Αννέτ Αρτάνι: «Δεν είναι καθόλου εύκολο να έχεις κατάθλιψη ειδικά όταν έχεις ένα παιδί»

Η Αννέτ Αρτάνι, απολαμβάνει τις καλοκαιρινές της διακοπές στην Κεφαλλονιά μαζί με την οικογένεια της.

Αννέτ Αρτάνι: «Δεν είναι καθόλου εύκολο να έχεις κατάθλιψη ειδικά όταν έχεις ένα παιδί»

Πριν λίγες μέρες μάλιστα έκανε και την βάφτιση του γιου της παρουσία μόνο στενών συγγενών και φίλων δημοσιεύοντας στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram φωτογραφίες με τον μικρό της πρίγκιπα. Ωστόσο, η ίδια σε συνέντευξή που παραχώρησε στο Down Town Κύπρου, μίλησε για τις δύσκολες στιγμές που πέρασε λίγο μετά τη γέννηση του γιου της και για την επιλόχειο κατάθλιψη.

annet2

«Λίγο μετά τη γέννηση του γιου μου, είχα αρχίσει να πιάνω τον εαυτό μου σε μια πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Δεν ήξερα πώς να το διαχειριστώ όλο αυτό και δεν γνώριζα καν από πού μπορεί να πηγάζει. Το πρώτο διάστημα η μητέρα μου ήταν στο πλευρό μου. Στη συνέχεια, όμως, λόγω του ότι έπρεπε να φύγει από την Αμερική και να επιστρέψει στην Ελλάδα, είχα βρεθεί ολομόναχη σ’ ένα σπίτι μ’ ένα παιδί στην αγκαλιά. Ένιωθα πως δεν θα είχα κανένα δικό μου άνθρωπο δίπλα μου να με στηρίξει».

Αν και η ίδια έχει χωρίσει με τον σύντροφό της Τζιοβάνι Ολιβέρι, όπως ανέφερε ζήτησε τη βοήθειά και τη στήριξή του σε εκείνη τη δύσκολη στιγμή. «Ουσιαστικά, όταν ξεκίνησα να αισθάνομαι άσχημα με τον εαυτό μου και να αντιλαμβάνομαι ότι είχα επιλόχειο κατάθλιψη, ζήτησα τη βοήθειά του. Ήθελα να βρίσκεται δίπλα μου. Να με βοηθά με το παιδί, να μιλάμε και να ζούμε μαζί αυτές τις σημαντικές στιγμές στο πλευρό του γιου μας. Όμως, κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ. Όταν άρχισα να πέφτω στην κατάθλιψη, αυτός έφευγε. Δεν ήξερε πώς να αντιδράσει ως πατέρας, αλλά ούτε ως άντρας πλάι στη γυναίκα του. Δεν είχε ιδέα. Απλώς, έφευγε».

annet3

Για όσους δεν γνωρίζουν η επιλόχειος κατάθλιψη είναι ένα είδος μελαγχολίας και μπορεί να κρατήσει μέχρι και έναν χρόνο. Χαρακτηρίζεται από απουσία χαράς για το μωρό αλλά και γενικότερα από έντονα συναισθήματα ενοχής και αυτοκατηγορίες, έντονο στρες, συχνά κλάματα, αποχή από το σεξ και από άλλες πηγές χαράς, ψυχική κούραση και επιθυμία παραμονής στο κρεβάτι.

Κάπως έτσι αισθανόταν και η ίδια η Αννέτ λέγοντας πώς στην αρχή δεν ήξερε τι έπρεπε να κάνει. «Ο μικρός έκλαιγε συνέχεια, εγώ έπρεπε να έχω υπομονή και καλή διάθεση για να αντέξω. Δεν είναι καθόλου εύκολο να έχεις κατάθλιψη, ειδικά όταν έχεις κι ένα παιδί. Οπότε, έπρεπε να κινητοποιηθώ άμεσα!». Η ίδια επισκέφθηκε άμεσα ένα νοσοκομείο κι αφού έγινε η διάγνωση, της ζητήθηκε να της κάνουν εισαγωγή καθώς η κατάστασή της ήταν προχωρημένη.

annet1

«Οι γιατροί μου ζητούσαν να φέρω τον άντρα μου να του μιλήσουν, όμως αυτός συνέχιζε να κρατά την ίδια στάση. Αρνιόταν τα πάντα και δεν ήθελε να συνεργαστεί. Στη συνέχεια, κατάφερα να ενταχθώ, με τη βοήθεια ενός ψυχολόγου, σε ένα πρόγραμμα group therapy που γινόταν αποκλειστικά για νέες μητέρες προκειμένου να μπορέσω σιγά-σιγά να ορθοποδήσω».

Η Αννέτ Αρτάνι, όμως δεν είναι η μοναδική Ελληνίδα μαμά που παραδέχτηκε δημόσια ότι πέρασε επιλόχειο κατάθλιψη. Η Δέσποινα Καμπούρη, η Μαρία Κορινθίου, η Ελένη Πετρουλάκη και η Ντορέττα Παπαδημητρίου έχουν επίσης μιλήσει δημόσια για αυτό το θέμα και έχουν αποκαλύψει το πώς έζησαν την επιλόχειο κατάθλιψη και πώς την ξεπέρασαν.

Η Αννέτ για όσους δεν θυμάστε έγινε ευρέως γνωστή από τη συμμετοχή της στο «Fame Story 3» και την εκπροσώπηση της Κύπρου στη Eurovision το 2006.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved