Γιατί είναι σημαντικό να διηγείστε στο παιδί παλιές ιστορίες της οικογένειας σας

Τις καλύτερες ιστορίες τις έχουμε διηγηθεί, αλλά και ακούσει, μέχρι να μας πάρει το ξημέρωμα. Τα καλοκαίρια κάτω από τον έναστρο ουρανό. Τον χειμώνα δίπλα στη φωτιά στο τζάκι. Ως παιδιά, στο κρεβάτι κάτω από τα σκεπάσματα να μας τις διηγείται η γιαγιά ή η μαμά.

Γιατί είναι σημαντικό να διηγείστε στο παιδί παλιές ιστορίες της οικογένειας σας

Οι παλιές ιστορίες των γονιών μας, των παππούδων μας, των προγόνων μας, είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, με νόημα και σκοπό. Κανείς δε μπορεί να καταλάβει πόσο ισχυρή είναι μία ιστορία, μέχρι να απελευθερωθεί από τα χείλη μας ή ενός από τα μέλη της οικογένειας μας. Οι οικογενειακές ιστορίες είναι μαγικές.

Η αφήγηση μίας παλιάς οικογενειακής ιστορίας είναι σα να ανοίγεις ένα μπαούλο, που δεν ξέρεις τι έχει μέσα και πεθαίνεις να μάθεις. Εκείνες, που μας διηγούνταν ο παππούς ή η γιαγιά μας, ήταν οι αγαπημένες μας. Έτσι, δεν είναι; Πόσο μαγικό ήταν να σου αφηγούνται ιστορίες από τα νιάτα τους. Ιστορίες αστείες, χαρούμενες, αλλά και δυσάρεστες, καμιά φορά. Όμως, όλες τους αληθινές, όπως εκείνοι τις βίωσαν.

ikogeneiakes istories

Σε έπαιρναν μαζί τους και σε ταξίδευαν πίσω στο παρελθόν. Σε εποχές, που από τον τόσο ζωντανό τρόπο που τις διηγούνταν, είναι σα να τις έζησες. Ιστορίες όπου έμαθες για το παρελθόν της οικογένειας σου, αλλά και για την ιστορία της χώρας σου. Και με έναν μαγικό τρόπο, οι ιστορίες αυτές, δημιουργούσαν ένα ισχυρό δέσιμο της οικογένειας. Μέσα από αυτές, άλλωστε, γνώριζες καλύτερα τα μέλη της οικογένειας σου. Πώς ήταν στα νιάτα τους, ποιες ήταν οι ανησυχίες τους, οι φοβίες τους, οι μικρές και μεγάλες χαρές της ζωής τους. Ιστορίες, που σε έκαναν να κλάψεις, αλλά και να γελάσεις.

Αυτές είναι οι οικογενειακές ιστορίες, που είναι μία μορφή παράδοσης, την οποία θα πρέπει να συνεχίσεις, τώρα που έγινες γονιός. Όλες αυτές που άκουγες ως εγγόνι, είναι σημαντικό να τις διηγηθείς στο παιδί σου. Να μάθει το παρελθόν των παππούδων σου, των γονιών σου, το δικό σου, το δικό του. Γιατί όλες αυτές οι ιστορίες, από τις πιο μικρές έως τις πιο σπουδαίες, είναι το οικογενειακό παρελθόν του καθενός μας. Και είναι σημαντικό να το κρατήσουμε ζωντανό, να μην το αφήσουμε να το παρασύρει ο «χείμαρρος» της εξέλιξης, της αποξένωσης, της μόδας. Γιατί, μέσα από αυτές τις αφηγήσεις, θα κρατηθεί ενωμένη η οικογένεια, θα γνωρίσουμε το παρελθόν μας και θα πορευτούμε για το μέλλον.

Διαβάστε επίσης

«'Oταν σκέφτομαι τους παππούδες μου, νοιώθω…» ( φωτογραφίες)

Καθίστε στο τραπέζι όλοι μαζί: Υπάρχει κι άλλος λόγος

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved