Τι να κάνετε αν το παιδάκι σας μαρτυράει τα αδελφάκια ή τους φίλους του

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο σε κάποιες ηλικίες τα παιδάκια να μαρτυράνε διαρκώς τα αδέλφια ή τους φίλους τους, ζητώντας τελικά με τον τρόπο αυτό από τους γονείς να παρέμβουν για να επιβάλουν την τάξη.

Τι να κάνετε αν το παιδάκι σας μαρτυράει τα αδελφάκια ή τους φίλους του

Τα νήπια έχουν την τάση να 'καρφώνουν' πολύ συχνά, ανεξάρτητα απο το φύλο τους. Ειναι γεγονός ότι όσο και αν θέλουμε από τα παιδιά μας, να μαθαίνουμε τι έχει συμβεί, πρέπει να μεταδώσουμε στα παιδια την ιδέα ότι δεν είναι καλό να μαρτυράμε.

Πρέπει να μάθουν να λύνουν μόνα τους τα προβλήματά τους και να μην βασίζονται στον ενήλικα που έχουν δίπλα τους για να συνεχίσουν το παιχνίδι ή ...ακόμη και τον τσακωμό τους!

Πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας να λύνουν τις διαφορές τους και να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι χρειάζονται αυτή τη 'δυναμη' και την ικανότητα για να εξελιχθούν ως χαρακτήρες. Να πατήσουν στα πόδια τους και να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση.

Επιπλέον, πρέπει να καταλάβουν ότι με το να μαρτυράνε, γίνονται χαρακτήρες δυσάρεστοι στους φιλους τους. Πρέπει λοιπον να πούμε στο παιδάκι μας ότι με το να γίνεται αντιπαθητικό στους υπόλοιπους, θα καταλήξει να μην έχει φίλους και να το απομονώνουν ώστε να μπορούν να 'δράσουν' αφοβα, είτε πρόκειται για σκανταλιά είτε για παιχνίδι είτε ακόμη και για... χαζολόι! Δε θα γίνει έτσι μέλος της ομάδας, θα νιώθει με τον καιρό ότι είναι μόνο του εναντίον ολων.

Τέλος, πολύ πολύ σημαντικό, είναι να εξηγήσετε στο παιδάκι σας ότι δεν γίνεται αρεστό ουτε σε σας με το να σας μαρτυράει τους άλλους. Επομένως, αν ξέρει ότι κανέναν δεν ικανοποιεί η συμπεριφορά του, είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να την εξαλείψει.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved