#Μένουμε_Σπίτι: Πώς θα δουλεύω συγκεντρωμένος ενώ θα πρέπει να είμαι με τα παιδιά στο σπίτι;

Αναμφισβήτητα όλη η ανθρωπότητα διανύει μια πρωτόγνωρη περίοδο, μια εμπειρία που είναι άγνωστη και, όπως όλα τα άγνωστα, άγαρμπη.

Χρύσα Παπακυργιάκη
#Μένουμε_Σπίτι: Πώς θα δουλεύω συγκεντρωμένος ενώ θα πρέπει να είμαι με τα παιδιά στο σπίτι;

Πώς θα διαχειριστούμε αυτή τη δύσκολη περίοδο και πώς θα διδάξουμε στα παιδιά μας να μην μπουν σε αυτό το κλίμα του πανικού που επικρατεί γύρω μας;

Είναι πολύ σημαντικό για κάθε οικογένεια να βρει τους ρυθμούς της και τη ρουτίνα της μέσα σε όλη αυτή τη καταιγίδα.

Για όσους θα δουλεύουν από το σπίτι και όντας μαζί με τα παιδιά, καταλαβαίνουμε ότι αυτό θα είναι ιδιαιτέρως δύσκολο στην πράξη του.

Πώς θα δουλεύω συγκεντρωμένος ενώ θα πρέπει να είμαι με τα παιδιά μου στο σπίτι;

Καλή ερώτηση και σίγουρα απαιτεί αρκετή σκέψη.

  • Μπορείτε να κάνετε οικογενειακό συμβούλιο στο οποίο θα εξηγήσετε στα παιδιά σας ότι θα πρέπει κάποιες ώρες να είστε στον υπολογιστή ανενόχλητος και τα παιδιά σας εκείνες τις ώρες δεν θα επιτρέπεται να σας ενοχλούν εκτός φυσικά εάν είναι κάτι επείγον. Βρείτε και γράψτε όσο πιο πολλές δραστηριότητες μπορείτε να σκεφτείτε για να απασχοληθούν τα παιδιά και ορίστε και κάποιες μικρές εργασίες μέσα στο σπίτι πχ τακτοποίηση παιχνιδιών, οργάνωση φωτογραφιών, καθαρισμός βιβλιοθήκης ή ντουλάπας με μια μικρή ανταμοιβή.
  • Για τους μαθητές καλό θα είναι να μην αφήσετε αυτή τη περίοδο να συμβάλλει στην χαλάρωση τους μαθησιακά. Υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες που παρέχουν μαθήματα και ασκήσεις online και μπορείτε να ορίσετε μια ώρα μέσα στην ημέρα για το σκοπό αυτό. Στα μικρότερα παιδάκια μπορείτε να παίξετε σχολείο μαζί τους και να κάνετε κάποιες δραστηριότητες που θα έκαναν στον παιδικό σταθμό ή στο νηπιαγωγείο.
  • Συνεργαστείτε με τον σύντροφό σας για μια καλύτερη κατάσταση μέσα στο σπίτι. Εάν δουλεύετε στο σπίτι κι εκείνος όχι, μπορείτε να κάνετε τα περισσότερα τις ώρες που είναι εκείνος σπίτι για να είναι με τα παιδιά. Επίσης προσπαθήστε να περνάτε κάποιες ώρες ομαδικά, σαν οικογένεια αλλά σεβαστείτε και τον εαυτό σας ή των άλλων όταν αποζητούν την μοναξιά για λίγο. Όλοι χρειαζόμαστε λίγο χρόνο με τον εαυτό μας και αυτό είναι δικαίωμα όλων.
  • Αφήστε για λίγο τις ειδήσεις και τη συνεχή ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί αναφορικά με τον ιό. Επιλέξτε προσεκτικά και με προσοχή τις πηγές πληροφόρησής σας και μην επαναπαὐεστε σε ότι ακούτε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Καλύτερα να διαβάζετε εφημερίδα και να αφιερώνετε λίγη ώρα την ημέρα για ενημέρωση. Τα παιδιά επηρεάζονται πολύ από την συναισθηματική σας κατάσταση και πολλές φορές αντιδρούν με ανεξήγητά νεύρα ή αντιδραστικότητα σε μια άσχημη κατάσταση στο σπίτι που όμως οι γονείς τρέφουν.
  • Μη χάνετε το χιούμορ σας και τη θετική σας ματιά. Τί μπορώ να διδαχτώ από αυτή μας την εμπειρία; Τί μπορώ να διδάξω στην οικογένειά μου;

Δεν αρκεί να ψωνίσετε ό,τι μπορείτε να φανταστείτε, να κλειστείτε μέσα και να βλέπετε γεμάτος αγωνία ειδήσεις. Εκμεταλλευτείτε θετικά αυτή τη δύσκολη σαφέστατα στιγμή για την ανθρωπότητα και προσπαθήστε να μην συνεισφέρετε σε όλη αυτή τη τρομολαγνεία που μας κυριεύει!

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ειδική Παιδαγωγός
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psuxislogos.blogspot.com

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved