Πότε η πειθαρχία είναι αποτελεσματική σε παιδιά έως 12 μηνών;

Αρκετοί γονείς αναρωτιούνται αν τα παιδιά από 8 έως 12 μηνών μπορούν να πειθαρχήσουν. Η συχνή χρήση του «όχι» και του «μη» δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, οπότε ποια είναι η εναλλακτική;

Πότε η πειθαρχία είναι αποτελεσματική σε παιδιά έως 12 μηνών;

Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, για να είναι η πειθαρχία αποτελεσματική είναι εξαιρετικά σημαντικό να εφαρμόζεται από τους γονείς με απόλυτη συνέπεια. Γι’ αυτό βεβαιωθείτε ότι όσα πρόσωπα ευθύνονται για τη φροντίδα του αντιλαμβάνονται τι είναι εκείνο που επιτρέπεται να κάνει και τι όχι. Οι κανόνες που θα θέσετε θα πρέπει να εφαρμόζονται σε όσον το δυνατόν λιγότερες περιστάσεις, κατά προτίμηση σε εκείνες που μπορούν να αποβούν επικίνδυνες.

Κατόπιν βεβαιωθείτε ότι υπακούει στο « όχι» κάθε φορά που ξεστρατίζει προς μια απαγορευμένη περιοχή. Ένα άλλο συστατικό στοιχείο της καλής πειθαρχίας είναι η αμεσότητα. Αντιδράστε μόλις αντιληφθείτε ότι το μωρό σας οδεύει σε μπελάδες, όχι πέντε λεπτά αργότερα. Αν καθυστερήσετε την επίπληξή σας δεν θα καταλάβει την αιτία του θυμού σας και το μάθημα θα πάει χαμένο. Παρομοίως μη βιαστείτε να το παρηγορήσετε μετά το κατσάδιασμα.

Ναι, μπορεί να κλάψει , πολλές φορές όμως περισσότερο από έκπληξη παρά από απόγνωση. Περιμένετε πάντως ένα με δύο λεπτά προτού το ηρεμήσετε. Αλλιώς δεν θα καταλάβει αν έκανε κάτι κακό.

Καθώς θα εφαρμόζετε τις πειθαρχικές σας μεθόδους μην παραβλέψετε της σημασία της θετικής ανταπόκρισης στην καλή συμπεριφορά του μωρού σας. Αυτού του είδους η αντίδραση είναι εξ ίσου σημαντική στην υποβοήθηση ανάπτυξης της αυτοπειθαρχίας του.Αν διστάσει προτού αγγίξει το ηλεκτρικό μάτι της κουζίνας, παρατηρήστε το δισταγμό του και πέστε του πόσο ευχαριστημένοι είστε. Και αγκαλιάστε το αν κάνει κάτι καλό για κάποιον άλλον. Καθώς θα μεγαλώνει η καλή του συμπεριφορά θα είναι σε μεγάλο βαθμό συνυφασμένη με την επιθυμία του να σας δώσει ευχαρίστηση.

Αν από τώρα το αφήσετε να καταλάβει πόσο εκτιμάτε όσα καλά πράγματα κάνει, τόσο λιγότερες θα είναι οι πιθανότητες να παρεκτρέπεται προκειμένου να έλξει την προσοχή σας.

Διαβάστε επίσης

Πειθαρχία: Πώς μπορεί να επιβληθεί σε παιδί ηλικίας έως 2 ετών;
Τέσσερα λάθη πειθαρχίας που κάνουν οι γονείς
Χρυσοί κανόνες πειθαρχίας για παιδιά προσχολικής ηλικίας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved