Εκπαιδεύοντας το παιδί μας σε τρόπους συμπεριφοράς στο τραπέζι

Το να μάθετε στο παιδί σας κανόνες καλής συμπεριφοράς την ώρα του φαγητού στο τραπέζι είναι κάτι που πρέπει να ξεκινήσετε να κάνετε από τη στιγμή που του δίνετε στέρεα τροφή.

Εκπαιδεύοντας το παιδί μας σε τρόπους συμπεριφοράς στο τραπέζι

Έτσι, είτε είναι στο παιδικό καρεκλάκι φαγητού είτε κάθεται σε κανονική καρέκλα της τραπεζαρίας, δεν είναι ποτέ αργά να αποκτήσει καλές συνήθειες. Για παράδειγμα, παρόλο που η ώρα του φαγητού είναι στιγμή κοινωνικοποίησης με την υπόλοιπη οικογένεια, το να μάθετε στο παιδί να μη μιλάει όταν μασάει δεν έχει να κάνει μόνο με καλούς τρόπους αλλά και με την αποφυγή ατυχημάτων πνιγμού που θα μπορούσαν ακόμα και να αποβούν μοιραία.

Τι μπορείτε να κάνετε

-Η σωστή στιγμή είναι το σημαντικότερο. Το παιδί δεν πρέπει να είναι πολύ κουρασμένο για να μπορεί να φάει με όρεξη. Σιγουρευτείτε επίσης ότι πεινάει και δεν είναι χορτασμένο.
-Μη του δώσετε σνακ προηγουμένως, τουλάχιστον μία ώρα πριν το γεύμα.
-Να είστε υπομονετικοί. Στα γεύματα ενός μωρού γίνεται συνήθως χαμός καθώς τα πιτσιρίκια ανακαλύπτουν νέα φαγητά και δουλεύουν πολύ για να μάθουν να είναι αυτόνομα. Μέχρι να γίνουν 15 μηνών, τα περισσότερα παιδιά καταφέρνουν να κρατούν σχετικά καλά το κουτάλι, αλλά μερικά παιδιά συνεχίζουν να λερώνουν τα πάντα μέχρι να γίνουν δύο ετών.
-Βάλτε έναν προγραμματισμό για αυτά που θέλετε να κάνετε ώστε να μάθει το παιδί πώς πρέπει να συμπεριφέρεται στο τραπέζι. Διαφορετικές συμπεριφορές κάθε φορά δημιουργούν σύγχυση στο παιδί. Πρέπει να είστε σταθεροί. Για παράδειγμα αν το παιδί πετάει κάτω το κουτάλι μόνο και μόνο για να τραβήξει την προσοχή και διαπιστώσει ότι όντως την τραβάει από εσάς, τότε θα έχετε πρόβλημα. Το καλύτερο είναι να μην αντιδράσετε καθόλου εκείνη τη στιγμή και έτσι η αδιαφορία σας κάποια στιγμή θα το πείσει πως δεν βγάζει πουθενά. Και έτσι θα σταματήσει αυτή τη συμπεριφορά.

Μερικές φορές, κάποιες πιο δραστικές αποφάσεις από εσάς είναι απαραίτητες. Ένα παιδί μαθαίνει μια συγκεκριμένη συμπεριφορά –όπως είναι να φτύνει το φαγητό ή να μαλώνει με τον/την αδελφό/ή του στο τραπέζι- είναι απαράδεκτη όταν αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι ανεκτή στο τραπέζι. Βάζοντας το παιδί σε τιμωρία μέχρι να είναι έτοιμο να κάνει ξανά παρέα στο τραπέζι την οικογένεια, το μαθαίνει ότι πρέπει να συμπεριφέρεται σωστά κατά τη διάρκεια του γεύματος.

Τα παιδιά αντιγράφουν τους γονείς τους στο πώς να συμπεριφέρονται στο τραπέζι, γι’ αυτό πάνω από όλα θα πρέπει να ακολουθείτε και εσείς τη συμπεριφορά που θέλετε να υιοθετήσει το δικό σας παιδί. Και να δίνετε σημασία στο πόσο σωστά σας μιμείται και να επαινείτε την καλή συμπεριφορά του.

Διαβάστε επίσης

Διδάξτε στο παιδί σας καλούς τρόπους με 3 απλά βήματα
Είκοσι καλοί τρόποι που πρέπει να διδάξετε στα παιδιά, από νωρίς

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved