Τι κάνεις όταν σε απορρίπτει το παιδί σου;

Πώς να διαχειριστείς τη απόρριψη από το παιδί σου.

Τι κάνεις όταν σε απορρίπτει το παιδί σου;
Bigstock

Η απόρριψη είναι ένα συναίσθημα επώδυνο όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και τους ενήλικες.

Γι΄αυτό και ως συναίσθημα είναι ιδιαίτερα οδυνηρό όταν δέχεστε απόρριψη από το ίδιο σας το παιδί.

Πολλοί γονείς περιγράφουν ότι αισθάνονται «κολλημένοι» σε μια κατάσταση σαν να έχουν χάσει κάθε έλεγχο.

Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση απόρριψης

Αν δεν κατανοήσετε τους λόγους που ωθεί το παιδί σας σε αυτή τη συμπεριφορά, είναι δύσκολο να βρείτε τον σωστό τρόπο αντίδρασης. Επομένως:

Κατανοήστε τι πραγματικά συμβαίνει

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένα παιδί μπορεί να επιλέξει να απορρίψει τον γονιό του. Προσπαθήστε να μιλήσετε μαζί του, να του δείξετε ότι είστε εκεί και κυρίως να το κάνετε να αισθανθεί ότι η οικογένειά του είναι ένα ασφαλές καταφύγιο.

ef-zein-efiveia.jpg

Δώστε του χρόνο

Παρά τις καλύτερες προθέσεις σας, το παιδί είναι εκείνο που θα πρέπει να δείξει πρόθεση να αποκαταστήσει τη σχέση του μαζί σας. Για πολλούς γονείς που έχουν απορριφθεί, αυτή είναι μια οδυνηρή αλήθεια που πρέπει να αντιμετωπίσουν, με αποτέλεσμα συχνά να αισθάνονται αδύναμοι να ανακτήσουν τον έλεγχο.

Το καλύτερο βήμα προς τα εμπρός είναι να είστε ανοιχτοί στην επανασύνδεση δείχνοντας κατανόηση για τα συναισθήματα του παιδιού σας.

sixna-provlimata-stin-efiveia.jpg

Βοηθήστε το παιδί σας να αναγνωρίσει τι νιώθει

Προσπαθήστε να βοηθήσετε το παιδί σας να κατανοήσει τα συναισθήματά του και να τα εκφράσει. Γνωρίζοντας τις συναισθηματικές ανάγκες του θα είστε σε θέση να αντιδράσετε ανάλογα.

Συμπέρασμα

Το να δείχνετε τα αληθινά σας συναισθήματα και να εκφράζετε ξεκάθαρα τις ανάγκες σας χωρίς να κατηγορείτε ή να επικρίνετε, δίνετε το καλύτερο παράδειγμα. Με υπομονή , αγάπη και υποστήριξη, το παιδί σας θα περάσει τη φάση της απόρριψης και θα αναζητήσει την αγκαλιά σας.

Πηγή:pathwaysfamilycoaching.com, peacefulparent.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved