Οδηγός επιβίωσης για παιδιά που μένουν μόνα στο σπίτι

Όταν τα παιδιά σας είναι αρκετά μεγάλα για να μείνουν μόνα στο σπίτι, φροντίστε να νιώθουν ασφάλεια πρώτα!

Οδηγός επιβίωσης για παιδιά που μένουν μόνα στο σπίτι

Αν τα παιδιά σας πρέπει να μείνουν μόνα στο σπίτι είτε γιατί εσείς εργάζεστε, είτε γιατί πρέπει να πάτε στο σούπερ μάρκετ, είτε για οποιοδήποτε λόγο, ορίστε μερικές οδηγίες που θα σας κάνουν να νιώθετε τόσο εσείς όσο και τα παιδιά σας, ασφαλείς!

Αρχικά, μαζί με τα παιδιά ορίστε κάποιους κανόνες και γράψτε τους σε χαρτάκια που θα τοποθετήσετε στο ψυγείο της κουζίνας ή κάποιο πίνακα ανακοινώσεων. Μέσα σε αυτούς μπορούν να υπάρχουν δουλειές, όπως πχ. να μαζεύει τα άπλυτα ρούχα και να τα βάζει πλυντήριο, να πλένει το ποτήρι ή το πιάτο που θα λερώσει, να κάνει τις σχολικές του εργασίες, να δει τηλεόραση και πάντα να θυμάται να κλειδώνει την πόρτα και τα παράθυρα.

Από τη στιγμή που τα παιδιά θα μείνουν μόνα στο σπίτι φροντίστε:

  • Να σας τηλεφωνούν από το σπίτι
  • Ποτέ να μην απαντούν στο σταθερό τηλέφωνο
  • Να μην μιλάνε από το θυροτηλέφωνο
  • Να μην ανοίγουν όταν χτυπάει το κουδούνι
  • Να μην προσκαλούν φίλους
  • Να έχουν ένα κινητό τηλέφωνο για να μιλάτε με βίντεο-κλήση
  • Να έχετε μαγειρεμένο φαγητό για να φάνε
  • Να μην ζεσταίνουν το φαγητό τους στην κουζίνα
  • Να μάθουν να χρησιμοποιούν φούρνο μικροκυμάτων
paidi mono sto spiti 1

Ρουτίνα

Ο καθένας νιώθει ασφάλεια όταν υπάρχει μια καθιερωμένη ρουτίνα και τα παιδιά δεν αποτελούν εξαίρεση. Επαναλάβετε τη ρουτίνα που θέλετε να ακολουθούν όταν βρίσκεστε και εσείς στο σπίτι, ώστε να ξέρουν τι ακριβώς θα πρέπει να κάνουν όταν λείπετε.

Για παράδειγμα, αφού σας τηλεφωνήσουν, μπορεί να θέλουν να φάνε κάτι ή να κάτσουν στον καναπέ να δουν τηλεόραση. Αφού χαλαρώσουν, μπορούν να διαβάσουν ένα βιβλίο ή να παίξουν κάποιο ηλεκτρονικό παιχνίδι, χωρίς τη χρήση του internet.

Κρατήστε επαφή

? Μετά το πρώτο τηλεφώνημα, εσείς ή ο σύζυγός σας θα πρέπει να τηλεφωνεί στα παιδιά ανά μία ώρα για να βεβαιωθεί ότι όλα είναι καλά. Επίσης, αυτό θα υπενθυμίζει στα παιδιά ότι ανά πάσα ώρα και στιγμή θα «τσεκάρετε» να δείτε αν είναι στο σπίτι.

? Ξεκαθαρίστε τους ότι μπορούν να σας τηλεφωνούν όποτε το θέλουν.

? Αν χρειαστεί να καθυστερήσετε να γυρίσετε στο σπίτι, τηλεφωνήστε στα παιδιά σας και ενημερώστε τα ότι θα αργήσετε λίγο. Έτσι κανείς δεν θα ανησυχεί.

? Τέλος, να συζητάτε με τα παιδιά σας τακτικά, ρωτώντας τα για το πώς νιώθουν που μένουν μόνα. Το γλυκό σας 12χρονο κοριτσάκι, μπορεί να μην έχει την ίδια αυτοπεποίθηση που είχε πριν μερικές εβδομάδες και εσείς να μην νιώθετε άνετα όπως πιστεύατε.

Διαβάστε επίσης:

Πρώτη φορά το παιδί μόνο στο σπίτι- Τι πρέπει να γνωρίζει για να είστε ήσυχοι

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να αφήσεις ένα παιδί μόνο στο σπίτι;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved