Πώς να δημιουργήσετε μια δυνατή οικογένεια: Οι πέντε βασικοί πυλώνες

Η τέλεια οικογένεια είναι ένας μύθος. Η δυνατή οικογένεια όμως είναι εφικτή και φανταστική.

Πώς να δημιουργήσετε μια δυνατή οικογένεια: Οι πέντε βασικοί πυλώνες

Η δυνατή οικογένεια είναι αυτή που μπορεί να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί εμποδια και δυσκολίες.

Αυτου του τύπου οι οικογένειες, έχουν μερικά κοινά γνωρίσματα. Τα εξής:


1. Οι δυνατές οικογένειες περνούν χρόνο μαζί.

Οι οικογένειες που περνούν χρόνο μαζί δένονται καλύτερα και φτιάχνουν ισχυρότερους δεσμούς. Δεν εννοούμε βέβαια να κάθεστε μαζί να βλέπετε τηλεόραση... Μιλάμε για ποιοτικό, δημιουργικό χρόνο. Αδράξτε τις ευκαιρίες, εκμεταλλευτείτε ακόμη και τον χρόνο στο φανάρι και μιλήστε. Γίνετε δημιουργικοί, μοιραστείτε εμπειρίες, παίξτε, τραγουδήστε, φτιάξτε τα δικά σας οικογενειακά έθιμα, κρατήστε χρόνο για την οικογένειά σας και μόνο.

2. Οι δυνατές οικογένειες είναι αισιόδοξες.

Κρατήστε τα θετικά συναισθήματα ζωντανά. Σκεφτείτε θετικά, πιστέψτε στη θετικότητα και διαχειριστείτε τις καταστάσεις με βάση αυτήν, Αντιμετωπίστε τα δύσκολα και αντικρούστε τα. Υποδεχθείτε τις αλλαγές με θετικά συναισθήματα, κάντε φόκους στις λύσεις και όχι τα προβλήματα, δειτε τα εμπόδια σαν προκλήσεις και κάθε φορά που έρχεστε αντιμέτωπη με ένα πρόβλημα, εξετάστε όλες τις εναλλακτικές με ηρεμία και ψυχραιμία. Μάθετε τα παιδιά σας να κάνουν το ίδιο.

3. Οι δυνατές οικογένειες διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους.

Δείτε το στρες, το άγχος και την αγωνία σαν κάτι κανονικό, νορμάλ και καθημερινό. Βοηθήστε τα παιδιά σας να μην αποσυντονίζονται όταν κάτι τους αγχώνει. Οι δυνατές οικογένειες δεν γίνονται παντα ασπίδες για τα παιδιά τους, αλλά τους δινουν την ευκαιρία να προσαρμοστουν στην καθημερινότητα και στις στενάχωρες καταστάσεις, με σωστή διαχείριση συναισθηματων. Διαβάστε και μάθετε για αυτήν. "Κανονίστε' τον συναισθηματικό τους κόσμο, βάλτε τον σε τάξη και θέστε προτεραιότητες.

4. Οι δυνατές οικογένειες προωθούν κανάλια ανοιχτης επικοινωνίας

Η σημασία της επικοινωνίας είναι τεράστια. Η γραμμή ανάμεσα στην πειθαρχία και την επικοινωνία είναι λεπτή. Οι δυνατές οικογένειες ισορροπούν με μαεστρία ανάμεσα στην πειθαρχία και την ευελιξία. Απο τη μία πρέπει να έχετε υψηλές προσδοκίες από το παιδί σας, από την άλλη πρέπει να είστε ευέλικτοι και προσεκτικοί με τις ανάγκες τους, να τα ακούτε, να τα προσέχετε. Γι αυτό λοιπόν, θέστε σωστές προτεραιότητες, και σωστές προσδοκίες. Επικοινωνήστε τες με τα παιδια σας. Μάθετε τους τον σεβασμό στις ανάγκες του άλλου. Κρατήστε μια ευελιξία στο προγραμμα σας. Ακούστε πρώτα και μετά αντιδράστε.

5. Οι δυνατές οικογένειες δείχνουν την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη τους ο ένας στον άλλον.

Δείξτε στα παιδιά σας ότι εκτιμάτε αυτό που είναι και αυτο που κάνουν. Πείτε το με λόγια. Πείτε ευχαριστώ. Δείξτε τους την αγάπη σας και τον σεβασμό σας. Ενισχύστε την καλη τους συμπεριφορα και επιβραβεύστε την. Γιορτάστε τις επιτυχίες τους. Και κάντε το για όλα τα μέλη της οικογένειας με την ίδια ισχύ και την ίδια χαρά.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved