Όλα όσα «βασανίζουν» μία μαμά

Το να είσαι μαμά δεν είναι καθόλου μα καθόλου εύκολος ρόλος. Πέρα από το άγχος της καθημερινότητας και να τα προλάβει όλα, έχει και διάφορες σκέψεις να τη βασανίζουν.

Όλα όσα «βασανίζουν» μία μαμά

Καθημερινά διλλήματα , που την απασχολούν και ψάχνουν απάντηση. Και μπορεί η απάντηση να είναι ολοφάνερα ξεκάθαρη, μια μαμά πάντα θα ανησυχεί και θα προβληματίζεται για τα παρακάτω:

Το κάνω καλά;

Αλλάζω σωστά την πάνα; Καθαρίζω σωστά το μωρό; Το ταΐζω σωστά; Το μεγαλώνω σωστά; Του φέρομαι καλά

Μήπως δεν αγαπάω το μωρό μου;

Τις πρώτες μέρες μετά τον ερχομό του μωρού η μαμά – και δη μια νέα – δε μπορεί σε όλες τις περιπτώσεις να συνδεθεί αμέσως με το μωρό. Δε νιώθουν όλες οι μανούλες το ίδιο. Υπάρχουν και εκείνες, που θέλουν κάποιο χρόνο για να καταλάβουν τη μεγάλη αυτή αλλαγή στη ζωή τους. Αλλά ακόμη και όταν συνδέεσαι με το μωρό από την πρώτη στιγμή που το κρατάς, αυτό το ερώτημα, θα έρθει πολλές φορές στη σκέψη σου: «Μήπως δεν αγαπάω αρκετά το μωρό μου».

Το θηλάζω σωστά;

Ειδικά, τις πρώτες μέρες του θηλασμού δεν υπάρχει μανούλα – και μάλιστα νέα – που να προβληματίζεται αν θηλάζει σωστά το μωρό και αν πίνει το γάλα που πρέπει. Άμα ακούει κιόλας ιστορίες από άλλες μαμάδες, τόσο μεγαλώνει το άγχος της

Τι να μαγειρέψω;

Αιώνιο ερώτημα που βασάνιζε βασανίζει και θα βασανίζει τις μαμάδες όλου του κόσμου «Τι να μαγειρέψω»; Προβληματισμό, που πάντα μοιράζεται με την οικογένεια, αλλά συνήθως, άκρη δεν βρίσκει.

Αναπνέει;

Πόσες δεν έχουμε καθίσει πάνω από την κούνια του μωρού και περιμένουμε να ακούσουμε την αναπνοή του για να βεβαιωθούμε ότι είναι καλά; Πόσες δεν έχουμε ρίξει κλεφτές ματιές για να δούμε ότι αναπνέει; Ένα άγχος των νέων μαμάδων, που κάποιες τις ακολουθεί και αργότερα.

Πότε θα κοιμηθώ ξανά;

Αν πριν αποκτήσεις παιδί, ήσουν λίγο παραπάνω υπναρού, η υπόθεση ύπνος γίνεται ακόμη πιο δύσκολη. Όπως γίνεται και όταν δεν ήσουν του ξενυχτιού και τώρα κάνεις το ένα μετά το άλλο. Και η σκέψη: «πότε θα κοιμηθώ ξανά σαν άνθρωπος» σε βασανίζει συνέχεια.

Θέλω τη μαμά μου

Κλασικά. Επειδή έγινες μαμά δε σημαίνει ότι δεν έχεις ακόμη ανάγκη τη δική σου μαμά. Και είναι οι φορές εκείνες, που σχεδόν καταρρέεις και με παράπονο ζητάς τη μαμά σου

Δεν θα σε αφήσω ποτέ

Μία σκέψη που κάνετε κάθε φορά που βλέπετε το παιδί σας να κοιμάται, να παίζει, να σας γελάει, να σας αγκαλιάζει. Μια υπόσχεση που του δίνετε κάθε φορά που αναζητά την επιβεβαίωση της παντοτινής αγάπης σας.

Είμαι καλή μαμά;

Πάντα η σκέψη αυτή θα βασανίζει μία μαμά. Αν είναι καλή και σωστή στο ρόλο της. Και όταν το παιδί λέει και αυτό το «είσαι κακιά μαμά», είναι σα μαχαιριά. Ωστόσο, είναι και η μεγαλύτερη επιβεβαίωση ότι ναι τα κάνεις σωστά και ναι είσαι καλή μαμά!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved