Γιατί οι μητέρες δεν λένε όλη την αλήθεια στο γιατρό τους;

Πολλές μητέρες δεν λένε στο γιατρό τους όλη την αλήθεια για το πόσο αγχωμένες είναι κι αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Γιατί οι μητέρες δεν λένε όλη την αλήθεια στο γιατρό τους;

Αυτό προκύπτει από την έκθεση "Moms, Money & Mental Health," των Doctor On Demand η οποία εστιάζει σε βασικά ζητήματα υγείας που επηρεάζουν τις μητέρες και τις εμποδίζουν να ζητήσουν βοήθεια. Ειδικότερα, 1 στις 3 μαμάδες παραδέχεται ότι δεν μιλάει ανοιχτά στο γιατρό της για το άγχος ή το στρες που έχει. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι το 25% των μαμάδων υποφέρουν από στρες και το άγχος επηρεάζει την ικανότητά τους στην ανατροφή των παιδιών.

«Οι μητέρες μπορεί μερικές φορές να αισθάνονται πίεση ακριβώς γιατί θέλουν να δείξουν ότι τα έχουν όλα υπό έλεγχο και ότι δεν έχουν άγχος», αναφέρει ο ψυχίατρος Δρ.Nikole Benders-Hadi και τονίζει: «Μεταξύ των αρμοδιοτήτων της οικογένειας, το σπίτι και την εργασία, οι μητέρες είναι πιο απασχολημένες από ποτέ και παρότι δείχνουν να τα καταφέρνουν, αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα, γιατί θα καταρρεύσουν.»

Αν και παραδέχεται ότι είναι δύσκολο να αποδεχθείς μια αποτυχία, ο Δρ Benders-Hadi υποστηρίζει ότι «ειδικά σε ένα ασφαλές και μη επικριτικό περιβάλλον, όπως είναι αυτό του γιατρού, οι μητέρες θα πρέπει να αισθάνονται ελεύθερες να μιλήσουν για το στρες και το άγχος που νοιώθουν ώστε να μπορούν από κοινού να το αντιμετωπίσουν.»

«Αν μητέρες δεν αναζητήσουν βοήθεια, το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση, ψυχοσωματικές ασθένειες, ακόμα και σε κατάθλιψη ή σε αγχώδεις διαταραχές», υποστηρίζει ο Δρ. Benders-Hadi «Μια μητέρα που προσπαθεί να κρύψει τις απογοητεύσεις της για τα παιδιά ή άλλα μέλη της οικογένειας, ενδεχομένως να προκαλέσει ζημιά στις οικογενειακές σχέσεις. Τα παιδιά μπορεί ν’αρχίσουν να κατηγορούν τους εαυτούς τους για την κακή διάθεση της μαμάς ή να έχουν κακή διάθεση ακριβώς γιατί βλέπουν έτσι τη μαμά τους.»

Μια στους τρεις μητέρες, σύμφωνα με τη μελέτη, νοιώθει άγχος λόγω οικονομικών προβλημάτων ενώ ένα 20% των μαμάδων που συμμετείχαν στη μελέτη, δεν μπορούσαν να ζητήσουν βοήθεια από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας λόγω του κόστους.

Επιπλέον, το 63% των μαμάδων αισθάνονται ένοχες που αφιερώνουν χρόνο για την προσωπική τους υγεία ενώ η πλειοψηφία (75%) των μαμάδων δεν μπορεί να αφιερώσει πάνω από μία ώρα την ημέρα στον εαυτό της.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved