Οι οκτώ πιο συχνές απορίες μιας νέας μαμάς

Στο πρώτο παιδί οι απορίες που έχει μια μαμά είναι πολλές. Ρωτάει το γιατρό της, τους φίλους της που είχαν παιδιά, την οικογένειά της.

Οι οκτώ πιο συχνές απορίες μιας νέας μαμάς

Υπάρχουν όμως τόσα πολλά πράγματα που εξακολουθεί να μην γνωρίζει. Είναι όμως φυσιολογικό και σίγουρα δεν είναι μόνη. Η Laura Fuentes, μητέρα τριών παιδιών, έφτιαξε μια λίστα με τις πιο συχνές απορίες μιας νέας μαμάς, συμβουλεύοντας όλες τις μανούλες, να μην φοβούνται να ρωτούν όσα δεν ξέρουν.

1.Πότε θα πέσει ο ομφάλιος λώρος;
Ο ομφάλιος λώρος μπορεί να πέσει 10-20 ημέρες μετά τη γέννηση. Μέχρι τότε, βεβαιωθείτε ότι τον διατηρείτε στεγνό και καθαρό.

2.Πόσο συχνά χρησιμοποιούμε την κρέμα για το σύγκαμα;
Συνήθως σε κάθε άλλαγμα πάνας ή στο τελευταίο λίγο πριν το βραδινό ύπνο, για να εμποδίσετε την υγρασία από τα τσίσα να προκαλέσει ερυθρότητα στο δέρμα.

3.Είναι λογικό να πονάνε οι θηλές μου κατά το θηλασμό τις πρώτες ημέρες;
Ναι, είναι φυσιολογικό τις πρώτες εβδομάδες να βιώσετε πόνο για τα πρώτα δευτερόλεπτα της σίτισης, ενώ το μωρό προσπαθεί να θηλάσει. Αν όμως ο πόνος είναι επίμονος και συνεχής θα πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό σας.

4.Πώς μπορώ να ξέρω αν το μωρό έχει κολικούς και όχι κάτι άλλο;
Πρόκειται για ένα κλάμα που συνήθως ξεκινάει γύρω στις τρεις/τέσσερις εβδομάδες ζωή, γίνεται σιγά σιγά πιο συχνό και βασανιστικό και τείνει να παρουσιάζεται σε τακτά ωράρια και πιο πολύ το βράδυ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι πιθανό να υποφέρει το παιδί από κολικούς.

5.Πώς θα ξέρω αν το μωρό μου πεινάει και πίνει αρκετό γάλα;
Κατά τις πρώτες μέρες, είναι σημαντικό να το ταΐζετε κάθε 2-4 ώρες, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι τα ξυπνάτε για να το κάνετε. Μην περιμένετε να κλάψει για να το ταΐσετε.

6.Πόσες φορές πρέπει να το αλλάζω σε μια μέρα;
Μην υπερβάλλετε με την αλλαγή της πάνας αλλά μην ξεχνάτε και να το κάνετε!
Η αλλαγή πάνας πρέπει να γίνεται αμέσως μόλις διαπιστώσετε ότι είναι λερωμένη ανεξάρτητα από το αν το μωρό κοιμάται.

7.Το μωρό μου με αναγνωρίζει;
Τα μωρά έχουν αυξημένη αίσθηση οσμής και αναγνωρίζουν τη μητέρα τους ακόμα και στο σκοτάδι. Μην ανησυχείτε λοιπόν. Το μωρό γνωρίζει ακριβώς ποια είστε.

8.Πότε μπορώ να κόψω τα νύχια του μωρού μου;
Από τις πρώτες μέρες της επιστροφής στο σπίτι μετά τον τοκετό ξεκινά η περιποίηση του μωρού. Τα νύχια του μεγαλώνουν πολύ γρήγορα και μπορεί να τραυματιστεί. Υπάρχουν ειδικά παιδικά ψαλιδάκια, χωρίς μύτες ή νυχοκόπτες αλλά και χάρτινες λίμες, ειδικά για το σκοπό αυτό.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved