Δεύτερο παιδί: Είστε έτοιμη για μία δεύτερη εγκυμοσύνη;

Συχνά, όταν οι νέες ισορροπίες με το μωρό αποκατασταθούν, ένα ερώτημα, που τίθεται από το ζευγάρι, είναι το πότε μπορεί να κάνει δεύτερο παιδί.

Δεύτερο παιδί: Είστε έτοιμη για μία δεύτερη εγκυμοσύνη;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ιδανική διαφορά ανάμεσα στα αδέλφια δεν υπάρχει. Είτε έχουν 1 είτε 5 χρόνια διαφορά, όταν γεννηθεί το μωράκι, το πρωτότοκο παιδί θα δυσαρεστηθεί και θα αντιδράσει. Με την πάροδο του χρόνου θα το αποδεχτεί και θα είναι χαρούμενο που θα έχει αδελφάκι.
Βέβαια αν το ένα παιδί από το άλλο, έχουν μικρή διαφορά ηλικίας, τα πλεονεκτήματα είναι πολλά: Θα ξεμπερδέψετε μία κι έξω από πάνες, μπιμπερό, ξενύχτια κι όλα τ’αλλα τα προβλήματα που συνοδεύουν τα πρώτα χρόνια της ζωής.

Το παιδί πολύ γρήγορα θα ξεχάσει ότι υπήρξε το μοναδικό παιδί στην οικογένεια με όλα τα προνόμια που είχε. Επίσης, τα παιδιά θα μεγαλώσουν μαζί, θα παίζουν μαζί, θα έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα.

Πριν πάρετε όμως αυτή την απόφαση, πρέπει να σκεφθείτε τα προβλήματα και τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσετε, τα έξοδα που προϋποθέτουν τα δύο παιδιά και κυρίως τις αντοχές σας.

Από ιατρικής πλευράς, και ειδικότερα στο διάστημα που πρέπει να μεσολαβήσει από τη μία εγκυμοσύνη στην άλλη, ο γυναικολόγος του Μothersblog κ. Μενέλαος Λυγνός είναι σαφής: «Ως διάστημα μεταξύ διαδοχικών κυήσεων ορίζουμε το χρόνο, που μεσολαβεί μεταξύ ενός τοκετού και της τελευταίας εμμήνου ρύσεως, η οποία και καθορίζει την αρχή της επόμενης κύησης.

Τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία δεν είναι ιδιαίτερα εκτενή. Φαίνεται όμως, πως, αν μεταξύ διαδοχικών κυήσεων μεσολαβήσουν λιγότεροι από 12 μήνες, κατά την κύηση, που έπεται, οι πιθανότητες εμφάνισης κάποιων επιπλοκών παρουσιάζουν αύξηση.
Έτσι, αν το διάστημα μεταξύ δύο κυήσεων είναι βραχύτερο των 12 μηνών, τότε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, που έπεται, είναι πιο πιθανό να παρουσιαστεί αποκόλληση του πλακούντα.

Επιπροσθέτως, το βραχύ διάστημα μεταξύ των κυήσεων φαίνεται, πως συνδέεται και με την παρουσία επιπωματικού πλακούντα, ιδιαίτερα αν η γυναίκα είχε χρειαστεί να υποβληθεί σε καισαρική τομή στην εγκυμοσύνη, που προηγήθηκε. Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να κάνουμε στη διαδικασία του φυσιολογικού τοκετού μετά από καισαρική τομή. Η διαδικασία αυτή θεωρείται σε γενικές γραμμές μια ασφαλής διαδικασία.

Εντούτοις, έχει παρατηρηθεί πως, αν το διάστημα μεταξύ της καισαρικής τομής και της επόμενης εγκυμοσύνης είναι βραχύτερο των 18 μηνών, αυξάνονται κατά τι οι πιθανότητες ρήξης της μήτρας κατά το φυσιολογικό τοκετό. Οι απόψεις των περισσότερων ερευνητών κατατείνουν στο ότι διάστημα μεταξύ διαδοχικών κυήσεων μικρότερο των 18 μηνών συνδέεται με αύξηση των πιθανοτήτων αφενός για πρόωρο τοκετό, αφετέρου για γέννηση λιποβαρούς νεογνού στην εγκυμοσύνη, που έπεται.

Επίσης είναι σημαντικό πριν αποφασίσετε να κάνετε δεύτερο παιδί καλό είναι, σύμφωνα με την Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτιδα του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή να λάβετε υπόψιν σας ορισμένους παράγοντες όπως:

• Πώς θα αλλάξει τη ζωή σας η γέννηση του δεύτερου παιδιού; Όπως γνωρίζετε και από το πρώτο σας παιδάκι, αναπόφευκτα ο ερχομός ενός νέου μέλους αλλάζει τις ισορροπίες και τη ρουτίνα στην οικογένεια. Αναλογιστείτε λοιπόν, εάν έχετε τη θέληση, τις αντοχές ή την ανάλογη στήριξη για να μεγαλώσετε δύο παιδιά μαζί.
• Πώς είναι η οικονομική σας κατάσταση; Καλώς ή κακώς, λόγω της οικονομικής στενότητας που βιώνουν οι περισσότερες οικογένειες, πολλά ζευγάρια το σκέφτονται διπλά, για να κάνουν δεύτερο παιδί, καθώς δεν ξέρουν αν θα μπορέσουν να αντέξουν το κόστος.
• Πόσο χρονών είστε; Όπως γνωρίζετε, όσο η γυναίκα μεγαλώνει, οι πιθανότητες να τεκνοποιήσει μειώνονται. Έτσι, εάν είστε για παράδειγμα πάνω από 40 χρονών και δεν έχετε αποφασίσει ακόμα αν θέλετε δεύτερο παιδί, θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας, ότι σε λίγα χρόνια μπορεί να μην υπάρχει αυτή η δυνατότητα.
• Είστε σύμφωνοι και οι δύο σύντροφοι; Η απόφαση για ένα δεύτερο παιδί πρέπει να παρθεί και από τους δύο γονείς, να είναι και οι δύο πρόθυμοι και να έχουν κοινή επιθυμία για επέκταση της οικογένειά τους
• Πώς είναι η σχέση σας με το σύντροφό σας; Ένα επίσης σημαντικό δεδομένο που πρέπει να λάβει κανείς υπόψη πριν κάνει δεύτερο παιδί, είναι η σχέση του με το σύντροφό του. Αν είστε λοιπόν, στα χωρίσματα και πιστεύετε, ότι ο ερχομός ενός παιδιού θα σώσει τη σχέση σας, τότε ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε.
• Τι λέει η καρδιά σας; Ότι και αν σας λέμε εμείς, η απόφαση είναι δική σας. Εάν λοιπόν, θέλετε όσο τίποτα ένα δεύτερο παιδί και συμφωνεί σε αυτό και ο σύντροφός σας, δεν έχετε παρά να το βάλετε μπρος.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved