Δεύτερο παιδί: Είστε έτοιμη ν’ αποκτήσετε κι άλλο παιδί;

Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό. Η απόκτηση ενός δεύτερου παιδιού πρέπει να είναι συνειδητή απόφαση του ζευγαριού.

 

Δεύτερο παιδί: Είστε έτοιμη ν’ αποκτήσετε κι άλλο παιδί;

Συνήθως όταν το πρώτο παιδί κλείσει τα δυο του χρόνια, συγγενείς και φίλοι αρχίζουν τις παραινέσεις: «'Αντε, τι κάθεστε, βάλτε μπρος για το δεύτερο».

Η απόφαση δεν είναι καθόλου εύκολη για πολλά ζευγάρια κυρίως για λόγους οικονομικούς. Επίσης, πολλοί γονείς δεν θέλουν να ξαναμπούν στη διαδικασία των ξενυχτιών, της φρουτόκρεμας και της πάνας, ειδικά όταν το πρώτο παιδί τους έχει πλέον ξεπεταχτεί.

Ακόμα όμως κι αν εκλείψουν αυτοί οι λόγοι, καλό είναι να λάβετε υπόψιν σας και ορισμένους άλλους παράγοντες που ενδεχομένως θα πρέπει να θυμάστε πριν αποφασίσετε να κάνετε κι άλλο παιδί.

  • Ο ερχομός ενός νέου μέλους αλλάζει τις ισορροπίες και τη ρουτίνα στην οικογένεια. Αναλογιστείτε λοιπόν, εάν έχετε τη θέληση, τις αντοχές ή την ανάλογη στήριξη για να μεγαλώσετε δύο παιδιά μαζί.
  • Πώς είναι η οικονομική σας κατάσταση; Καλώς ή κακώς, λόγω της οικονομικής στενότητας που βιώνουν οι περισσότερες οικογένειες, πολλά ζευγάρια το σκέφτονται διπλά, για να κάνουν δεύτερο παιδί, καθώς δεν ξέρουν αν θα μπορέσουν να αντέξουν το κόστος.
  • Πόσο χρονών είστε; Όπως γνωρίζετε, όσο η γυναίκα μεγαλώνει, οι πιθανότητες να τεκνοποιήσει μειώνονται. Έτσι, εάν είστε για παράδειγμα πάνω από 40 χρονών και δεν έχετε αποφασίσει ακόμα αν θέλετε δεύτερο παιδί, θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας, ότι σε λίγα χρόνια μπορεί να μην υπάρχει αυτή η δυνατότητα.
  • Είστε σύμφωνοι και οι δύο σύντροφοι; Η απόφαση για ένα δεύτερο παιδί πρέπει να παρθεί και από τους δύο γονείς, να είναι και οι δύο πρόθυμοι και να έχουν κοινή επιθυμία για επέκταση της οικογένειά τους
  • Πώς είναι η σχέση σας με το σύντροφό σας; Ένα επίσης σημαντικό δεδομένο που πρέπει να λάβει κανείς υπόψη πριν κάνει δεύτερο παιδί, είναι η σχέση του με το σύντροφό του. Αν είστε λοιπόν, στα χωρίσματα και πιστεύετε, ότι ο ερχομός ενός παιδιού θα σώσει τη σχέση σας, τότε ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε.
  • Τι λέει η καρδιά σας; Ότι και αν σας λέμε εμείς, η απόφαση είναι δική σας. Εάν λοιπόν, θέλετε όσο τίποτα ένα δεύτερο παιδί και συμφωνεί σε αυτό και ο σύντροφός σας, δεν έχετε παρά να το βάλετε μπρος.

Διαβάστε επίσης

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνω δεύτερο παιδί;
Ο ερχομός του δεύτερου παιδιού

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved