Πέντε καταπληκτικά πράγματα που μας διδάσκουν καθημερινά τα μικρά παιδιά

Κι όμως, κι εμείς μπορούμε να μάθουμε από τα παιδιά.

Πέντε καταπληκτικά πράγματα που μας διδάσκουν καθημερινά τα μικρά παιδιά

Συχνά τα παιδιά μας βομβαρδίζουν με ερωτήσεις για εκατοντάδες πράγματα πιστεύοντας ότι έχουμε όλες τις απαντήσεις.

Από την πλευρά μας, δεν σταματάμε να τους λέμε τι πρέπει να κάνουν και τι όχι μέσα μέσα στην ημέρα, επαναλ Συχνά τα παιδιά μας βομβαρδίζουν με ερωτήσεις για εκατοντάδες πράγματα πιστεύοντας ότι έχουμε όλες τις απαντήσεις.

Από την πλευρά μας, δεν σταματάμε να τους λέμε τι πρέπει να κάνουν και τι όχι μέσα μέσα στην ημέρα, επαναλαμβάνοντας πολλές φορές μηχανικά τα ίδια και τα ίδια. Και ξαφνικά μπορεί να ανακαλύψουμε ότι και τα μικρά παιδιά μπορούν να μας διδάξουν ορισμένα πράγματα.

Πρόκειται για μαθήματα ζωής που καλό είναι να μην τα προσπερνάμε.

Να δείχνουμε συμπόνια και να έχουμε ενσυναίσθηση

Η ικανότητα ενός μικρού παιδιού να κατανοεί πολύπλοκα συναισθήματα είναι καταπληκτική. Ο τρόπος που συμπονούν και συναισθάνονται μας υπενθυμίζει πόσο ομορφότερη θα ήταν η ζωή μας αν ως ενήλικες είχαμε την ίδια συμπεριφορά με τα παιδιά. Λαμβάνοντας πολλές φορές μηχανικά τα ίδια και τα ίδια. Και ξαφνικά μπορεί να ανακαλύψουμε ότι και τα μικρά παιδιά μπορούν να μας διδάξουν ορισμένα πράγματα.

Πρόκειται για μαθήματα ζωής που καλό είναι να μην τα προσπερνάμε.

Να δείχνουμε συμπόνια και να έχουμε ενσυναίσθηση

Η ικανότητα ενός μικρού παιδιού να κατανοεί πολύπλοκα συναισθήματα είναι καταπληκτική. Ο τρόπος που συμπονούν και συναισθάνονται μας υπενθυμίζει πόσο ομορφότερη θα ήταν η ζωή μας αν ως ενήλικες είχαμε την ίδια συμπεριφορά με τα παιδιά.

Να αποδεχόμαστε τις ατέλειές μας

Κανείς δεν είναι τέλειος όμως οι περισσότεροι από εμάς δυσκολευόμαστε να αποδεχτούμε τον εαυτό μας όπως είναι. Στα μάτια όμως του παιδιού μας είμαστε οι καλύτεροι και οι πιο όμορφοι γιατί μας αγαπάει και εστιάζει ακριβώς στα συναισθήματα κι όχι στην εξωτερική μας εικόνα.

Να μην τα παρατάμε εύκολα

Αρκεί να δείτε ένα παιδί όταν θέλει κάτι τι προσπάθειες καταβάλλει, για να αντιληφθείτε ότι δεν εγκαταλείπει εύκολα την προσπάθεια. Τίποτα δεν εμποδίζει την επιθυμία ενός μικρού παιδιού να αποκτήσει ένα συγκεκριμένο παιχνίδι ή σνακ, ακόμα κι αν βρίσκεται στο ψηλότερο ράφι. Εάν το θέλει, θα βρει έναν τρόπο να το πάρει.

Να εκτιμάμε τα μικρά πράγματα

Κοχύλια στην παραλία, λουλούδια στον κήπο, μια χαλαρή βόλτα , όλα αυτά μάλλον τα θεωρούμε δεδομένα και δεν τα παρατηρούμε ή δεν τα εκτιμούμε όσο θα έπρεπε. Ένα μικρό παιδί, από την άλλη πλευρά, θα περάσει ώρες παίζοντας με ένα ξυλάκι στην παραλία, με τα χώματα στην αυλή, με οτιδήποτε μπορεί να φαντάζει στα μάτια μας μικρό και αδιάφορο. Είναι καλό να θυμόμαστε ότι υπάρχει μεγάλη χαρά στα μικρά πράγματα.

Να μη φοβόμαστε να δείξουμε τα συναισθήματά μας

Εάν το μικρό παιδί σας είναι αναστατωμένο, το ξέρει ο κόσμος όλος! Και μπορεί οι φωνές, τα κλάματα και οι οδυρμοί να μην είναι πάντα ο κατάλληλος τρόπος για να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας, ωστόσο, το να μάθουμε να μιλάμε γι΄αυτά περισσότερο είναι ένα θετικό βήμα .

Πηγή: babyology.com.au

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved