Συναισθηματική κατάρρευση των γονιών - Αναγνωρίστε τα σημάδια έγκαιρα

Πολλοί γονείς έχοντας παιδιά σε μικρή ηλικία και εφόσον πλέον η μέση ηλικία τεκνοποίησης έχει ανέβει σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν, νιώθουν εξαντλημένοι και ψυχικά κουρασμένοι από την καθημερινότητά τους.

Συναισθηματική κατάρρευση των γονιών - Αναγνωρίστε τα σημάδια έγκαιρα

Εργασία, υποχρεώσεις στο σπίτι, προσωπικά προβλήματα και έννοιες, οικονομικά άγχη και μικρά παιδιά είναι ένας δύσκολος και για πολλούς γονείς αβάσταχτος συνδυασμός. Εάν δεν υπάρχει μάλιστα στήριξη από το γύρω περιβάλλον ή από το άλλο μας μισό, η απελπισία δεν αργεί να χτυπήσει την πόρτα.

Από μια απλή κακή διάθεση μέχρι και κατάθλιψη είναι τα αποτελέσματα αυτής της κατάστασης και είναι πολύ σημαντικό να είμαστε συναισθηματικά συντονισμένοι με τον εαυτό μας για να μπορέσουμε να μας φροντίσουμε και να αναζητήσουμε λύσεις ή βοήθεια άμεσα.

Η ψυχική ισορροπία των γονέων είναι δεδομένο ότι επηρεάζει άμεσα την ψυχική ισορροπία των παιδιών και αυτό αποτελεί ένα λόγο παραπάνω να έχουμε μια έγκυρη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Εάν λοιπόν νιώθετε κουρασμένος και συναισθηματικά εξαντλημένος από την καθημερινότητά σας, εάν δεν παίρνετε πλέον χαρά από το παιχνίδι με τα παιδιά σας, εάν δεν γελάτε συχνά, εάν νιώθετε μονίμως κουρασμένος και απλά θέλετε να είστε ξαπλωμένος στον καναπές σας χωρίς να κάνετε τίποτε…τότε…συνεχίστε να διαβάζετε αυτό το άρθρο.

  1. Βασικό πρώτο βήμα είναι να εντοπίσετε την μεγαλύτερη πηγή στρες σας: η έλλειψη χρόνου; Η εργασία σας; Οι πολλές δραστηριότητες των παιδιών που σας φυλακίζουν σε ένα αυτοκίνητο όλο το απόγευμα; Η αποξένωση με τον σύζυγο σας ή μήπως με τον εαυτό σας;
  2. Αφού δείτε, λοιπόν, τι είναι αυτό που σας θλίβει, σας εξοργίζει ή σας αγχώνει πρέπει να σκεφτείτε πιθανές διεξόδους και λύσεις. Πάρτε ένα χαρτί και κρατήστε σημειώσεις, κάντε ένα πλάνο χωρίς να ντρέπεστε γι αυτό!
  3. Δείτε τα πράγματα με άλλο μάτι: εάν έχετε παγιδευτεί στην εικόνα της «καλής μαμάς» κάντε κάτι διαφορετικό που να μην σχετίζεται με τα παιδιά, εάν έχετε παγιδευτεί στην εικόνα της «καριερίστας» μην κάνετε υπερωρίες για 1 εβδομάδα. Εάν, πάλι, έχετε αμελήσει τον εαυτό σας και νιώθετε πολύ «δεδομένη» από τους γύρω σας κάντε κάτι για τον εαυτό σας ακόμη και να βάψετε τα νύχια σας μόνη στο σπίτι θα σας φτιάξει έστω και λίγο το κέφι.
  4. Εάν υπάρχουν σοβαρότερα προβλήματα μην φοβάστε να τα κοιτάξετε στα μάτια…βάλτε τα κάτω, μιλήστε, κλάψτε, σκεφτείτε αλλά μην τα αφήνετε να σας τρώνε. Το οφείλετε στον εαυτό σας και στα παιδιά σας.

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ειδική Παιδαγωγός
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psuxis-logos@blogspot.gr

Διαβάστε επίσης

Οδηγός ψυχικής επιβίωσης για κουρασμένους γονείς
5 +1 συμβουλές για κουρασμένες μανούλες...

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved