Πώς επηρεάζει μια αποβολή τη σχέση του ζευγαριού;

Η αποβολή συχνά βιώνεται από το ζευγάρι ως μια μορφή πένθους. Ο καθένας από την πλευρά του προσπαθεί να αποδεχτεί ένα γεγονός στο οποίο είχε επενδύσει ελπίδες και πολλά όνειρα.

Πώς επηρεάζει μια αποβολή τη σχέση του ζευγαριού;

Φυσικά δεν υπάρχει ένας τρόπος αντιμετώπισης ενός τέτοιου γεγονότος γι’ αυτό και συχνά, τίθεται σε δοκιμασία η σχέση του ζευγαριού. Οι άντρες έχουν την τάση της εσωστρέφειας και δύσκολα εξωτερικεύει τα συναισθήματά του.

Αυτή όμως η συμπεριφορά εύκολα μπορεί να παρερμηνευτεί από τη σύντροφο, καθώς μπορεί να την εκλάβει τον συγκρατημένο πόνο ως αδιαφορία και να αισθανθεί μόνη και πληγωμένη. Ο μόνος τρόπος για να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο είναι η ειλικρινής έκφραση των συναισθημάτων και από τα δύο μέρη του ζευγαριού.

Είναι σημαντικό και για τους δύο να αποδεχτούν όση βοήθεια και υποστήριξη μπορεί να τους παρασχεθεί, είτε από το περιβάλλον τους είτε από κάποιον ειδικό.

Σύμφωνα με το γυναικολόγο του Mothersblog κ. Μενέλαο Λυγνό, το ζευγάρι θα πρέπει να βιώσει την απώλεια, αποδεχόμενο τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθει και παράλληλα να προσπαθήσει για τα εξής:

• Να μην αποκλείει το/τη σύντροφό του/ της. Με δεδομένο, πως και αυτός/ή ενδέχεται να αισθάνεται περίπου, όπως κι άλλος/η, ίσως αν μοιραστεί τις σκέψεις μαζί του/της να αισθανθεί καλύτερα.
• Αφήστε τον εαυτό σας να πενθήσει. Η διαδικασία του πένθους είναι μια «θεραπευτική» διαδικασία. Δεν υπάρχει λόγος να βιαστείτε να προχωρήσετε τη ζωή σας.
• Μην εκπλαγείτε, αν «δεν νιώθετε τίποτα». Είναι και αυτός ένας συνήθης αμυντικός μηχανισμός, ο οποίος είναι απόλυτα φυσιολογικός.
• Μπορείτε να μοιραστείτε την εμπειρία σας με τον περίγυρό σας. Ίσως να ανακαλύψετε, πως κι άλλα ζευγάρια, που γνωρίζετε αντιμετώπισαν τη θλίψη της αποβολής.
• Να είτε προετοιμασμένη/ος για σχόλια, που ενδέχεται να σας στεναχωρήσουν. Πολλές φορές οι οικείοι σας στην προσπάθειά τους να σας παρηγορήσουν ίσως χρησιμοποιήσουν φράσεις όπως: «νέοι είστε, μην στεναχωριέστε, θα προσπαθήσετε ξανά».

Έχετε υπόψη σας, πως τέτοια σχόλια γίνονται συχνά από ανθρώπους με τις καλύτερες των προθέσεων, οι οποίοι προσπαθούν με το δικό τους μερικές φορές αδέξιο τρόπο να σας βοηθήσουν. Κρατήστε τις καλές τους προθέσεις και μην επικεντρώνεστε μόνο στα ατυχή τους σχόλια.

Διαβάστε επίσης

#SimplySay: Γυναίκες αποκαλύπτουν ποιες φράσεις προκαλούν περισσότερο πόνο, μετά από αποβολή
Η ζωή μετά από μια αποβολή κύησης

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved