Τα ψέματα που λένε οι γονείς στα παιδιά εν γνώσει τους

Ως γονείς συχνά πέφτουμε σε μια αντίφαση. Ζητάμε από τα παιδιά να μην λένε ψέματα και την ίδια στιγμή, μόλις θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τη γκρίνια τους ή να τα πείσουμε να κάνουν κάτι, καταφεύγουμε σε μικρά ψέματα τα οποία χαρακτηρίζουμε «αθώα».

 

Τα ψέματα που λένε οι γονείς στα παιδιά εν γνώσει τους

Όμως το ψέμα είναι ψέμα και δύσκολα μπορεί να γίνει ο διαχωρισμός στο μυαλό του παιδιού μεταξύ ενός «αθώου» και ενός «σοβαρού» ψέματος.
Ακολουθούν μερικά παραδείγματα ψεμάτων που οι γονείς λένε συχνά στα παιδιά τους. Πιθανόν πολλά από αυτά να έχετε πει και εσείς στο δικό σας παιδί.

«Ο Άγιος Βασίλης σε βλέπει»

Αν θέλετε να συνετίσετε το παιδί σας για μια πράξη του, επιλέξτε μια συνέπεια που θα είναι άμεση και όχι μελλοντική. Με το να λέτε στο παιδί σας ότι ο Αγιος Βασίλης, βλέπει τι κάνει και δεν θα του φέρει δώρο, δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση.

«Δεν πρόκειται να αφήσω να σου συμβεί κάτι κακό»

Αυτό μπορεί να είναι η πρόθεσή σας, αλλά πιθανόν να μην είναι εφικτό. Δεν μπορείτε να προστατεύσετε το παιδί σας 100%. Αντ 'αυτού πείτε την αλήθεια ώστε το παιδί να αισθάνεται προστατευμένο αλλά να γνωρίζει και τους πραγματικούς κινδύνους.

«Το πάρκο αυτή την ώρα είναι κλειστό»

Πόσες φορές δεν έχετε πει ότι το πάρκο είναι κλειστό ( παιδότοπος, παιδική χαρά ) είτε γιατί δεν προλαβαίνετε να πάτε το παιδί, είτε γιατί δεν έχετε διάθεση; Αντί όμως να πείτε ψέματα, να είστε ειλικρινής. «Η μαμά δεν μπορεί να σε πάει στο πάρκο σήμερα επειδή πρέπει να μαγειρέψει, να πάει για ψώνια και να ετοιμάσει το βραδινό. Θέλεις να με βοηθήσεις;».

«Δεν πρόκειται να πονέσεις, στο υπόσχομαι»

Πόσες φορές δεν το έχετε πει στο παιδί σας όταν πρόκειται να κάνει εμβόλιο ή σε ένα σοβαρό τραυματισμό; Υποθέτουμε πολλές. Όμως πονάνε και συνειδητοποιούν ότι είπατε ψέματα. Μην το κάνετε. Προσπαθήστε, ανάλογα με την ηλικία τους, ότι ακόμα κι αν πονέσουν, ο πόνος είναι παροδικός ή ότι δεν μπορείτε να ξέρετε καθώς το κάθε τραύμα είναι διαφορετικό όπως και η θεραπεία.

«Είναι ώρα για ύπνο»

Μην ξεκινάτε να φωνάζετε στο παιδί ότι είναι η ώρα να πάει στο κρεβάτι του μία ώρα νωρίτερα. Οι λέξεις έχουν σημασία. Είναι άλλο « ώρα για ύπνο» και άλλο « ετοιμάσου σιγά σιγά γιατί πλησιάζει η ώρα για να κοιμηθείς.

«Αν δεν είσαι έτοιμος σε μισό λεπτό, θα φύγω χωρίς εσένα»

Είναι μάλλον ένα ψέμα που επαναλαμβάνεται κάθε πρωί λίγο πριν την αναχώρηση για το σχολείο. Ωστόσο, ποτέ δεν εφαρμόζετε από την πλευρά των γονιών με αποτέλεσμα το παιδί να τους αγνοεί. Εκείνο που πρέπει να καταλάβετε ότι παιδί σας πρέπει να σας ακούει εξαιτίας των συνεπειών που θα έχει και όχι λόγω των απειλών σας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved