Γονείς σε απόγνωση: Τα παιδιά δε θέλουν να κοιμηθούν νωρίς το καλοκαίρι

Κι εκεί που τον χειμώνα έχεις καταφέρει να φτιάξεις ένα πρόγραμμα ύπνου στο παιδί σου, τηρώντας το ευλαβικά, έρχεται το καλοκαίρι και μαζί η «επανάσταση» ότι δεν θέλουν να κοιμηθούν νωρίς! Δείξτε κατανόηση και δείτε πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τους μικρούς «ξενύχτηδες»!

Γονείς σε απόγνωση: Τα παιδιά δε θέλουν να κοιμηθούν νωρίς το καλοκαίρι

Ο ύπνος των παιδιών είναι ένα πρόβλημα που έχει ταλαιπωρήσει οικογένειες και οικογένειες. Κι εκεί που έχεις καταφέρει όλο τον χειμώνα κι έχεις βάλει ένα πρόγραμμα και κοιμάται νωρίς, έρχεται το καλοκαίρι και γκρεμίζονται όλα. Και το μετά βίας 9.30, γίνεται μετά βίας 10.30, μετά πάει λίγο ακόμη και λίγο ακόμη, και τα βλαστάρια σας πηγαίνουν στο κρεβάτι τους, με τη σχετική γκρίνια, ακόμη και στις 12! Και κάπου εκεί αρχίζουν και οι διαφωνίες στο ζευγάρι, για το ποιος είναι πιο ελαστικός με το ωράριο, ποιος παίζει το ρόλο του «μπαμπούλα» και πάει λέγοντας.

kidtablet

Καταρχάς, χρειάζεται ηρεμία και δεν πρέπει να ρίχνει ο ένας στον άλλον ευθύνες – αν συμβαίνει αυτό – ούτε, όμως, και να παραδίδετε τα όπλα, αμαχητί! Είναι σύνηθες, το ωράριο του ύπνου το καλοκαίρι να είναι πιο χαλαρό και τα παιδιά να δυσκολεύονται να κοιμηθούν νωρίς. Και μόνο ότι η μέρα είναι μεγαλύτερη και νυχτώνει πιο αργά, καταλαβαίνουμε όλοι ότι ένα παιδί δε μπορεί να κοιμηθεί στις 8.30, όπως έκανε τον χειμώνα. Τέτοια ώρα μπορεί να είναι ακόμη στη θάλασσα. Κι επιστημονικά, όμως, υπάρχει εξήγηση, για την αναστάτωση που προκαλείται στο ωράριο, αφού η έλευση του ύπνου επηρεάζεται από το φως του ήλιου. Ένα εσωτερικό ρολόι ρυθμίζει την ώρα ύπνου έτσι ώστε να νιώθουμε υπνηλία το βράδυ, οπότε μην περιμένετε, ούτε καν να απαιτείτε από ένα παιδί να νυστάξει νωρίς.

Περάστε δημιουργικά τις επιπλέον ώρες

«Το καλοκαίρι δεν έχω σχολείο, οπότε μπορώ να δω τηλεόραση ή να παίξω με το τάμπλετ έως αργά» είναι μία φράση που μάλλον ακούτε συχνά από τα παιδιά σας, αλλά δεν είναι και ο σωστός λόγος για να μείνει περισσότερο ξύπνιο. Φροντίστε να περάσετε δημιουργικά, να κάνετε μαζί πράγματα, να αναπληρώσετε το χρόνο που μείνατε μακριά μέσα στη μέρα, που τον χειμώνα δε μπορείτε εύκολα να κάνετε. Κάντε τα να ξεχάσουν την τηλεόραση! Βγείτε έξω βόλτα. Πηγαίνετε για περπάτημα ή για παγωτό ή σινεμά. Αν είστε από τους τυχερούς που έχετε κοντά θάλασσα, πάρτε πετσέτες, καρέκλες και πηγαίνετε για ένα βραδινό… πικ νικ. Γιατί όχι και μπανάκι. Αλλά και μέσα στο σπίτι αν μείνετε, μπορείτε να δημιουργήσετε συνθήκες χαλάρωσης. Διαβάστε βιβλία, παίξτε επιτραπέζια… Γενικά, φροντίστε να τους δημιουργήσετε συνήθειες και αναμνήσεις, που θα τις συνδέσουν με το καλοκαίρι. Έτσι, θα είναι και πιο εύκολη η επαναπροσαρμογή στο ωράριο, από Σεπτέμβρη!

night child evening

Τηρείστε πιστά το νέο ωράριο

Ωστόσο, εδώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Η νέα ώρα ύπνου θα πρέπει να είναι σταθερή και να μην προκύπτει. Επίσης, το «κοιμάται αργά» δεν πρέπει να είναι συγχρόνως και «κοιμάται λιγότερο». Και το καλοκαίρι, που φαινομενικά οι δραστηριότητες είναι λιγότερες, το παιδί έχει την ίδια ανάγκη για ξεκούραση. Μάλιστα, η έλλειψη ύπνου στα παιδιά δημιουργεί προβλήματα στη διάθεση και τη συμπεριφορά του. Ένα παιδί με λίγες ώρες ύπνου γίνεται ευερέθιστο, επιθετικό, έχει έντονο εκνευρισμό και γκρίνια. Εξάλλου, ανάλογα την ηλικία χρειάζονται συγκεκριμένες ώρες ύπνου.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved