνός
Σεξ μετά από αποβολή: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του ζευγαριού είναι και η σεξουαλική επαφή, δια της οποίας σφυρηλατούνται σχέσεις στοργής και εγγύτητας...

Τι ορίζουμε ως αποβολή;

Ως αποβολή χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε απώλεια κύησης πριν από τη συμπλήρωση 20 εβδομάδων ή όταν το έμβρυο ζυγίζει λιγότερο από 500 γραμμάρια.

Τι ακολουθεί την αποβολή;

Την αποβολή ακολουθεί η κένωση της μήτρας από το περιεχόμενό της. Τα εμβρυϊκά στοιχεία, που εντοπίζονται εντός της ενδομητρικής κοιλότητας (βλ. εικόνα), εξέρχονται δια του τραχήλου, ο οποίος «ανοίγει» - όπως λέμε – ώστε να επιτευχθεί η κένωση της μήτρας.

Η κένωση αυτή μπορεί να γίνει αυτόματα, οπότε και η γυναίκα θα διαπιστώσει κολπική αιμόρροια, είτε με ιατρική παρέμβαση.

apovoli 1

Πώς αντιμετωπίζεται η αποβολή;

Αυτό εξαρτάται από το στάδιο της κύησης, στο οποίο διαπιστώθηκε η αποβολή.

Αν πρόκειται για μια λεγόμενη βιοχημική κύηση, οπότε και η κύηση επιβεβαιώθηκε μόνο με μέτρηση των επιπέδων της β – χοριακής, αλλά, επειδή η αποβολή σημειώθηκε σε αρχόμενο στάδιο, δεν υπήρξε και υπερηχογραφική επιβεβαίωση της κύησης, τότε συνήθως δεν χρειάζεται κάποια ιατρική επέμβαση.

Αν όμως δια του υπερηχογραφικού ελέγχου εντοπίσθηκαν εμβρυϊκά στοιχεία εντός της μήτρας, τότε ενδεχομένως θα συστηθεί είτε η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, είτε μια μικρή χειρουργική επέμβαση γνωστή ως απόξεση ενδομητρίου, είτε συνδυασμός των δύο.

Σε ποιες περιπτώσεις μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την αποβολή μόνο με τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής;

Η λεγόμενη φαρμακευτική αποβολή επιτυγχάνεται δια της χορήγησης τόσο από του στόματος, όσο και ενδοκολπικής φαρμακευτικής αγωγής.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (European Medicines Agency – EMA) έχει εγκρίνει τη φαρμακευτική αποβολή για κυήσεις, στις οποίες έχουν περάσει λιγότερες από 63 ημέρες από την πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσης της γυναίκας.

Βέβαια, εδώ πρέπει να τονίσουμε, πως σε κάποιες περιπτώσεις η αποβολή του περιεχομένου της μήτρας μόνο με φαρμακευτική αγωγή είναι ατελής, οπότε συστήνεται και απόξεση.

apovoli 2

Σε ποιες περιπτώσεις συνιστάται η απόξεση του ενδομητρίου;

Σε κυήσεις πρώτου τριμήνου (μέχρι τη συμπλήρωση των 14 εβδομάδων) ενδέχεται να συστηθεί απόξεση ενδομητρίου.
Πρόκειται για μια επέμβαση, η οποία εκτελείται σε νοσοκομειακό περιβάλλον υπό ελαφρά αναισθησία. Μετά από την επέμβαση αυτή κατά κανόνα δεν απαιτείται νοσηλεία και η γυναίκα μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι της εντός λίγων ωρών και στις καθημερινές της δραστηριότητες εντός μίας ή δύο ημερών.

Στην επέμβαση αυτή η γυναίκα τίθεται σε θέση λιθοτριψίας (τη θέση στην οποία λαμβάνουμε το test Παπανικολάου). Ο ιατρός με ειδικούς χειρισμούς ανοίγει την είσοδο του τραχήλου και κενώνει την ενδομητρική κοιλότητα από το περιεχόμενό της με ειδικό εργαλείο.

Σε ποιες περιπτώσεις συνιστάται ο συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής και απόξεσης;

Ο συνδυασμός αυτός συνιστάται σε κυήσεις δευτέρου τριμήνου, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις φαρμακευτική αγωγή ενδέχεται να χορηγηθεί ακόμα και σε κυήσεις πρώτου τριμήνου, προκειμένου να διευκολυνθεί η επέμβαση της απόξεσης.

apovoli 4

Τι κινδύνους μπορεί να αντιμετωπίσει μια γυναίκα αν έχει σεξουαλική επαφή μετά από την αποβολή;

Ο τράχηλος – προκειμένου να «αδειάσει» το περιεχόμενο της μήτρας – ανοίγει («διαστέλλεται» είναι ο ιατρικός όρος).

Η διαστολή αυτή γίνεται είτε αυτόματα, είτε με τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, είτε κατά την απόξεση, είτε με συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής και απόξεσης. Η διαστολή του τραχήλου αφήνει «εκτεθειμένη» την ενδομητρική κοιλότητα, εντός της οποίας ενδέχεται να εισέλθουν παθογόνοι μικροοργανισμοί. Η πιθανότητα εισόδου στην ενδομητρική κοιλότητα τέτοιων μικροοργανισμών αυξάνεται έτι περαιτέρω μετά από τη σεξουαλική επαφή.

Επιπλέον, μετά από μια αποβολή εντός της ενδομητρικής κοιλότητας εντοπίζεται πλήθος ιστών. Οι ιστοί αυτοί περιλαμβάνουν τόσο υπολείμματα της κύησης, όσο και τεμάχια ενδομητρικού ιστού, τα οποία αποκολλήθηκαν από το τοίχωμα της μήτρας κατά την απόξεση. Οι ιστοί αυτοί αποτελούν εξαιρετικό υπόστρωμα για τον πολλαπλασιασμό των παθογόνων μικροοργανισμών.

Έτσι, αν μια γυναίκα έρθει σε ερωτική επαφή πολύ νωρίς μετά από μια αποβολή, ενδέχεται – εξαιτίας της εισόδου και ανάπτυξης των παθογόνων μικροοργανισμών – να εμφανίσει φλεγμονή της ενδομητρικής κοιλότητας, η οποία ονομάζεται ενοδμητρίτις.

Πόσο πρέπει να περιμένει μία γυναίκα για να ξεκινήσει τις σεξουαλικές επαφές μετά από μία βιοχημική κύηση;

Ουσιαστικά, αν πρόκειται για βιοχημική κύηση, ενδεδειγμένη περίοδος αναμονής δεν υφίσταται. Η γυναίκα μπορεί να αναλάβει τις σεξουαλικές επαφές, μόλις σταματήσει η κολπική αιμόρροια.

apovoli 5

Πόσο πρέπει να περιμένει μια γυναίκα για να ξεκινήσει τις σεξουαλικές επαφές μετά από μία φαρμακευτική αποβολή;

Μετά από τη φαρμακευτική αποβολή η γυναίκα υποβάλλεται σε υπερηχογραφικό έλεγχο, ώστε να διαπιστωθεί, αν η κένωση της μήτρας από τα εμβρυϊκά στοιχεία ήταν πλήρης.

Αν η κένωση της μήτρας ήταν όντως πλήρης, τότε μπορεί να ξεκινήσει σεξουαλικές επαφές δύο ή τρεις ημέρες αφού σταματήσει το αίμα. Φυσικά το διάστημα αυτό ποικίλει από γυναίκα σε γυναίκα, οπότε πριν ξεκινήσετε σεξουαλικές επαφές, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

Πόσο πρέπει να περιμένει μια γυναίκα, για να ξεκινήσει τις σεξουαλικές επαφές μετά από μία απόξεση;

Μετά από μία απόξεση ο ιατρός επανεκτιμά την κατάσταση του γεννητικού σας συστήματος εντός εύλογου χρονικού διαστήματος και ανάλογα με τα ευρήματα του ελέγχου αυτού γίνονται και οι κατάλληλες συστάσεις σχετικά με την έναρξη των σεξουαλικών επαφών.

Σε γενικές γραμμές, αν η απόξεση έγινε επί αποβολής πρώτου τριμήνου, συνήθως μπορείτε να ξεκινήσετε ξανά τις σεξουαλικές επαφές εντός δύο εβδομάδων. Το διάστημα αυτό όμως ενδέχεται να παραταθεί, αν πρόκειται για αποβολή δευτέρου τριμήνου.

Δείτε ΕΔΩ πότε είναι οι γόνιμες ημέρες σας!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

Διαβάστε επίσης

Πώς επηρεάζει μια αποβολή τη σχέση του ζευγαριού;

Έγκυος μετά από πολλαπλές αποβολές... Πώς θα τα βγάλω πέρα 9 μήνες;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved