Πώς να είσαι μια ευτυχισμένη μαμά!

Αν ρωτήσει κανείς μία μαμά αν είναι ευτυχισμένη με τη μητρότητα θα πάρει κατά πάσα πιθανότητα θετικές απαντήσεις.

Πώς να είσαι μια ευτυχισμένη μαμά!

Και πράγματι, τα παιδιά είναι η Νο1 απάντηση στις λίστες με το τι μας κάνει ευτυχισμένους σε αυτή τη ζωή. Οι γιατροί όμως, οι ψυχολόγοι ειδικότερα που μελετούν την ευτυχία, ένα νέο πεδίο μελέτης τα τελευταία χρόνια, αναφέρουν μια άλλη εικόνα. Μιλούν συχνά για το στρες, τον θυμό, την εξάντληση, την κούραση και τις αγωνίες που φέρνει μαζί της η μητρότητα, ειδικά όταν μελετούν μαμάδες με παιδάκια κάτω των 3 ετών.

Και κάτι ακόμη: «Τσακώνονται με τους συζύγους τους πολύ περισσότερο, έχουν πολλά αρνητικά συναισθήματα» λέει ο καθηγητής και ψυχολόγος Peter Ubel, M.D., στο Πανεπιστήμιο του Michigan. Τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας της ομάδας του, σε 900 γυναίκες κατέληξαν ότι οι στιγμές που φροντίζουν τα παιδιά τους είναι πολύ χαμηλά στη λίστα με τις δραστηριοτητες που τους δίνουν χαρά. Μάλιστα, είναι παραπάνω η τηλεόραση, το φαγητό και η γυμναστική, ενώ οι ώρες με τα παιδιά είναι κοντά στις δουλειές του σπιτιού...

Αυτά τα ευρήματα είναι σοκαριστικά, αναφέρει ο Daniel Gilbert, Ph.D., καθηγητής Ψυχολογίας του Harvard University και συγγραφέας του βιβλίου «Stumbling on Happiness». Δεν έχει να κάνει με την αγάπη που έχεις τα παιδιά σου, αυτή είναι ατελείωτη. Απλώς τα παιδάκια σου μαζί με τις χαρές φέρνουν και αγωνίες, με αποτέλεσμα να μην αυξάνουν το "μέσο όρο ημερήσιας χαράς'" καταλήγει ο καθηγητής, που αναλύει με γραφήματα τα σκαμπανεβάσματα που προκαλούν τα παιδιά στην ψυχολογία των παιδιών.

Πώς λοιπόν μπορείτε να είστε περισσότερο ευτυχισμένες και να το «θυμάστε» όλες εκείνες τις δύσκολες στιγμές;

* Εκτιμήστε αυτά που έχετε, νιώστε τη σημασία τους. Κλείστε τα μάτια και σκεφτείτε πώς θα ήσασταν χωρίς αυτά, πάρτε ανάσα και «ξαναπάρτε» το από την αρχή..
* Παραδεχτείτε το όταν είστε στρεσαρισμένες: Πάρτε το απόφαση ότι δε θα είναι όλες οι στιγμές ροζ, γλυκές και ήρεμες. Δεχτείτε το ότι είναι οκ να είστε θυμωμένες, κουρασμένες και ενίοτε ευέξαπτες. Δε σας κάνει αυτό κακή μαμά.
* Κοιμηθείτε αρκετά: Δε θα το πιστέψετε αλλά μία ώρα παραπάνω ύπνου σε μαμάδες με μωρά, φέρνει πολύ περισσότερη ευτυχία από το να τους δώσεις δεκάδες χιλιάδες ευρώ παραπάνω, σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.
* Επαναπροσδιορίστε τις προτεραιότητές σας: Σημασία έχει πώς ξοδεύετε τις ώρες σας, όχι τα χρήματά σας! Αναθεωρήστε σχετικά με τη σημασία που έχει το πόσο καθαρό είναι το σπίτι και προτιμήστε να περάσετε τον χρόνο σας με τα παιδιά σας.
* Απολαύστε τις στιγμές: Κάντε ένα διάλειμμα, κάντε ένα καφέ, κάντε κάτι για σας. Την ώρα που το μικρό σας βλέπει ένα παιδικό, μη σκοτωθείτε να μαζέψετε τα ρούχα από την απλώστρα. Φτιάξτε ένα καφέ, καθίστε δίπλα του και χαϊδέψτε του του τα μαλλιά μέχρι να πιείτε δυο γουλιές και να τελειωσει το επεισόδιό του. Να θυμάστε πού και πού να κάνετε κάτι που δε θα αλλάξει δραστικά τη ζωή σας αλλά θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα!
* Kρατήστε την προοπτική: Κοιτάξτε μακροπρόθεσμα. Την ώρα που είστε σαι καλυμμένη με γάλατα, θήλαστρα, εμετό και κακάκια, νιώθετε οτι δεν υπάρχει επιστροφή, ούτε όμως και μέλλον. ΟΟΟΟΟχι. Κάνετε λάθος. Κάνετε προβολές στο μέλλον, αλλά κάντε τες με προοπτική.Τα πράγματα θα αλλάξουν. Τα παιδιά θα μεγαλώσουν. Αυτή η σκέψει θα σας δώσει υπομονή, ηρεμία και δύναμη να αντιμετωπίσετε τα δύσκολα των πρώτων μηνών. Ή και των πρώτων χρόνων. Ακόμη κι αν εχετε να κάνετε πράγματα και το μικρό σας θέλει να κάτσετε μαζί να δείτε παιδικά. Σκεφτείτε και ηρεμήστε: Πόσο θα κρατήσει;
* Μείνετε «συνδεδεμένες» με τον σύντροφό σας: Μην αφήσετε τη σχέση σας πίσω, με την ελπίδα ότι θα τη διαχειρισείτε όταν τα παιδιά μεγαλώσουν λίγο. Μην την αφήσετε ποτέ. Ασχοληθείτε όσο και όπως μπορειτε, αλλά μην αγνοείτε τον μπαμπά, όταν έρθει το μωρό. Ακομη και αν αυτό σημαίνει ότι το μόνο που μπορείτε να κάνετε έιναι να μιλήσετε μαζί του για το πόσο σας αγχώνει το να μη χαθείτε. Ακόμη κι αυτό, είναι κάτι. Παλέψτε να κρατήσετε τη σχέση σας ζωντανή.
*Πειτε ευχαριστώ: Το να δείχνετε ευγνωμοσύνη είναι μεγάλη υπόθεση. Σας κρατάει ευτυχισμένο. Είτε είναι πράξη, είτε είναι ένα απλό ευχαριστώ, είτε συνοδεύεται από ένα φιλί, πείτε ευχαριστώ. θα νιώθετε πάντα καλυτερα, με την χαρά που θα δίνετε σ αυτον που το λέτε.

Προσέξτε: Ακόμη και με όλα αυτά, θα έχετε και πάλι κακές μέρες. Αλλά θα είναι λιγότερες και ηπιότερες. Οσο περισσότερο σκέφτεστε θετικά, τόσο πιο χαρούμενη θα είστε. Η ευτυχια ειναι χαρά, ικανοποίηση και ολοκλήρωση. Και τα τρία συναισθήματα στα δινει η μητρότητα. Εκμεταλλευτείτε τις ευκαιρίες και νιώστε τα στο μεγιστο!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved