Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνω δεύτερο παιδί;

Συχνά οι γονείς προβληματίζονται για το πότε είναι κατάλληλη στιγμή να κάνουν δεύτερο παιδί. Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει μια «σωστή» απάντηση επί του θέματος.

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνω δεύτερο παιδί;

Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι καλό να υπάρχει μια διαφορά 3 ετών μεταξύ των παιδιών για να έχει πάρει το καθένα την ατομική του φροντίδα και προσοχή που είναι τόσο απαραίτητη στην ψυχολογία ενός μικρού παιδιού.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να προσαρμόσετε την επιστήμη με τις προσωπικές σας απόψεις και θέσεις. Αρκετοί γονείς υποστηρίζουν ότι είναι προτιμότερο για εκείνους να κάνουν τα παιδιά κοντά το ένα στο άλλο για να τα μεγαλώνουν ταυτόχρονα. Άλλοι πάλι, δεν έχουν κάποιο προγραμματισμό. Όπως και να έχει, είναι καλό να θυμάστε:

1. Μην βάζετε τις δικές πεποιθήσεις πάνω από το καλό του παιδιού. Είναι πράγματι πολύ σημαντικό για το παιδί, έστω τα 2 πρώτα χρόνια, να έχει την αποκλειστικότητα σας. Πώς θα φανεί στα μάτια ενός παιδιού που ζει μόλις 15-18 μήνες όταν δει τη μαμά του, η αποκλειστική πηγή φροντίδας και ασφάλειας του, αφιερωθεί σε ένα άλλο πλασματάκι;
2. Μην επηρεάζεστε από τις απόψεις των γύρω σας. Μείνετε σταθεροί στις απόψεις και κάντε αυτό που θεωρείτε καλό για εσάς και την οικογένειά σας.
3. Να θυμάστε κάθε διαφορά ηλικίας έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της.
4. Δεν υπάρχει έτοιμη συνταγή που να ταιριάζει σε όλες τις οικογένειες.

Καλύτερα λοιπόν, να ακούσετε την καρδιά σας και τις ανάγκες του παιδιού σας πριν πάρετε κάποια απόφαση. Εάν επιθυμείτε δεύτερο παιδάκι, περιμένετε 2-3 χρόνια να γεμίσετε με αγάπη και διδάγματα το πρώτο σας παιδάκι και κατόπιν πάτε στο δεύτερο. Μην ξεχνάτε...δεν κάνουμε παιδιά για να εξοφλήσουμε κάποιο αόρατο χρέος στην κοινωνία ή να ακολουθήσουμε τα κοινωνικά «πρέπει». Δεν υπάρχει επομένως λόγος να σκεφτόμαστε πώς θα «τα ξεπετάξουμε». Η ουσία είναι να χαιρόμαστε την κάθε στιγμή με τα παιδιά μας και να δίνουμε όσα περισσότερα μπορούμε απλόχερα.

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psuxis-logos.blogspot.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved