Δέκα φράσεις που δεν πρέπει ποτέ να πείτε σε γονείς με ένα παιδί

«Άντε δεν θα κάνεις άλλο»; «Μόνο του θα το αφήσεις; Δεν το λυπάσαι»; «Ένα ίσον κανένα».

Δέκα φράσεις που δεν πρέπει ποτέ να πείτε σε γονείς με ένα παιδί

Κυρίως, η τελευταία ατάκα, είναι η χειρότερη που μπορείτε να πείτε σε έναν γονιό. Τι σημαίνει αλήθεια, ένα παιδί ίσον κανένα παιδί; Είναι δυνατόν, οι άνθρωποι να γίνονται τόσο σκληροί και κυνικοί; Δε λέμε, ότι το κάνουν επίτηδες, αλλά ξέρετε, υπάρχουν κάποιες σκέψεις, που είναι καλό να τις κρατήσετε για τον εαυτό σας.
Αν έχετε απορία ή περιέργεια για ποιο λόγο κάποιοι γονείς έχουν μόνο ένα παιδί και δεν έκαναν και δεύτερο και τρίτο, θα πρέπει να μείνετε με την απορία.

Εκτός, και αν ο ίδιος θελήσει να σας μιλήσει και πάνω στην κουβέντα σας πει το λόγο. Επίσης, αν το επιθυμεί, θα σας πει από μόνη/ος αν θέλει ή όχι ένα δεύτερο παιδί. Κι αν μπορεί να αποκτήσει ένα παιδί. Και κάτι άλλο, δεν χρειάζεται να λυπάστε ένα μοναχοπαίδι. Το ότι δεν έχει αδελφάκι, δε σημαίνει ότι είναι και δυστυχισμένο. Όπως και το παιδί, που έχει αδέλφια, δε σημαίνει ότι είναι και ευτυχισμένο. Η ευτυχία ενός παιδιού, εξαρτάται από τον γονιό.

Γι αυτό, λοιπόν, υπάρχουν κάποιες ατάκες/φράσεις, που θα πρέπει να τις κρατάμε για τον εαυτό μας, ώστε να μη φέρνουμε σε δύσκολη θέση γνωστούς μας, που είναι γονείς ενός παιδιού.

«Ένα ίσον κανένα»

Θεωρούν ότι αν δεν έχεις και δεύτερο παιδί, δεν είσαι κανονικός γονιός. Επίσης, στη σκέψη τους δίνουν και μία μακάβρια διάσταση, που κανένας γονιός (ενός ή και περισσοτέρων παιδιών) δε θέλει καν να την κάνει.

«Άντε, δεν θα κάνεις άλλο»;

Τέτοια, αγωνία, πια. Επίσης, υπάρχει και η εναλλακτική, ακόμη πιο αδιάκριτη ερώτηση: «γιατί, δεν κάνει κι άλλο παιδί, τι περιμένεις;».

«Μόνο του θα το αφήσεις; Δεν το λυπάσαι»;

Αλήθεια, γιατί πρέπει σώνει και καλά να λυπάται όλος ο κόσμος, ένα μοναχοπαίδι;

goneis me ena paidi



«Δεν θα έχει βοήθεια, όταν μεγαλώσει. Μόνο του θα σε τρέχει στους γιατρούς»

Ξέρετε, οι γονείς δεν πρέπει να έχουν απαίτηση από το παιδί, να το τρέχουν στους γιατρούς, στα γεράματα. Ούτε να το απαιτούν. Δεν φέρνουμε στον κόσμο παιδιά, για να έχουμε κάποιον να μας γηροκομήσει. Επίσης, υπάρχουν παραδείγματα, με πολλά παιδιά σε μία οικογένεια, και όλα τα βάρη και το τρέξιμο, να πέφτει στο ένα.

«Δε λυπάσαι που θα μείνει μόνο του, όταν θα φύγετε από τη ζωή»;

Ναι, είναι μία σκέψη που καθημερινά σκέφτεται και στεναχωριέται ο γονιός με ένα παιδί. Ωστόσο, όπως όλοι οι γονείς, επιθυμούν το παιδί τους να βρει την ευτυχία, δίπλα σε ανθρώπους που πραγματικά το αγαπούν και ας μην είναι συγγενείς εξ’ αίματος. Και κυρίως, να δημιουργήσουν μία όμορφη οικογένεια.

«Χρειάζεται ένα αδελφάκι»

Αυτό, πάλι, που με σιγουριά λένε ότι χρειάζεται ένα αδελφάκι;

«Θα κάνεις άλλο»;

Αν είσαι ελεύθερη, σε ρωτούν πότε θα παντρευτείς; Παντρεύεσαι, σε ρωτούν πότε θα κάνεις παιδί. Κάνεις παιδί, σε ρωτούν, πότε θα κάνεις άλλο; Αλήθεια, άλλες ερωτήσεις για συζήτηση, δεν υπάρχουν;

«Είναι κακομαθημένο»;

Μόλις, πεις σε κάποιον ότι έχεις ένα παιδί, σε ρωτούν, αν είναι κακομαθημένο. Κάποια στερεότυπα, δε λένε να πέσουν.

«Είσαι εγωίστρια που δεν κάνεις κι άλλο παιδί»

Για κάποιους, το να έχεις ένα παιδί, είναι θέμα εγωισμού.

«Θα αλλάξεις γνώμη»

Υπάρχουν γονείς, που από επιλογή, θέλουν να μείνουν στο ένα παιδί. Υπάρχουν, όμως, και οι γονείς εκείνοι, που δε μπόρεσαν να κάνουν ένα δεύτερο παιδί, για λόγους πέρα από τη θέληση τους. Και δεν είναι πάντα, θέμα γνώμης ή άποψης, που θα αλλάξει στην πορεία. Γι’ αυτό, λοιπόν, λέγοντας μία τέτοια φράση ή και κάποια από τις παραπάνω, ίσως πληγώνετε τον άνθρωπο απέναντί σας.

Διαβάστε επίσης

Μοναχοπαίδι: Καταρρίπτοντας τους μύθους για εκείνα

Μοναχοπαίδι vs δεύτερο παιδί: Μύθοι και πραγματικότητες

Είστε έτοιμες να κάνετε δεύτερο παιδί;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved