Οι γονείς που έχουν μουσική παιδεία αποκωδικοποιούν καλύτερα το κλάμα του μωρού τους

Τα μωρά κλαίνε για πολλούς λόγους κάνοντας όλους εκείνους που βρίσκονται γύρω τους να αναρωτιούνται τι μπορεί να θέλουν και κλαίνε.

Οι γονείς που έχουν μουσική παιδεία αποκωδικοποιούν καλύτερα το κλάμα του μωρού τους

Το ίδιο βέβαια αναρωτιούνται και οι περισσότεροι γονείς, πράγμα που πολλές φορές τους οδηγεί στο διαδίκτυο ψάχνοντας να βρουν όλες εκείνες τις πιθανές αιτίες που κάνει το παιδί τους να κλαίει. Οι γονείς όμως, που έχουν λάβει έστω τη βασική μουσική εκπαίδευση σύμφωνα με έρευνα του 2015, καταφέρνουν καλύτερα να αποκωδικοποιήσουν το κλάμα του παιδιού τους.

Οι ερευνητές από την Πράγα, παρήγαγαν διάφορες ηχογραφήσεις από κλάματα μωρών σε 333 ενήλικες για να δουν αν μπορούσαν να ανακαλύψουν το λόγο που τα μωρά έκλαιγαν. Μερικές ηχογραφήσεις μωρών (ηλικίας 5-10 μηνών) έγιναν σε 3 διαφορετικές στιγμές. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, τη στιγμή που συναντούν τη νταντά ή τη μαμά τους και μετά το φαγητό. Οι άλλες τρεις ηχογραφήσεις έγιναν κατά τη διάρκεια πόνου (εμβολιασμός), χωρισμού (τα απομάκρυναν από τη μαμά τους) και πείνας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι ενήλικες μπορούσαν να ξεχωρίσουν αν πρόκειται για κλάμα θετικών επεισοδίων ή αρνητικών με τους περισσότερους να μπερδεύουν ωστόσο το κλάμα της πείνας με το κλάμα του αποχωρισμού από τη μαμά.

otan klaiei moro

Πώς όμως τα μαθήματα μουσικής κάνουν τη διαφορά;

Σύμφωνα με μια άλλη έρευνα που διεξήχθη από την Christine Parson και τους συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, οι γονείς που είχαν σχέση με τη μουσική φάνηκαν πιο ακριβείς στην αποκωδικοποίηση του κλάματος από τους γονείς που δεν είχαν κάποια μουσική εκπαίδευση. Αυτό, όπως είπαν οι ειδικοί, συνέβαινε επειδή τα άτομα που είχαν επαφή με τη μουσική ήταν σε θέση να αναγνωρίζουν πιο εύκολα τις εντάσεις και τους τόνους στους διάφορους ήχους που έκαναν τα μωρά όταν έκλαιγαν.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι η μουσική «δημιουργεί» καλύτερους γονείς ή ότι οι γονείς που δεν έχουν μουσική παιδεία δεν είναι ικανοί να αναγνωρίσουν και να αποκωδικοποιήσουν το κλάμα του μωρού τους.

Διαβάστε επίσης:
Έξι λόγοι που κλαίει ένα μωρό

Τέσσερις τρόποι για να αντιμετωπίσετε το κλάμα του μωρού

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved