Είστε ψυχολογικά έτοιμη να αποχωριστείτε το παιδί σας που θα πάει στον παιδικό σταθμό;

Συνήθως η « επίσημη» έναρξη της σχολικής ζωής ταυτίζεται με το νηπιαγωγείο. Πολλά παιδιά όμως έχουν ήδη αποκτήσει μια πρώτη γεύση στους βρεφικούς σταθμούς από πολύ νωρίς.

Είστε ψυχολογικά έτοιμη να αποχωριστείτε το παιδί σας που θα πάει στον παιδικό σταθμό;

Η συμμετοχή τους στα προγράμματα αυτά δεν αποσκοπεί στην εκπαίδευσή τους μέσα από βιβλία, - πως θα μπορούσε άλλωστε σε αυτή την ηλικία- αλλά στην εξοικείωσή τους με τη συνήθεια να φεύγουν από το σπίτι κάποιες ώρες καθημερινά και να εκπαιδεύονται στο πλαίσιο μιας ομάδας.

Εκτός από τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν στο παιδί τα προγράμματα των βρεφονηπιακών σταθμών, θα δώσουν και σε εσάς τη δυνατότητα να καλύψετε κάποιες από τις δικές σας ανάγκες. Ίσως θέλετε να επιστρέψετε πια στη δουλειά σας ή να αφιερώσετε λίγες ώρες στον εαυτό σας.

Στο στάδιο αυτό ο αποχωρισμός από το παιδί μπορεί να ωφελήσει και τους δυο σας. Αν μέχρι τη στιγμή αυτή δεν βρεθήκατε μακριά του, είναι πιθανόν να αισθάνεστε θλίψη ή ενοχή για τον νέο αυτό αποχωρισμό. Όμως σκεφτείτε: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η δασκάλα του δεν μπορεί να σας αντικαταστήσει, στον ίδιο βαθμό που ο βρεφονηπιακός σταθμός δεν μπορεί να αναπληρώσει την οικογενειακή ζωή. Οι καινούργιες αυτές σχέσεις θα δείξουν στο παιδί ότι εκτός από την οικογένεια υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που μπορούν να το φροντίσουν. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα που θα το συνειδητοποιήσετε καθώς θα ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει το πολύ πιο σύνθετο περιβάλλον του δημοτικού σχολείου.

Όταν κυριεύεστε από συναισθήματα θλίψης ή ενοχής, υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι οι τακτικοί αυτοί αποχωρισμοί θα βοηθήσουν το παιδί σας να εδραιώσει την ανεξαρτησία του, να διευρύνει τις εμπειρίες του και να αποκτήσει περισσότερη ωριμότητα αφήνοντάς σας παράλληλα πολύτιμο ελεύθερο χρόνο.
Αλλωστε το παιδί μόνο όφελος μπορεί να έχει από τον παιδικό. Τα προγράμματα όλων των σταθμών του δίνει την ευκαιρία να καλλιεργήσει την κοινωνικότητά του μέσα από τη συνάντηση και το παιχνίδι με άλλα παιδιά και ενηλίκους και να το εισάγει σε μια κοινωνική ζωή που διέπεται από κανόνες πιο συμβατικούς από εκείνους που ισχύουν στην οικογένεια.

Τα προγράμματα αυτά μπορεί να είναι να είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για παιδιά που δεν έχουν πολλές ευκαιρίες να συναντούν συνομηλίκους τους και άλλους ενηλίκους ή για όσα έχουν κάποιο ιδιαίτερο ταλέντο ή κάποιο αναπτυξιακό πρόβλημα και χρειάζονται εξατομικευμένη φροντίδα.

Πηγή: Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία

Περισσότερα Back to School άρθρα διαβάστε εδώ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved