Επιλόχεια κατάθλιψη: Πώς μπορεί να βοηθήσει η γιόγκα

Θεωρήστε το μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας – μαζί με την αλλαγή πάνας, την προετοιμασία φαγητού και το παιχνίδι!

Επιλόχεια κατάθλιψη: Πώς μπορεί να βοηθήσει η γιόγκα
Bigstock

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να περνάει μια νέα μαμά από τα συναισθήματα της καθαρής χαράς και της απόλυτης ικανοποίησης στον φόβο και την απογοήτευση — μερικές φορές μέσα σε μια μέρα. Πολλές γυναίκες εμφανίζουν επιλόχεια κατάθλιψη ή άγχος μετά τη γέννηση των μωρών τους. Μερικές φορές αυτά τα συναισθήματα δεν εμφανίζονται καν πριν από τον πρώτο χρόνο της ζωής του μωρού. Είναι πιο συνηθισμένο από όσο νομίζετε για μια νέα μαμά να νιώθει έντονο άγχος, φόβο, απογοήτευση ή θλίψη.

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να προετοιμαστείτε για οποιαδήποτε μεγάλη αλλαγή στη ζωή είναι να εξασκήσετε μερικές πρακτικές γιόγκα . Έτσι το μυαλό και η καρδιά θα ξέρουν τι να κάνουν όταν αρχίσουν να εμφανίζονται αυτές οι «προκλήσεις».

Αυτές οι πρακτικές προορίζονται καθ' όλη τη διάρκεια μιας πολυάσχολης ημέρας . Ο χρόνος από ένα έως πέντε λεπτά πολλές φορές την ημέρα για να εστιάσετε στο «κέντρο σας» μπορεί να είναι μια ισχυρή πρακτική και δεν πρέπει να υποτιμάται.

  1. Αναπνεύστε

Η εκτέλεση οποιουδήποτε τύπου αναπνοής μπορεί να είναι εξαιρετικά πολύτιμη όταν τα πράγματα αρχίζουν να δυσκολεύουν. Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι δεν χρειάζεται να έχετε πολύ χρόνο στα χέρια σας για να εξασκηθείτε στην αναπνοή.

Δοκιμάστε αυτό: Κλείστε τα μάτια σας. Εστιάστε στο να εισπνέετε από την κοιλιά, φουσκώνοντας την κοιλιά όσο περισσότερο μπορείτε. Κατά την εκπνοή, απελευθερώστε τυχόν συγκρατημένη ένταση στους ώμους, τα μάτια, το σαγόνι και το μέτωπο. Πάρτε 5-10 αναπνοές.

  1. Εστιάστε

Εδώ χρησιμοποιείται η λέξη εστίαση, γιατί είναι πολύ λιγότερο εκφοβιστική από τη λέξη διαλογισμός. Αλλά πραγματικά, κάνετε μερικά λεπτά διαλογισμού.

Δοκιμάστε αυτό: Κλείστε τα μάτια σας και τραβήξτε την προσοχή σας στο τρίτο σας μάτι (το κενό ανάμεσα στα φρύδια). Αρχίστε να εστιάζετε την σκέψη σας σε αυτό το, ίσως οραματίζεστε μια σφαίρα λευκού φωτός να ακουμπάει εκεί. Αναπνεύστε συνειδητά σε αυτή την «σφαίρα», ίσως κιόλας επεκτείνοντάς την. Πάρτε 5-10 αναπνοές .

  1. Αναζητήστε την αγάπη

Η αγάπη είναι παντού. Δεν χρειάζεται να το βλέπετε συνέχεια, απλά να ξέρετε ότι είναι εκεί. Αφιερώστε χρόνο για να αναζητήσετε την αγάπη – στο πρόσωπο του παιδιού σας, στους ήχους της φύσης, στα μεταβαλλόμενα χρώματα του ουρανού. Αναζητήστε την αγάπη και απολαύστε τις αισθήσεις της. Χρησιμοποιήστε τις αναμνήσεις της αγάπης για να σας φέρουν σε αυτή τη χαρούμενη «δόνηση» όταν αρχίζετε να αισθάνεστε άγχος, λύπη ή μοναξιά.

Δοκιμάστε αυτό: Σχεδιάστε μια καρδιά με κόκκινο μαρκαδόρο και γράψτε μέσα τα πράγματα που αγαπάτε. Τοποθετήστε το κάπου για να μπορείτε να το βλέπετε συχνά.

  1. Ζήστε την στιγμή

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ενώ πολλοί άνθρωποι θα σας πουν ότι τα χρόνια που το παιδί σας είναι μωρό ή νήπιο περνούν πολύ γρήγορα.

Μερικές φορές μπορεί να νιώθετε ότι κάθε μέρα που περνά η «ελευθερία» σας αργεί όλο και περισσότερο. Αυτό συμβαίνει επειδή είστε αναγκασμένοι να ζήσετε τη στιγμή, όχι ως μια επιλεγμένη πρακτική διαλογισμού ή ένα χαλαρωτικό μάθημα γιόγκα , αλλά ως η ζωή σας.

Δοκιμάστε το εξής: Χαιρετίστε την κάθε στιγμή συνειδητά και πείτε στο μυαλό σας τι συμβαίνει: «Μπαίνω στο δωμάτιο του μωρού μου και το παίρνω στην αγκαλιά μου με αγάπη. Κάθομαι στο πάτωμα και το μόνο που βλέπει είμαι εγώ. Αγαπώ το μωρό μου. Aγαπώ το παιδί μου». Και μόλις το μωρό σας, σάς χαρίσει μια ήσυχη στιγμή για να σκεφτείτε τη μέρα σας, απολαύστε την. Ξεχάστε ρούχα και πιάτα. Αποδεχτείτε το δώρο της παρούσας στιγμής.

Πηγή: gaia.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved