Μαμά κάτω από τα 25, σημαίνει…

Τι σημαίνει για μία γυναίκα, ή μάλλον, κορίτσι, να αποκτήσει παιδί σε νεαρή ηλικία; Να γίνει μαμά, κάτω από το 25;

Μαμά κάτω από τα 25, σημαίνει…

Αν δεν είναι κάποια από εσάς «μικρομάνα», σίγουρα έχετε στο κοντινό της περιβάλλον, μία γυναίκα, η οποία έγινε μανούλα πολύ νωρίς. Κάτω από την ηλικία των 25 χρόνων. Η αλήθεια είναι ότι το πότε θα επιλέξει μία γυναίκα να αποκτήσει παιδί, ούτε θέμα ταμπού πρέπει να αποτελεί, ούτε υπάρχει σε αυτό, συγκεκριμένη ημερομηνία ή ηλικία.

Βέβαια, υπάρχουν διαφόρων ειδών προκαταλήψεις, που δεν αφορούν μόνο τις γυναίκες που αποκτούν πολύ νέες παιδί, αλλά κι εκείνες, που γίνονται μανούλες, σε μεγαλύτερη ηλικία. Πως, όμως, είναι να γίνεσαι μαμά, όταν είσαι γύρω στα 20; Έχει διαφορές, με το να αποκτήσεις παιδί, σε μεγαλύτερη ηλικία;

Και, στην τελική, τι σημαίνει να είσαι… μικρομάνα; Έχουμε και λέμε, λοιπόν:

Σημαίνει ότι: Ζεις τη συναρπαστική εμπειρία του να είσαι μαμά. Και ναι, μπορεί να σημαίνει ότι έχεις λιγότερες εμπειρίες ως ελεύθερη, όμως, η εμπειρία του να μεγαλώνεις ένα παιδί, είναι η πιο συναρπαστική και συνάμα, πιο δύσκολη, υπεύθυνη, αλλά και διδακτική. Γιατί μέσα από τη μητρότητα μαθαίνεις πολλά και πρώτα απ’ όλα, μαθαίνεις τον ίδιο σου τον εαυτό. Και ετούτο, δεν έχει να κάνει με την ηλικία που θα γίνεις μαμά!

Σημαίνει ότι: Δεν είναι όλα εύκολα. Είναι δύσκολο να γεννήσεις το παιδί. Είναι δύσκολο να το μεγαλώσεις. Είναι δύσκολο να το πείσεις ότι πρέπει να τρώει και λαχανικά. Είναι δύσκολο να το ελέγξεις καμιά φορά. Είναι δύσκολο να μην του βάλεις τις φωνές, όταν σε έχει φτάσει στα όριά σου. Είναι δύσκολο να είσαι μαμά, σε όποια ηλικία και αν γίνεις.

nea mama

Σημαίνει ότι: Δεν ήταν τόσο τρομακτικό, όσο πίστευες. Αν προσθέσεις, δε, και το γεγονός ότι είσαι μικρή και οι γύρω σου, σε είχαν τρομοκρατήσει με την ιδέα να αποκτήσεις τόσο νωρίς παιδί και ότι δεν θα τα καταφέρεις. Αλλά τα καταφέρνεις. Μπορεί να υπάρχουν φορές, που να ζορίζεσαι, αλλά το μητρικό ένστικτο σε καθοδηγεί, όπως και οι αντοχές που διαθέτουν όλες οι μαμάδες

Σημαίνει ότι : Έχεις περισσότερες αντοχές. Και ενέργεια. Λόγω του νεαρού της ηλικίας, μπορείς να αντέξεις την έλλειψη ύπνου, είσαι περισσότερο ευλύγιστη και δε θα νιώθεις να σε «προδίδει» το ένα μετά το άλλο μέλος του σώματος σου. Μπορείς να τρέχεις πίσω τους, χωρίς να κουράζεσαι.

Σημαίνει ότι: Είσαι νέα και το σώμα σου ανακάμπτει πιο γρήγορα. Επανέρχεσαι πιο εύκολα στα κιλά σου, πριν την εγκυμοσύνη

Σημαίνει ότι: Είναι μικρότερο το χάσμα που σε χωρίζει με το παιδί σου. Όταν, έχεις μόλις 20 χρόνια διαφορά, σημαίνει ότι όταν εκείνο θα είναι στην ηλικία σου, εσύ στα 40 σου χρόνια θα ακούς της ίδια μουσική, θα ακολουθείς τις εξελίξεις της τεχνολογίας, θα μιλάς τη γλώσσα του, θα καταλαβαίνεις καλύτερα τις ανάγκες του και ανησυχίες.

Σημαίνει ότι: Μεγαλώνετε μαζί. Είσαι κι εσύ, σχεδόν παιδί, οπότε μεγαλώνεις μαζί του. αυτό βέβαια, έχει τα υπέρ, αλλά και τα κατά. Ωστόσο, είναι στο δικό σου χέρι, πώς θα χειριστείς και τις δύο περιπτώσεις.

Σημαίνει ότι: Αφήνεις πίσω τις σπουδές σου, μία καριέρα που ανοίγεται στη διάρκεια της δεκαετίας των 20 και κορυφώνεται στις αρχές της επόμενης. Ωστόσο, τα πάντα είναι θέμα θέλησης, στόχων και προτεραιοτήτων. Τα παραδείγματα γυναικών, που έγιναν νωρίς μανούλες και συνδύασαν σπουδές, μετά καριέρα και μητρότητα, είναι πολλά. Όπως και γυναικών, που όταν έφτασαν τα παιδιά σε μία καλή ηλικία, που δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από εκείνες, βρήκα δουλειά. Εξάλλου, το να ξεκινήσεις μία καριέρα ή να δώσεις μία δεύτερη ευκαιρία στον εαυτό σου, στην ηλικία των 30, δεν είναι πουθενά γραμμένο ότι απαγορεύεται!

Διαβάστε επίσης:

Τι δεν πρέπει να πείτε σε μία μαμά που απέκτησε παιδάκι σε νεαρή ηλικία!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved