Τέσσερα λάθη πειθαρχίας που κάνουν οι γονείς

Μα τι συμβαίνει και τα παιδιά δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις σας; Γιατί σας αγνοούν όταν ζητάτε να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα; Μπορεί να κάνετε κάτι λάθος;

Τέσσερα λάθη πειθαρχίας που κάνουν οι γονείς

Η απάντηση έρχεται από τον Thomas W. Phelan, Ph.D., συγγραφέα μιας σειράς βιβλίων για την πειθαρχία των παιδιών. «Μερικοί γονείς πιστεύουν ότι δεν πρέπει ποτέ να έχουν συγκρούσεις με τα παιδιά τους. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι τα παιδιά χρειάζονται τα όρια και την πειθαρχία. Ειδικά η πειθαρχία τα βοηθά να μάθουν να έχουν αυτοέλεγχο και να αποκτήσουν κατάλληλη συμπεριφορά. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές έχουν δείξει ότι τα παιδιά των γονιών που είναι επιεικείς είναι πιο πιθανό να ενεργούν επιθετικά στο σχολείο.»

Μάλιστα,υποστηρίζει, ότι οι γονείς "χάνουν το παιχνίδι "καθώς δεν είναι οι ίδιοι συνεπείς σε όσα λένε, επαναλαμβάνοντας τέσσερα βασικά λάθη.

1.Δεν εφαρμόζουν τις συνέπειες

Είτε γιατί το έχουν μετανιώσει είτε γιατί οι γονείς δεν συμφωνούν μεταξύ τους, οι συνέπειες στο παιδί παραμένουν ανεφάρμοστες. Σε αυτή την περίπτωση το παιδί γνωρίζει ότι οι απειλές για τιμωρία είναι κενό γράμμα.

2. Δεν ζητούν τη συνεργασία αλλά την απαιτούν

Σε κανέναν δεν αρέσει να του λένε τι να κάνει. Εξαίρεση δεν αποτελούν ούτε τα παιδιά. Όταν λοιπόν οι γονείς ζητούν από τα παιδιά να κάνουν κάτι, δεν πρέπει να είναι αυταρχικοί. Αλλωστε τα παιδιά μιμούνται συμπεριφορές και η αντίδρασή τους θα είναι παρόμοια .

3. Επιτρέπουν το παιδί να παραβιάζει τους κανόνες

Κάθε φορά που ξεστομίζουν οι γονείς τη φράση «είναι τελευταία φορά που γίνεται αυτό», άθελά τους, έχουν επιτρέψει στο παιδί τους να παραβιάσει κάποιους κανόνες χωρίς να υποστεί την παραμικρή συνέπεια. Κάτι τέτοιο όμως καταγράφεται στο υποσυνείδητο του παιδιού ως προσωπική νίκη.

4. Ενδίδουν εύκολα στις απαιτήσεις των παιδιών

Είτε από κούραση είτε από ενοχές, συχνά οι γονείς δεν μπορούν να αντισταθούν στις απαιτήσεις των παιδιών τους. Ξεκινούν με ένα μεγαλειώδες «όχι» που γίνεται στο τέλος ένα συγκαταβατικό «ναι». Και αυτό είναι για το παιδί ένα μόνιμο όπλο πίεσης προκειμένου να αποκτήσει εκείνο που θέλει.

Photo: Priscilla Gragg

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved